Најновије

Србија уводи нове оштрије мере због короне? Ситуација је алармантна, болнице се пуне, у Београду је ужас

Према последњем пресеку од 15 сати 3. новембра, у Србији је потврђено још 1.878 нових случајева короне. Нажалост, још 11 особа је умрло. На респираторима је 49.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Златибор Лончар је упозорио да се пуне капацитети у болницама, а као и да је велики број првих прегледа у ковид амбулантама. У Београду је ситуација нагора, безмало половина новозаражених потиче из престонице.

“У Београду је неповољна ситуација са тенденцијом одржавања и евентуално погоршања. Назнака нечег доброг је чињеница да смо имали максимално 980 заражених , то је број који је објављен у суботу за петак, а јуче 943 за ситуацију од понедељка, то застајкивање да се не иде из дана у дан навише. Не рачунамо недељу где се свуда у свету људи мање јављају, морамо да сачекамо још пар дана”, каже др Кон и додаје:

“У недељи смо када је вирус врло активан у биће и следеће недеље, без обзира на бројке, чак и ако будемо дошли до уравњења – намерно кажем ‘уравњења јер треба прво да се снизи па да кажемо да је дошло до заравњења – имамо то погоршање. У прошлој недељи више регистрованих у школама, и ту се види погоршање, али још увек је уплив вируса. У средњим школама се сада појављују кластери…“

А шта су кризне тачке у Србији?

“Врло је то непријатно док чекамо правни оквир а треба усаглашено да изађемо са неким мерама које су неко пооштравање. Причамо о местима високог ризика ризика, местима за забаву, где је гласна музика, велики број људи, гласније се говори, више вируса се излучује. Није свеједно да ли сте у миру где нема трештања музике, или се приближавате”, каже и додаје: “Људи попију и забораве се. Ево, неко кога знам је имао 25 људи на вечери и 14 се заразило.”

Др Кон истиче да је Београд посебно ризичан.

“Београд је један део Србије, не можемо да говоримо за читаву Србију. Тренутно јесте место одакле ће се расејавати на друге стране. Ово ће трајати, поново ће да се спусти, па да поново крене. Морамо радиклније да размишаљамо”

Ограничавање рада угоститељских објеката као у Новом Пазару, да ли је то опција?

“Кризни штаб је колективно тело, заједно ћемо и одлучити, био је предлог за скраћење, али за сада на срећу имамо још увек стање да није попуњеност задрвствених капацитета и не смемо да дозволимо да до краја будемо попуњени. С друге стране, мора се пооштри да би се смањио прилив. Није потребна аналитика”, каже епидемиолог и члан Кризног штаба.

"Вучићу ускоро стиже ултиматум из ЕУ! У Србији би могле да се догоде сцене као из Француске." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА