Најновије

ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН: Велики празник за православне хришћане

Данас је Митровдан, по броју оних који га славе, Митровдан је на петом месту на листи највећих српских слава, крсно је име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима.

Свети Димитрије (Фото: Pixabay)

Свети Димитрије је рођен у Солуну у трећем веку наше ере, за време краткотрајне владавине јединог варварског Римског цара трачанина Максимилијана од благородних и благочестивих родитеља, који дуго нису могли да имају децу. Димитрије је још као младић именован за проконзула и касније постао командант Солунске области.

Оглушио се о цареву наредбу да прогони хришћане и јавно је проповедао Христову веру и по царској наредби утамничен је и мучен, напослетку и погубљен. Солунски хришћани су га тајно сахранили, а на његовом гробу касније је подигнута црква, а он је проглашен свецем, заштитником града Солуна.

Према предању, Димитријев гроб одисао је босиљком и смирном, па је он зато назван Мироточиви. У средњовековној Србији, посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

По веровању молитве узнете овом светитељу избављају од разних невоља. У случају очних болести, усрдна молитва упућена великомученику Димитрију Солунском помаже да болест ишчезне и да слепи прогледају.

Шта су у Ватикану рекли поводом смрти митрополита Амфилохија, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА