Најновије

ПОБУЊЕНИЦИ ОСВОЈИЛИ ЧЕТВРТИ ГРАД ПО ВЕЛИЧИНИ У ЗЕМЉИ: Руси шаљу инструкторе и војну помоћ Влади, да ли ће стићи на време?

Побуњеници у Централно Афричкој Републици заузели су Бамбари, четврти град по величини. У граду се и даље налазе снаге лојалне централној власти али су опкољене, а побуњеници су заузели полицијске станице, војну касарну и зграде администрације.

ЦАФ (Фото: Јутјуб)

Опозиција, коју је предводио бивши председник Ф. Бозизе, коме је одлуком Уставног суда ускраћена регистрација као кандидата за предстојеће председничке изборе 27. децембра, мобилисала је своје присталице и илегалне оружане формације (IAF) да организују „кампању“ до главног града ЦАР Бангуа. Ситуацију је додатно погоршала одлука челника шест илегалних оружаних група да откажу Политички споразум о миру и помирењу у земљама ЦАР-а, који је основни за централноафричко становништво, потписан 6. фебруара 2019. у Бангуу.

Град који су заузели налази се 380 километара од престонице. Побуњеници су у град стигли у конвоју цивилних возила, аутомобила, камиона и аутобуса и одмах су започели борбу са владиним снагама. Према речима очевидаца они нису нападали цивиле нити пљачкали приватну имовину.

Русија у Централно Афричкој Републици има 175 војних инструктора који обучавају владине трупе, а у мкеђувремену је донета одлука о упићивању још 300 инструктора. Поред Русије у земљи су присутни и војни инструктори из Руанде, њих неколико стотина. У земљи су и снаге УН, али које се не мешају у сукоб побуњеника и владиних снага.

У ЦАР налазе се и припадници приватне руске компаније Вагнер који су задужени за заштиту председника и кључних људи у власти.

План побуњеника је да аутопутом од Бамбарија наставе пут престонице и успут нападају владине снаге и заузимају насеља како би могилисали додатне снаге.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА