Najnovije

VELIKI PREOKRET U KLJUČNOJ DRŽAVI! Bajden prestigao Trampa, sve je bliži Beloj kući!

Kandidat demokrata DŽo Bajden sve je bliži Beloj kući nakon što se prebrojavanje glasova u preostalih pet država približava kraju.

Tramp i Bajden (Foto: Jutjub/ Pravda)

Prema podacima CNN -a, u DŽordžiji je izbrojano 99 odsto glasova, a glasovi Bajdena i republikanca i aktuelnog predsednika Donalda Trampa su gotovo izjednačeni jer ih deli nešto malo manje od 500 glasova razlike.

Pobeda u DŽordžiji nosi 16 elektorskih glasova.

Prednost Bajdena nad Trampom smanjena je u Arizoni na oko 47.000 glasova, a u toj državi u kojoj pobeda nosi 11 elektorskih glasova preostalo je oko 10 odsto glasova da se prebroji.

U Pensilvaniji koja nosi 20 elektorskih glasova treba da se prebroji još oko pet odsto glasova, u Nevadi 11 odsto, dok je Severna Karolina najavila da će konačne rezultate objaviti do 12. novembra.

Na Aljasci, koja donosi tri elektorska glasa, prebrojano je oko 50 odsto glasova i Tramp vodi sa oko 50.000 glasova.

Osujećen napad na centar za brojanje glasova u Filadelfiji

Najmanje jedna osoba uhapšena je zbog navodnog planiranja napada na centar za brojanje glasova u Filadelfiji, u Pensilvaniji.

U policijskom saopštenju se navodi da je pronađeno i oružje kojim je planirano izvršenje napada, kao i da je istraga u toku.

"Policija je dobila informacije o grupi, moguće da je reč o porodici, koja se automobilom dovezla iz Virdžinije kako bi napala kongresni centar", preneo je CNN.

Policija je na osnovu dojave koju je dobila juče oko 22 časa po lokalnom vremenu pronašla vozilo hamer i oružje za koje se veruje da je bilo pripremljeno za izvršenje napada i saopštila potom da je jedna osoba privedena.

Predstavnica okružnog tužilaštva u Filadelfiji DŽejn Roh izjavila je da tužilaštvo još ne može da komentariše tok istrage.

Obaveštajna služba šalje agente da štite Bajdena

Američka obaveštajna služba, zadužena za bezbednost američkih predsednika poslaće tim agenata koji će dodatno pojačati mere bezbednosti oko predsedničkog kandidata demokrata DŽoa Bajdena.

Prema pisanju Vašington posta, tim agenata je već poslat u Vilmington u državi Delaver kao pojačanje koje će dužnost preuzeti u petak, a štitiće Bajdena dok se njegov štab priprema za mogućnost da uskoro proglasi pobedu na američkim predsedničkim izborima.

To su američkom listu potvrdila dva neimenovana izvora, navodeći da će novi tim formirati "zaštitni mehur" oko Bajdena nakon što su iz štaba demokratskog kandidata javili službi da će nastaviti da koriste konferencijski centar u Vilmingtonu još najmanje jedan dan, odakle je planirano da se Bajden obrati javnosti.

Portparolka Obaveštajne službe Ketrin Miloan odbila je da prokomentariše te navode.

Pensilvanija do petka obrađuje većinu, DŽordžija još broji...

U američkoj saveznoj državi Pensilvaniji očekuju da do danas prebroje većinu glasova.

To je izjavila sekretarka te države Keti Bukvar i dodala da mora da se procesuira još nekoliko stotina hiljada glasova, kao i da nije upoznata sa tim da je došlo do bilo kakvog kršenja tokom glasanja, prenosi Rojters.

Prema podacima Foks njuza, prebrojano je oko 89 odsto glasova i u toj državi na osnovu tog broja vodi Donald Tramp sa 50 odsto glasova, dok Bajden ima 48,8 odsto.

Onaj ko osvoji najviše glasova birača, dobiće 20 elektorskih glasova. Sa druge strane u DŽordžiji sa svega 1.900 glasova vodi Tramp, a ostalo je oko 20.000 glasova za prebrojavanje, prenosi CNN .

Pobeda u toj saveznoj državi donosi 16 elektorskih glasova.

Arizona: Minimalna prednost Bajdena, glasovi se još broje

U saveznoj državi Arizoni demokratski predsednički kandidat DŽo Bajden ima minimalnu prednost od 1,6 odsto u odnosu na rivala Donalda Trampa, ali zvaničnici te države saopštili su da predstoji prebrojavanje još oko 250 hiljada glasova.

U ovom trenutku, Bajdenova prednost od 1,6 odsto predstavlja oko 46.250 glasova, preneo je AP.

Najveći broj glasova je pristigao iz okruga Marikopa, najbrojnijeg u državi Arizoni, a najnoviji izveštaji o novim rezultatima najavljeni su za danas u 11 časova po lokalnom vremenu (17 po srednjeevropskom).

Iz Trampovog izbornog štaba je izraženo uverenje da će republikanski kasndidat i aktuelni predsednik sigurno pobediti Bajdena kada svi glasovi budu prebrojani.

U Arizoni građani tradicionalno glasaju za republikance, a iz te države su i dugogodišnji veterani američke politike, sada pokojni senatori i kandidati za republikansku predsedničku nominaciju Beri Goldvoter (1909-1998.) i DŽon Mekejn koji je na izborima 2008. godine uspeo da se izbori za republikansku nominaciju, ali je na kraju izgubio trku za Belu kuću od demokrate Baraka Obame.

Međutim, zbog značajnih demografskih promena prouzrokovanih prilivom velikog broja imigranata, najviše iz Meksika i Latinske Amerike, Arizona je sve naklonjenija demokratama.

Okrug Manikopa, kojem pripada i prestonica Arizone Finiks, nosi oko 60 odsto ukupnog broja glasova u toj saveznoj državi, a Bajden je trenutno u vođstvu za 3,4 odsto na osnovu do sada prebrojanih glasova.

Glasovi poslati poštom još pristižu

Iz direkcije američke poštanske službe saopšteno je da glasovi birača i dalje pristižu u poštanske centre za ekspediciju i da je u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država za izbor novog američkog predsednika, kontrolna služba identifikovala oko 1.700 novih koverti sa glasovima birača.

Kontrolna služba, po nalogu okružnog sudije Emet Salivan iz Vašingtona, mora dva puta dnevno da kontroliše prispeće novih biračkih pošiljki u Pensilvaniji.

U podnesku koji je sudu predat tokom noći, poštanska služba je saopštila da je u ekspedicionom centru u Pensilvaniji pronašla oko 1.070 pošiljki sa glasovima.

Oko 300 je pronađeno u ekspedicionom centru u Pitsburgu, 266 u Li Valiju, a ostali u drugim poštanskim ekspedicionim centrima širom države Pensilvanije, preneo je Rojters.

Da bi mogli da budu ubrojani u validno pristigle glasove birača koji su glasali putem pošte, pošiljke moraju da stignu do večeras u ekspedicione centre u Pensilvaniji, državi u kojoj se vodi tesna trka za pobedu između Trampa i Bajdena.

Glasovi kasnih glasača pristigli poštom broje se i u Nevadi, i u Severnoj Karolini, pa je okružni sudija Emet naredio da se kontrole i u tim ekspedicionim centrima sprovode dva puta u toku dana.

Još traje prebrojavanje u pet ključnih država

Prebrojavanje glasova pristiglih poštom još uvek traje u pet država ključnih za osvajanje neophodnih 270 elektorskih glasova.

Za sada, prema projekciji CNN -a, kandidat demokrata DŽo Bajden vodi u odnosu na republikanskog kandidata Donalda Trampa sa 253 naspram 213 elektorskih glasova, a glasovi u jednoj od pet država mogli bi da budu presudni.

Ostalo je da se prebroje glasovi u Arizoni, DŽordžiji, Nevadi, Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

CNN navodi da glasovi koji pristižu poštom utiču dosta na ishod glasanja, pre svega u državama u kojima je Tramp vodio zbog toga što je dosta Bajdenovih pristalica glasalo na taj način iz straha od širenja korona virusa.

Kako se navodi, države broje ove različite glasove na različite načine, a neke države prvo obrade prevremene glasačke listiće, dok ih druge čuvaju za kraj.

Taj fenomen, poznat kao "plava smena", česta je na američkim izborima i to je razlog zašto Tramp tvrdi da onaj ko izgleda da je pobedio u izbornoj noći treba da bude pobednik.

Dodaje se da glasački listići u Severnoj Karolini i Pensilvaniji mogu da stižu danima nakon izbora, sve dok imaju poštanski žig na kome piše 3. novembar, datum kada su izbori održani.

Prednost Trampa u DŽordžiji se smanjila

Desetine hiljada glasačkih listića u državi DŽordžiji, koji još nisu prebrojani, dolaze iz okruga u kojima je DŽo Bajden u vođstvu, a prednost koju je Donald Tramp imao u odnosu na protivkandidata se smanjila na oko 9.500 glasova, prenosi AP.

Agencija AP dodaje da je "DŽordžija jedna od država koju Tramp mora da dobije kako bi ostao u trci za predsednika".

DŽordžija nosi 16 elektorskih glasova, a AP ocenjuje da je Tramp prerano proglasio pobedu.

Tramp: Prevaren sam, ovo su lažni izbori

Predsednik SAD i predsednički kandidat Donald Tramp obratio se javnosti iz Bele kuće i rekao da je pokraden i da su ovo bili lažni izbori.

"Ako prebrojite legalne glasove, lagano pobeđujem. Ako prebrojite ilegalne glasove, gubim. Mnogo listića je stiglo po zatvaranju biračkih mesta, sa zakašnjenjem. Prevaren sam", poručio je Tramp u obraćanju koje je počelo nešto pre 19.00 sati po lokalnom vremenu.

On je rekao da su predviđali Bajdenovu pobedu u mnogim državama, ali bilo je obrnuto.

"Zadržali smo Senat što je odlično i to u težim državama. Napravili smo odličan posao. Stotine miliona dolara je bilo protiv nas. Na nacionalnom nivou su nam protivnici bili donatori s Vol strita, a naši donatori bili su mali ljudi", rekao je Tramp.

Dodao je da je više žena republikanki izabrano u Kongres nego ikada ranije.

"Osvojio sam veliki, najveći broj glasova u istoriji, Hispanoamerikanaca, Afroamerikanaca i američkih starosedelaca. Ovo su lažni izbori, moram tako da kažem. Dobijali smo u mnogim zemljama, a onda, nekim čudom, stvari su počele da se okreću u Bajdenovu korist. Ali, predvideo sam da će glasanje poštom biti prevara", rekao je Tramp.

On je rekao da su izračunali tačno koliko im glasova treba i onda su poslali poštom.

"Neverovatno je kako su svi listići koji su poslati poštom doprineli samo jednoj strani. Da ne pričam o prekidu brojanja glasova. LJudi su mi slali poruke, nikada nisam video takvu ljubav, takvu podršku od građana, ali protivnici hoće da ukradu izbore, a mi ne smemo da im dozvolimo", rekao je Tramp.

Tramp je dodao da na poštanskim kovertama nije bilo markica, pečata, ničega.

"Glasanje putem pošte se pretvorilo u katastrofu, ali kao što sam rekao, to nije iznenađenje. Ne smemo da dozvolimo da se to desi našoj državi. Da ne pričam da su blokirali mesta za glasanje, nisu nam dali na prisustvujemo na mnogim mestima. Čekali smo satima i satima. Želimo transparentnost, pravdu, a ne tajne sastanke i skrivanje. Naša država će pobediti, mi ćemo pobediti na izborima. Očekujem dug postupak na putu do pravde, ali smo strpljivi", zaključio je Tramp.

Bajden: Niko nam neće oduzeti našu demokratiju

Kandidat demokrata za predsednika SAD DŽo Bajden reagovao je na izjavu Donalda Trampa da su izbori lažni, navodeći da niko neće uzeti demokratiju.

"Niko nam neće oduzeti našu demokratiju. Ni sada niti ikada. Amerika je dogurala daleko, izborila mnogo bitki i previše pretrpela da bi se to dogodilo", napisao je Bajden na Tviteru.

Bajden je u četvrtak u obraćanju iz svog štaba u Vilmingtonu, u državi Delaver, rekao da se "svaki glas mora prebrojati" i zamolio američke državljane za strpljenje.

Bajden se na konferenciji za novinare pojavio u društvu senatorke Kamale Haris, koja će biti potpredsednik SAD ukoliko demokratski kandidat pobedi na izborima Donalda Trampa.

"Senatorka i ja se osećamo veoma dobro iz sata u sat, trenutno stanje je vrlo dobro. Nemamo dilemu da onog trenutka kada se glasovi prebroje do kraja, da ćemo senatorka i ja biti proglašeni pobednicima. Zato, molim vas ljudi - ostanite smireni. Brojanje se mora završiti, a verujem da ćemo uskoro znati rezultate. Hvala vam na strpljenju", rekao je Bajden, prenosi CNN .

On se juče pojavio na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima zdravstva, a tema je bila korona virus.

"Naša srca su uz svaku porodicu koja je izgubila nekog člana familije zbog ove užasne bolesti", dodao je Bajden.

Fejsbuk zabranio neutemeljene optužbe za krađu glasova

Iz korporacije Fejsbuk je saopšteno da je ugašena velika grupa korisnika koji podržavaju aktuelnog predsednika Donalda Trampa, objavljuju poruke u kojima se poziva na nasilje i neutemeljeno iznose optužbe za izbornu krađu.

Kompanija je saopštila da je ugašena pro-republikanska grupa nazvana "Zaustavimo krađu" koja je u toku samo jednog dana porasla za 365 hiljada novih članova, odnosno za hiljadu ljudi svakih 10 sekundi.

"Ova grupa je organizovana oko ideje da se delegitimizuje izborni proces, a uočili smo da su pojedini članovi upućivali zabrinjavajuće pozive na nasilje", saopštila je predstavnica kompanije Fejsbuk i dodala da se preduzimaju vanredne mere u ovom periodu porasta napetosti u SAD, preneo je Rojters.

Iz grupe "Zaustavimo krađu" oglasio se predstavnik Kris Baron koji je optužio Fejsbuk da drugoj strani, pristalicama demokrata, nije uskratio mogućnost da se organizuju i komuniciraju preko te društvene mreže.

"Ako Fejsbuk želi da presuđuje šta jeste, a šta nije istina predstoji im još mnogo posla", ironično je poručio Baron iz grupe "Zaustavimo krađu" koja podržava republikance.

U postovima članova ove grupe sve do njenog brisanja sa platforme, uglavnom su se objavljivale neutemeljene optužbe da demokrate potkradaju republikanske glasove, a Trampovo republikansko okruženje mesecima pre izbora je pripremalo američku javnost na izborne mahinacije i krađe bez validinih dokaza za takve tvrdnje.

Prema rečima Imrada Ahmeda direktora Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Fejsbuk, ova pro-Trampovska grupa je neposredno pre gašenja objavila implicitan poziv na nasilje sadržan u poruci: "Ni jedna strana neće da popusti. Vreme je da se pripremi oružje i izađe na ulice", preneo je AP.

"Ovim činom, ukidanjem ovako velike grupe na Fejsbuku, poslali smo jasnu poruku da nećemo tolerisati širenje dezinformacija, mržnje i pozive na nasilje", predočio je Imrad Ahmed direktor Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Fejsbuk.

Grenel: Otkrili smo sporne glasače u Nevadi

Američki diplomata i blizak saradnik predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel izjavio je da je Trampov tim otkrio 3.062 sporna glasača u Nevadi.

On je to rekao za NJuzmaks navodeći da su ti sporni glasači glasali u Nevadi iako ne žive u toj saveznoj državi.

Kako je rekao, još uvek ne znaju sve detalje - da li se radi o osobama koje su nekada živele u Nevadi.

"Znamo da su glasali i ukazali smo Ministarstvu pravde na njih radi eventualnog procesuiranja zbog kršenja izbornog zakona", rekao je Grenel.

Sudovi u Mičigenu i DŽordžiji odbacili Trampov zahtev

Sudovi u američkim državama Mičigenu i DŽordžiji odbacili su zahteve izbornog štaba Donalda Trampa da se u tim saveznim državama zaustavi prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima.

Sudija iz Mičigena Sintija Stivens odluku je donela na saslušanju, a pisanu presudu je najavila za petak, prenose američki mediji.

"Nemam osnova da ocenim da postoje bitniji izgledi za uspeh pravnog zahteva", rekla je Stivens.

Iz Trampovog štaba poručili su da su sudski postupak za obustavu prebrojavanja glasova pokrenuli kako bi im se obezbedio bolji uvid u obradu podataka.

Makron namerno vodi Francusku ka početku građanskog rata. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA