Najnovije

U TOKU JE OPŠTA MOBILIZACIJA SIRIJSKE VOJSKE: Trupe kreću na sever, kucnuo je čas da se Idlib oslobodi

Sirijska arapska vojska (SAA) mobiliše trupe oko ravnice Gab koja je pod kontrolom militanata Idliba, javila je 22. decembra agencija "North Press".

Sirijska vojska (Foto: SANA)

Neimenovani izvor iz Nacionalnog fronta za oslobođenje (NFL) kojeg podržavaju Turci rekao je agenciji da je vojska rasporedila nova pojačanja u kampu Jurin i gradu Šatha u severnom delu ravnice Gab, kao i u gradovima Tangera, Amkija i Šulin u južnom delu Idliba.

- Snage sirijskog režima mobilišu se nedeljama u nekoliko područja u ravnici Gab - rekao je izvor.

Ranije ove godine, SAA i njeni saveznici oslobodili su južni i centralni deo ravnice Gab nakon žestoke borbe sa militantima koje podržavaju Turci.

Militanti su sada zabrinuti zbog mogućnosti novog napredovanja SAA u ravnici Gab. Ove zabrinutosti pojačava činjenica da turske snage održavaju slabo prisustvo u regionu.

NFL nije jedina frakcija prisutna u ravnici Gab. Tamo su aktivni Hadžat Tahrir al-Šam (HTŠ), Turkestanska islamska stranka i nekoliko drugih frakcija povezanih sa Al-Kaidom.

Svaki napad SAA na ravnicu Gab verovatno će biti deo velike akcije za ponovno otvaranje autoputa M-4. Autoput povezuje lučki grad Latakiju sa gradom Alepom, industrijskim čvorištem Sirije.

HTŠ, vodeća snaga u Idlibu, duboko je zabrinut zbog novog napada na Idlib. U strahu od kolapsa, teroristička grupa uhapsila je 22. decembra najmanje 20 ljudi koji su promovisali pomirenje sa Damaskom u gradu Marat Misrin.

Situacija u Idlibu daleko je od stabilne. Neuspeh Turske da primeni sporazum od 5. marta sa Rusijom mogao bi uskoro primorati sirijske vladine snage da preuzmu stvar u svoje ruke. Militanti su očigledno zabrinuti zbog takvog razvoja događaja.

Nemci priznali da su u Rusiji Navaljnom spasili život. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: South Front

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA