Najnovije

VATIKAN O AMFILOHIJEVOJ SMRTI: Reči predsednika Papskog saveta

Na portalu Papskog Saveta je naglašeno da je Savet zbog smrti Mitropolita Amfilohija ujedinjen u molitvi sa srpskom pravoslavnom Patrijaršijom

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

Iznad svega srdačnim rečima je kardinal Koh, predsednik Papskog Saveta za Jedinstvo Hrišćana, u pismu saučešća upućenom srbskom patrijarhu Irineju, izrazio svoje saosećanje i tugu zbog smrti Mitropolita Crne Gore Amfilohija (Radovića).

Informaciona služba Pro Oriente je objavila da je kardinal Koh u pismu beogradskom patrijarhu naglasio kako je Amfilohije imao “duboko razumevanje” za Katoličku Crkvu i bio prijatelj mnogim katolicima.

Mitropolit Amfilohije je umro 30. oktobra u 83. godini života od posledica obolenja od kovida-19.

Kardinal Koh je podsetio na to da je kasniji srbsko-pravoslavni Mitropolit Crne Gore prvo 1965 došao u Rim kako bi studirao na Papskom Orijentalnom Institutu i uzeo učešća u završnoj fazi Drugog Vatikanskog Koncila.

2003 je Mitropolit bio u oficijelnoj misiji u Rimu gde ga je u audijenciju primio papa Jovan Pavle drugi.

Amfilohije je potom 2013 predstavljao SPC na inauguraciji pape Franciska, sa kojim je tri dana kasnije imao “bratski susret”.

Kardinal Koh se takođe rado seća poslednjeg ličnog susreta sa upokojenim Mitropolitom za vreme njegove posete Rimu 2016, kada se srbski pravoslavni arhijerej ponovo sreo sa papom Franciskom.

Predsednik Papskog Saveta za Jedinstvo Hrišćana je dodao:

“Mitropolit je bio srdačni i duboko duhovni čovek, pravi pastir koji je znao da raspozna Znake Božije u ljudskoj istoriji – uprkos činjenici da je svoju službu vršio u vreme koje je bilo sve samo ne jednostavno.”

Uprkos svim mukama je Mitropolit Crne Gore uvek bio i ostao čovek vere i dialoga, “skroman i veseo te svetli primer isključivo Bogu posvećenog života.”

Kardinal Koh je patrijarhu Irineju preneo da se molitveno seća pokojnog Mitropolita i SPC. Na portalu Papskog Saveta je naglašeno da je Savet zbog smrti Mitropolita Amfilohija ujedinjen u molitvi sa srpskom pravoslavnom Patrijaršijom.

Kako je Turska ušla u rusku zonu interesa, pročitajte OVDE.

Autor: Katolička Novinska Agencija (KAP)/IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA