Најновије

ТЕНКОВСКА АРМАДА УЛАЗИ У СИРИЈУ: Курди немоћни због отпора Пентагона Бајденовом тиму (ВИДЕО)

Лош компромис је бољи од добре тужбе. Ове америчке речи, према изјавама већег броја североисточних сиријских медија, недостају групама на подручју малог, али војно веома важног града Аин Исса - како протурским милитантима, тако и курдским оружаним формацијама СДС („Сиријске демократске снаге“).

Турски тенкови (Фото: Јутјуб)

Курдски медији извештавају да „турска војска распоређује трупе близу границе Сирије, приближавају се војне колоне, бележи се кретање турских трупа и њихових послушника у региону Рас ал-Аин у провинцији Хасаке.

Од 20. децембра, сиријски курдистански медији два пута су наводили речи неименованих лидера СДС-а да очекују званичну инаугурацију Џоа Бидена и америчке одлуке о томе шта треба учинити да локализују и зауставе међусобно гранатирање и сукобе супротстављених страна у Аин Иси.

На питање СДС-а шта Американци чекају, одговор је један: „Они сада имају тешку унутрашњу политичку ситуацију“. Ове речи не значе ништа више од: „Ми (Американци) имамо својих проблема, а ваше (курдске) потешкоће и нека врста оружаних провокација су споредне ствари“.

Ескалација сукоба на северу Сирије отприлике је иста као што су проценили многи стручњаци на Блиском истоку.

„... Занимљива је ствар да се ситуација развија у позадини раздора у Пентагону, где је тренутни привремени шеф Кристофер Милер ускратио приступ члановима Бајденовог тима, који је Курдима обећао сваку врсту подршке током његове предизборне кампање.

За сада се сценарио види на следећи начин: Турци су, схватајући да Бајден долази, поново применили своју агилну спринтерску тактику и дали команду милитантима да заузму нове територије, стварајући тако услове за преговарање. Курди су, развукавши преговоре са Русијом, и опет, чекајући Бајдена, направили себи штету “, коментаришу тренутну ситуацију аутори Телеграм канала South Wind.

У међувремену се појављују извештаји да Американци још увек пружају одређену подршку СДС-у.

Неки извори извештавају да повећана учесталост војног транспорта из Ирака у Сирију тражи војну подршку СДС-у. Тајна испорука оружја и муниције Еш-Шададију намењена је управо даљем гранатирању положаја протурских милитаната.

Односно, обе стране се заправо мрзе и изазивају узвратне нападе, што увелико компликује њихово дугорочно помирење.

Шта ће се десити ако Украјина крене оружјем на Крим, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА