Најновије

РУСИЈА БЛОКИРА СТРАНЕ САЈТОВЕ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Може то да учини без суда

У Државну Думу РФ је поднет нацрт закона којим се предвиђа увођење санкција, укључујуц́и новчане казне и блокирање, за иностране, интернет ресурсе због цензуре. Аутори документа су посланици „Јединствене Русије“, Комунистичке партије РФ и сенатор Алексеј Пушков.

Блокиран приступ (Илустрација: Ридус)

Предлаже се увођење ограничења за иностране друштвене мреже, сајтове за видео хостинг, платформи за блогере и других ресурса ако они ограничавају приступ „друштвено важним информацијама због националности, језика или у вези са увођењем санкција против Русије или њених грађана“.

Такође, у нацрту закона је прецизиран статус „власника информационог ресурса који крши основна људска права и слободе, права и слободе грађана Руске Федерације“. Ово ц́е бити у надлежности Генералног тужилаштва уз консултације са Министарством спољних послова РФ.

Након тога, одговарајуц́и извештај биц́е послат у Роскомнадзор, који интернет ресурс, без икакве судске одлуке, може у потпуности или делимично блокирати. Такође, интернет ресурс може бити новчано кажњен – од неколико хиљада до 3 милиона рубаља.

Аутори закона објашњавају његово стварање „многобројним примерима неоснованог ограничења приступа ка информацијама руских медија грађанима РФ, са одређених интернет ресурса, укључујуц́и оне који су регистровани изван РФ“, пише РЕН ТВ.

На ово су се раније жалили РИА Новости, ТВ канал RT, Крим-24 и Роскомнадзор, упутивши Гуглу писмо у коме се захтева да скине ограничења која су постављена на Јутјуб каналу „Соловјов- LIVE“ руског новинара Владимира Соловјова. Од октобра ове године, његови видео снимци више нису укључени у одељак „У тренду“ на Јутјубу, преноси ФАН.

Истовремено је Роскомнадзор препоручио руским новинарима и медијима да престану да користе стране ресурсе у корист домац́их. При том се с посебном пажњом осврнуо на Јутјуб, који у последње време блокира одређене видео записе.

Блокиран је био и Јутјуб канал „Ридуса“. И то највероватније због политички мотивисаних жалби украјинских корисника, о чему је „Ридус“ раније писао.

Како је Румунија употребила нуклеарно оружје, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ридус/Балканрус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА