Најновије

У ТОКУ ЈЕ ОПШТА МОБИЛИЗАЦИЈА СИРИЈСКЕ ВОЈСКЕ: Трупе крећу на север, куцнуо је час да се Идлиб ослободи

Сиријска арапска војска (САА) мобилише трупе око равнице Габ која је под контролом милитаната Идлиба, јавила је 22. децембра агенција "North Press".

Сиријска војска (Фото: САНА)

Неименовани извор из Националног фронта за ослобођење (НФЛ) којег подржавају Турци рекао је агенцији да је војска распоредила нова појачања у кампу Јурин и граду Шатха у северном делу равнице Габ, као и у градовима Тангера, Амкија и Шулин у јужном делу Идлиба.

- Снаге сиријског режима мобилишу се недељама у неколико подручја у равници Габ - рекао је извор.

Раније ове године, САА и њени савезници ослободили су јужни и централни део равнице Габ након жестоке борбе са милитантима које подржавају Турци.

Милитанти су сада забринути због могућности новог напредовања САА у равници Габ. Ове забринутости појачава чињеница да турске снаге одржавају слабо присуство у региону.

НФЛ није једина фракција присутна у равници Габ. Тамо су активни Хаџат Тахрир ал-Шам (ХТШ), Туркестанска исламска странка и неколико других фракција повезаних са Ал-Каидом.

Сваки напад САА на равницу Габ вероватно ће бити део велике акције за поновно отварање аутопута М-4. Аутопут повезује лучки град Латакију са градом Алепом, индустријским чвориштем Сирије.

ХТШ, водећа снага у Идлибу, дубоко је забринут због новог напада на Идлиб. У страху од колапса, терористичка група ухапсила је 22. децембра најмање 20 људи који су промовисали помирење са Дамаском у граду Марат Мисрин.

Ситуација у Идлибу далеко је од стабилне. Неуспех Турске да примени споразум од 5. марта са Русијом могао би ускоро приморати сиријске владине снаге да преузму ствар у своје руке. Милитанти су очигледно забринути због таквог развоја догађаја.

Немци признали да су у Русији Наваљном спасили живот. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА