Најновије

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ У КЉУЧНОЈ ДРЖАВИ! Бајден престигао Трампа, све је ближи Белој кући!

Кандидат демократа Џо Бајден све је ближи Белој кући након што се пребројавање гласова у преосталих пет држава приближава крају.

Трамп и Бајден (Фото: Јутјуб/ Правда)

Према подацима CNN -а, у Џорџији је избројано 99 одсто гласова, а гласови Бајдена и републиканца и актуелног председника Доналда Трампа су готово изједначени јер их дели нешто мало мање од 500 гласова разлике.

Победа у Џорџији носи 16 електорских гласова.

Предност Бајдена над Трампом смањена је у Аризони на око 47.000 гласова, а у тој држави у којој победа носи 11 електорских гласова преостало је око 10 одсто гласова да се преброји.

У Пенсилванији која носи 20 електорских гласова треба да се преброји још око пет одсто гласова, у Невади 11 одсто, док је Северна Каролина најавила да ће коначне резултате објавити до 12. новембра.

На Аљасци, која доноси три електорска гласа, пребројано је око 50 одсто гласова и Трамп води са око 50.000 гласова.

Осујећен напад на центар за бројање гласова у Филаделфији

Најмање једна особа ухапшена је због наводног планирања напада на центар за бројање гласова у Филаделфији, у Пенсилванији.

У полицијском саопштењу се наводи да је пронађено и оружје којим је планирано извршење напада, као и да је истрага у току.

"Полиција је добила информације о групи, могуће да је реч о породици, која се аутомобилом довезла из Вирџиније како би напала конгресни центар", пренео је CNN.

Полиција је на основу дојаве коју је добила јуче око 22 часа по локалном времену пронашла возило хамер и оружје за које се верује да је било припремљено за извршење напада и саопштила потом да је једна особа приведена.

Представница окружног тужилаштва у Филаделфији Џејн Рох изјавила је да тужилаштво још не може да коментарише ток истраге.

Обавештајна служба шаље агенте да штите Бајдена

Америчка обавештајна служба, задужена за безбедност америчких председника послаће тим агената који ће додатно појачати мере безбедности око председничког кандидата демократа Џоа Бајдена.

Према писању Вашингтон поста, тим агената је већ послат у Вилмингтон у држави Делавер као појачање које ће дужност преузети у петак, а штитиће Бајдена док се његов штаб припрема за могућност да ускоро прогласи победу на америчким председничким изборима.

То су америчком листу потврдила два неименована извора, наводећи да ће нови тим формирати "заштитни мехур" око Бајдена након што су из штаба демократског кандидата јавили служби да ће наставити да користе конференцијски центар у Вилмингтону још најмање један дан, одакле је планирано да се Бајден обрати јавности.

Портпаролка Обавештајне службе Кетрин Милоан одбила је да прокоментарише те наводе.

Пенсилванија до петка обрађује већину, Џорџија још броји...

У америчкој савезној држави Пенсилванији очекују да до данас преброје већину гласова.

То је изјавила секретарка те државе Кети Буквар и додала да мора да се процесуира још неколико стотина хиљада гласова, као и да није упозната са тим да је дошло до било каквог кршења током гласања, преноси Ројтерс.

Према подацима Фокс њуза, пребројано је око 89 одсто гласова и у тој држави на основу тог броја води Доналд Трамп са 50 одсто гласова, док Бајден има 48,8 одсто.

Онај ко освоји највише гласова бирача, добиће 20 електорских гласова. Са друге стране у Џорџији са свега 1.900 гласова води Трамп, а остало је око 20.000 гласова за пребројавање, преноси CNN .

Победа у тој савезној држави доноси 16 електорских гласова.

Аризона: Минимална предност Бајдена, гласови се још броје

У савезној држави Аризони демократски председнички кандидат Џо Бајден има минималну предност од 1,6 одсто у односу на ривала Доналда Трампа, али званичници те државе саопштили су да предстоји пребројавање још око 250 хиљада гласова.

У овом тренутку, Бајденова предност од 1,6 одсто представља око 46.250 гласова, пренео је АП.

Највећи број гласова је пристигао из округа Марикопа, најбројнијег у држави Аризони, а најновији извештаји о новим резултатима најављени су за данас у 11 часова по локалном времену (17 по средњеевропском).

Из Трамповог изборног штаба је изражено уверење да ће републикански касндидат и актуелни председник сигурно победити Бајдена када сви гласови буду пребројани.

У Аризони грађани традиционално гласају за републиканце, а из те државе су и дугогодишњи ветерани америчке политике, сада покојни сенатори и кандидати за републиканску председничку номинацију Бери Голдвотер (1909-1998.) и Џон Мекејн који је на изборима 2008. године успео да се избори за републиканску номинацију, али је на крају изгубио трку за Белу кућу од демократе Барака Обаме.

Међутим, због значајних демографских промена проузрокованих приливом великог броја имиграната, највише из Мексика и Латинске Америке, Аризона је све наклоњенија демократама.

Округ Маникопа, којем припада и престоница Аризоне Финикс, носи око 60 одсто укупног броја гласова у тој савезној држави, а Бајден је тренутно у вођству за 3,4 одсто на основу до сада пребројаних гласова.

Гласови послати поштом још пристижу

Из дирекције америчке поштанске службе саопштено је да гласови бирача и даље пристижу у поштанске центре за експедицију и да је у Пенсилванији, једној од кључних држава за избор новог америчког председника, контролна служба идентификовала око 1.700 нових коверти са гласовима бирача.

Контролна служба, по налогу окружног судије Емет Саливан из Вашингтона, мора два пута дневно да контролише приспеће нових бирачких пошиљки у Пенсилванији.

У поднеску који је суду предат током ноћи, поштанска служба је саопштила да је у експедиционом центру у Пенсилванији пронашла око 1.070 пошиљки са гласовима.

Око 300 је пронађено у експедиционом центру у Питсбургу, 266 у Ли Валију, а остали у другим поштанским експедиционим центрима широм државе Пенсилваније, пренео је Ројтерс.

Да би могли да буду убројани у валидно пристигле гласове бирача који су гласали путем поште, пошиљке морају да стигну до вечерас у експедиционе центре у Пенсилванији, држави у којој се води тесна трка за победу између Трампа и Бајдена.

Гласови касних гласача пристигли поштом броје се и у Невади, и у Северној Каролини, па је окружни судија Емет наредио да се контроле и у тим експедиционим центрима спроводе два пута у току дана.

Још траје пребројавање у пет кључних држава

Пребројавање гласова пристиглих поштом још увек траје у пет држава кључних за освајање неопходних 270 електорских гласова.

За сада, према пројекцији CNN -а, кандидат демократа Џо Бајден води у односу на републиканског кандидата Доналда Трампа са 253 наспрам 213 електорских гласова, а гласови у једној од пет држава могли би да буду пресудни.

Остало је да се преброје гласови у Аризони, Џорџији, Невади, Северној Каролини и Пенсилванији.

CNN наводи да гласови који пристижу поштом утичу доста на исход гласања, пре свега у државама у којима је Трамп водио због тога што је доста Бајденових присталица гласало на тај начин из страха од ширења корона вируса.

Како се наводи, државе броје ове различите гласове на различите начине, а неке државе прво обраде превремене гласачке листиће, док их друге чувају за крај.

Тај феномен, познат као "плава смена", честа је на америчким изборима и то је разлог зашто Трамп тврди да онај ко изгледа да је победио у изборној ноћи треба да буде победник.

Додаје се да гласачки листићи у Северној Каролини и Пенсилванији могу да стижу данима након избора, све док имају поштански жиг на коме пише 3. новембар, датум када су избори одржани.

Предност Трампа у Џорџији се смањила

Десетине хиљада гласачких листића у држави Џорџији, који још нису пребројани, долазе из округа у којима је Џо Бајден у вођству, а предност коју је Доналд Трамп имао у односу на противкандидата се смањила на око 9.500 гласова, преноси АП.

Агенција АП додаје да је "Џорџија једна од држава коју Трамп мора да добије како би остао у трци за председника".

Џорџија носи 16 електорских гласова, а АП оцењује да је Трамп прерано прогласио победу.

Трамп: Преварен сам, ово су лажни избори

Председник САД и председнички кандидат Доналд Трамп обратио се јавности из Беле куће и рекао да је покраден и да су ово били лажни избори.

"Ако пребројите легалне гласове, лагано побеђујем. Ако пребројите илегалне гласове, губим. Много листића је стигло по затварању бирачких места, са закашњењем. Преварен сам", поручио је Трамп у обраћању које је почело нешто пре 19.00 сати по локалном времену.

Он је рекао да су предвиђали Бајденову победу у многим државама, али било је обрнуто.

"Задржали смо Сенат што је одлично и то у тежим државама. Направили смо одличан посао. Стотине милиона долара је било против нас. На националном нивоу су нам противници били донатори с Вол стрита, а наши донатори били су мали људи", рекао је Трамп.

Додао је да је више жена републиканки изабрано у Конгрес него икада раније.

"Освојио сам велики, највећи број гласова у историји, Хиспаноамериканаца, Афроамериканаца и америчких староседелаца. Ово су лажни избори, морам тако да кажем. Добијали смо у многим земљама, а онда, неким чудом, ствари су почеле да се окрећу у Бајденову корист. Али, предвидео сам да ће гласање поштом бити превара", рекао је Трамп.

Он је рекао да су израчунали тачно колико им гласова треба и онда су послали поштом.

"Невероватно је како су сви листићи који су послати поштом допринели само једној страни. Да не причам о прекиду бројања гласова. Људи су ми слали поруке, никада нисам видео такву љубав, такву подршку од грађана, али противници хоће да украду изборе, а ми не смемо да им дозволимо", рекао је Трамп.

Трамп је додао да на поштанским ковертама није било маркица, печата, ничега.

"Гласање путем поште се претворило у катастрофу, али као што сам рекао, то није изненађење. Не смемо да дозволимо да се то деси нашој држави. Да не причам да су блокирали места за гласање, нису нам дали на присуствујемо на многим местима. Чекали смо сатима и сатима. Желимо транспарентност, правду, а не тајне састанке и скривање. Наша држава ће победити, ми ћемо победити на изборима. Очекујем дуг поступак на путу до правде, али смо стрпљиви", закључио је Трамп.

Бајден: Нико нам неће одузети нашу демократију

Кандидат демократа за председника САД Џо Бајден реаговао је на изјаву Доналда Трампа да су избори лажни, наводећи да нико неће узети демократију.

"Нико нам неће одузети нашу демократију. Ни сада нити икада. Америка је догурала далеко, изборила много битки и превише претрпела да би се то догодило", написао је Бајден на Твитеру.

Бајден је у четвртак у обраћању из свог штаба у Вилмингтону, у држави Делавер, рекао да се "сваки глас мора пребројати" и замолио америчке држављане за стрпљење.

Бајден се на конференцији за новинаре појавио у друштву сенаторке Камале Харис, која ће бити потпредседник САД уколико демократски кандидат победи на изборима Доналда Трампа.

"Сенаторка и ја се осећамо веома добро из сата у сат, тренутно стање је врло добро. Немамо дилему да оног тренутка када се гласови преброје до краја, да ћемо сенаторка и ја бити проглашени победницима. Зато, молим вас људи - останите смирени. Бројање се мора завршити, а верујем да ћемо ускоро знати резултате. Хвала вам на стрпљењу", рекао је Бајден, преноси CNN .

Он се јуче појавио на конференцији за новинаре после састанка са представницима здравства, а тема је била корона вирус.

"Наша срца су уз сваку породицу која је изгубила неког члана фамилије због ове ужасне болести", додао је Бајден.

Фејсбук забранио неутемељене оптужбе за крађу гласова

Из корпорације Фејсбук је саопштено да је угашена велика група корисника који подржавају актуелног председника Доналда Трампа, објављују поруке у којима се позива на насиље и неутемељено износе оптужбе за изборну крађу.

Компанија је саопштила да је угашена про-републиканска група названа "Зауставимо крађу" која је у току само једног дана порасла за 365 хиљада нових чланова, односно за хиљаду људи сваких 10 секунди.

"Ова група је организована око идеје да се делегитимизује изборни процес, а уочили смо да су поједини чланови упућивали забрињавајуће позиве на насиље", саопштила је представница компаније Фејсбук и додала да се предузимају ванредне мере у овом периоду пораста напетости у САД, пренео је Ројтерс.

Из групе "Зауставимо крађу" огласио се представник Крис Барон који је оптужио Фејсбук да другој страни, присталицама демократа, није ускратио могућност да се организују и комуницирају преко те друштвене мреже.

"Ако Фејсбук жели да пресуђује шта јесте, а шта није истина предстоји им још много посла", иронично је поручио Барон из групе "Зауставимо крађу" која подржава републиканце.

У постовима чланова ове групе све до њеног брисања са платформе, углавном су се објављивале неутемељене оптужбе да демократе поткрадају републиканске гласове, а Трампово републиканско окружење месецима пре избора је припремало америчку јавност на изборне махинације и крађе без валидиних доказа за такве тврдње.

Према речима Имрада Ахмеда директора Центра за спречавање говора мржње у компанији Фејсбук, ова про-Трамповска група је непосредно пре гашења објавила имплицитан позив на насиље садржан у поруци: "Ни једна страна неће да попусти. Време је да се припреми оружје и изађе на улице", пренео је АП.

"Овим чином, укидањем овако велике групе на Фејсбуку, послали смо јасну поруку да нећемо толерисати ширење дезинформација, мржње и позиве на насиље", предочио је Имрад Ахмед директор Центра за спречавање говора мржње у компанији Фејсбук.

Гренел: Открили смо спорне гласаче у Невади

Амерички дипломата и близак сарадник председника Доналда Трампа Ричард Гренел изјавио је да је Трампов тим открио 3.062 спорна гласача у Невади.

Он је то рекао за Њузмакс наводећи да су ти спорни гласачи гласали у Невади иако не живе у тој савезној држави.

Како је рекао, још увек не знају све детаље - да ли се ради о особама које су некада живеле у Невади.

"Знамо да су гласали и указали смо Министарству правде на њих ради евентуалног процесуирања због кршења изборног закона", рекао је Гренел.

Судови у Мичигену и Џорџији одбацили Трампов захтев

Судови у америчким државама Мичигену и Џорџији одбацили су захтеве изборног штаба Доналда Трампа да се у тим савезним државама заустави пребројавање гласова на председничким изборима.

Судија из Мичигена Синтија Стивенс одлуку је донела на саслушању, а писану пресуду је најавила за петак, преносе амерички медији.

"Немам основа да оценим да постоје битнији изгледи за успех правног захтева", рекла је Стивенс.

Из Трамповог штаба поручили су да су судски поступак за обуставу пребројавања гласова покренули како би им се обезбедио бољи увид у обраду података.

Макрон намерно води Француску ка почетку грађанског рата. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА