Najnovije

TENKOVSKA ARMADA ULAZI U SIRIJU: Kurdi nemoćni zbog otpora Pentagona Bajdenovom timu (VIDEO)

Loš kompromis je bolji od dobre tužbe. Ove američke reči, prema izjavama većeg broja severoistočnih sirijskih medija, nedostaju grupama na području malog, ali vojno veoma važnog grada Ain Issa - kako proturskim militantima, tako i kurdskim oružanim formacijama SDS („Sirijske demokratske snage“).

Turski tenkovi (Foto: Jutjub)

Kurdski mediji izveštavaju da „turska vojska raspoređuje trupe blizu granice Sirije, približavaju se vojne kolone, beleži se kretanje turskih trupa i njihovih poslušnika u regionu Ras al-Ain u provinciji Hasake.

Od 20. decembra, sirijski kurdistanski mediji dva puta su navodili reči neimenovanih lidera SDS-a da očekuju zvaničnu inauguraciju DŽoa Bidena i američke odluke o tome šta treba učiniti da lokalizuju i zaustave međusobno granatiranje i sukobe suprotstavljenih strana u Ain Isi.

Na pitanje SDS-a šta Amerikanci čekaju, odgovor je jedan: „Oni sada imaju tešku unutrašnju političku situaciju“. Ove reči ne znače ništa više od: „Mi (Amerikanci) imamo svojih problema, a vaše (kurdske) poteškoće i neka vrsta oružanih provokacija su sporedne stvari“.

Eskalacija sukoba na severu Sirije otprilike je ista kao što su procenili mnogi stručnjaci na Bliskom istoku.

„... Zanimljiva je stvar da se situacija razvija u pozadini razdora u Pentagonu, gde je trenutni privremeni šef Kristofer Miler uskratio pristup članovima Bajdenovog tima, koji je Kurdima obećao svaku vrstu podrške tokom njegove predizborne kampanje.

Za sada se scenario vidi na sledeći način: Turci su, shvatajući da Bajden dolazi, ponovo primenili svoju agilnu sprintersku taktiku i dali komandu militantima da zauzmu nove teritorije, stvarajući tako uslove za pregovaranje. Kurdi su, razvukavši pregovore sa Rusijom, i opet, čekajući Bajdena, napravili sebi štetu “, komentarišu trenutnu situaciju autori Telegram kanala South Wind.

U međuvremenu se pojavljuju izveštaji da Amerikanci još uvek pružaju određenu podršku SDS-u.

Neki izvori izveštavaju da povećana učestalost vojnog transporta iz Iraka u Siriju traži vojnu podršku SDS-u. Tajna isporuka oružja i municije Eš-Šadadiju namenjena je upravo daljem granatiranju položaja proturskih militanata.

Odnosno, obe strane se zapravo mrze i izazivaju uzvratne napade, što uveliko komplikuje njihovo dugoročno pomirenje.

Šta će se desiti ako Ukrajina krene oružjem na Krim, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA