Најновије

ВАТИКАН О АМФИЛОХИЈЕВОЈ СМРТИ: Речи председника Папског савета

На порталу Папског Савета је наглашено да је Савет због смрти Митрополита Амфилохија уједињен у молитви са српском православном Патријаршијом

Митрополит Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Изнад свега срдачним речима је кардинал Кох, председник Папског Савета за Јединство Хришћана, у писму саучешћа упућеном србском патријарху Иринеју, изразио своје саосећање и тугу због смрти Митрополита Црне Горе Амфилохија (Радовића).

Информациона служба Про Ориенте је објавила да је кардинал Кох у писму београдском патријарху нагласио како је Амфилохије имао “дубоко разумевање” за Католичку Цркву и био пријатељ многим католицима.

Митрополит Амфилохије је умро 30. октобра у 83. години живота од последица оболења од ковида-19.

Кардинал Кох је подсетио на то да је каснији србско-православни Митрополит Црне Горе прво 1965 дошао у Рим како би студирао на Папском Оријенталном Институту и узео учешћа у завршној фази Другог Ватиканског Концила.

2003 је Митрополит био у официјелној мисији у Риму где га је у аудијенцију примио папа Јован Павле други.

Амфилохије је потом 2013 представљао СПЦ на инаугурацији папе Франциска, са којим је три дана касније имао “братски сусрет”.

Кардинал Кох се такође радо сећа последњег личног сусрета са упокојеним Митрополитом за време његове посете Риму 2016, када се србски православни архијереј поново срео са папом Франциском.

Председник Папског Савета за Јединство Хришћана је додао:

“Митрополит је био срдачни и дубоко духовни човек, прави пастир који је знао да распозна Знаке Божије у људској историји – упркос чињеници да је своју службу вршио у време које је било све само не једноставно.”

Упркос свим мукама је Митрополит Црне Горе увек био и остао човек вере и диалога, “скроман и весео те светли пример искључиво Богу посвећеног живота.”

Кардинал Кох је патријарху Иринеју пренео да се молитвено сећа покојног Митрополита и СПЦ. На порталу Папског Савета је наглашено да је Савет због смрти Митрополита Амфилохија уједињен у молитви са српском православном Патријаршијом.

Како је Турска ушла у руску зону интереса, прочитајте ОВДЕ.

Аутор: Католичка Новинска Агенција (КАП)/ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА