Najnovije

POBUNJENICI OSVOJILI ČETVRTI GRAD PO VELIČINI U ZEMLJI: Rusi šalju instruktore i vojnu pomoć Vladi, da li će stići na vreme?

Pobunjenici u Centralno Afričkoj Republici zauzeli su Bambari, četvrti grad po veličini. U gradu se i dalje nalaze snage lojalne centralnoj vlasti ali su opkoljene, a pobunjenici su zauzeli policijske stanice, vojnu kasarnu i zgrade administracije.

CAF (Foto: Jutjub)

Opozicija, koju je predvodio bivši predsednik F. Bozize, kome je odlukom Ustavnog suda uskraćena registracija kao kandidata za predstojeće predsedničke izbore 27. decembra, mobilisala je svoje pristalice i ilegalne oružane formacije (IAF) da organizuju „kampanju“ do glavnog grada CAR Bangua. Situaciju je dodatno pogoršala odluka čelnika šest ilegalnih oružanih grupa da otkažu Politički sporazum o miru i pomirenju u zemljama CAR-a, koji je osnovni za centralnoafričko stanovništvo, potpisan 6. februara 2019. u Banguu.

Grad koji su zauzeli nalazi se 380 kilometara od prestonice. Pobunjenici su u grad stigli u konvoju civilnih vozila, automobila, kamiona i autobusa i odmah su započeli borbu sa vladinim snagama. Prema rečima očevidaca oni nisu napadali civile niti pljačkali privatnu imovinu.

Rusija u Centralno Afričkoj Republici ima 175 vojnih instruktora koji obučavaju vladine trupe, a u mkeđuvremenu je doneta odluka o upićivanju još 300 instruktora. Pored Rusije u zemlji su prisutni i vojni instruktori iz Ruande, njih nekoliko stotina. U zemlji su i snage UN, ali koje se ne mešaju u sukob pobunjenika i vladinih snaga.

U CAR nalaze se i pripadnici privatne ruske kompanije Vagner koji su zaduženi za zaštitu predsednika i ključnih ljudi u vlasti.

Plan pobunjenika je da autoputom od Bambarija nastave put prestonice i usput napadaju vladine snage i zauzimaju naselja kako bi mogilisali dodatne snage.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA