Најновије

ЧУДОТВОРНА СТАЗА! Овуда је ходао патријарх Павле тражећи лек!

Шумовита планинска стаза некад је била једини и најкраћи пут којим су мештани Горње Трепче стизали до манастира Вујан.

Патријарх Павле. (Фото: Јутјуб)

Али према сведочењу старих туда је пролазио и највољенији српски патријарх Павле који је овде провео део свог монашког живота и у овој наделеко познатој божијој кући се излечио од туберкулозе 1946. године. Дуго је била непроходна, али ове јесени стваљене су ознаке које олакшавају пешачење путницима намерницима.

Сигнализацију је поставио млади Чачанин Стефан Лукић.

- Обележено је 30 локација дуж стазе дуге, готово седам километара, за чији прелазак је потребно око два сата. Атомска бања Горња Трепча је од почетка била укључена достављајући све потребне информације за припрему пројекта, као и код трасирања руте - рекао је Стефан.

Сигнализација на стази која спаја манастир Вујан и Атомску бању Горњу Трепчу била је први захтевнији и тежи сегмент пројекта, а у другом на пролеће ће се правити и качити тематске табле са мислима патријарха Павла и планира се још један крак стазе.

- Овај крај има велики туристички потенцијал јер се поред Атомске бање налазе и изузетни културно-историјски споменици и прелепа природа. Изградњом саобраћајница и ваздушних лука у близини локација постаје још привлачнија туристима па очекујемо да ће уз Овчарско-кабларску клисуру бити носилац наше туристичке понуде - изјавио је Војин Јаковљевић, директор ТО Чачак из чијег будзета је финансиран цео пројекат.

Да је овом стазом пешачио и патријарх Павле присећају се мештани који су слушали приче које су се преносиле са колена на колено.

- Причали су ми да је тим путем ишао пешке од манастира до лекара у бању Горњу Трепчу. Ми смо као деца овуда пролазили и надали се да ћемо га можда срести - прича стари мештанин села Горња Трепча.

Иако су му предвиђали само неколико месеци живота, Гојко Стојчевић, тада искушеник у манастиру, а касније српски патријарх Павле, доживео је исцелење. У знак захвалности ручно је изрезбарио мали дрвени крст који се и данас чува у манастирској ризници као светиња.

У овом шумадијском селу поносни су што је патријарх оздравио управо овде и да се то не би заборавило мештани су покренули иницијативу да се стаза којом је пролазио назове по њему – Стаза патријарха Павла.

- То је стаза здравља и стаза исцелења. Сигуран сам да за Србе има симболичку вредност. Треба да пратимо стазу патријарху Павла и као појединци и као народ. Сама шетња овуда има лековити значај и даје мир - каже мештанин Милинко Гојковић.

Пашињан најавио наставак блиске сарадње са Русијом у решавању конфликта у Нагорно Карабаху Више о томе ОВДЕ.

Извор: Рина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА