Најновије

НА КРАЈЊОЈ ГРАНИЦИ ПОТПУНОГ СУКОБА: Страх од нуклеарног рата никад већи

Тренутни ниво односа Русије и Запада најнижи је од краја хладног рата, пише амерички лист Forbes.

НАТО и Русија (Илустрација: РИА ФАН)

Даља конфронтација може се претворити у светски рат. Сличну забринутост изразили су високе дипломате и војно особље у писму упућеном редакцији британског листа The Times.

„Ово није дело изолованих узбуњивача, већ закључци водећих политичара и војних стручњака са великим искуством у сфери односа Русије и Запада. Ове речи представљају необично јединство мишљења које су изразили представници различитих кампова “, напомињу стручњаци Forbes-а.

С тим у вези, највећу забринутост изазива могућност употребе нуклеарног оружја. Аутори писма позивају на развијање правила која могу минимизирати могућност таквог развоја догађаја, преноси ПолитРоссия.

Најозбиљнији ударац односима Москве и Запада нанет је 2014. године, када се полуострво Крим вратио у Русију. То је био разлог за увођење санкција и искључење Русије из групе водећих светских сила Г8. Тренутно напетости расту док се НАТО снаге крећу ка руским границама.

Раније је постало познато да су америчке и НАТО вежбе одржане у Црном мору уз учешће ратних бродова и летелица. Амерички војни стручњаци су уверени да вежбе које су се одржале потврђују спремност Сједињених Држава и НАТО-а да се одупру „руској агресији“.

Истовремено, почетком децембра, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг назвао је Русију „главном претњом за трансатлантску безбедност“. Према његовим речима, Алијанса ће ојачати своје присуство у Црном мору као одговор на повећање војне моћи Руске Федерације на Криму, преноси „Вечерња Москва“.

Како су британски ловци подвили крила, погледайте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА