Најновије

"ПРЕЂЕНА ЦРВЕНА ЛИНИЈА"! Додик за наредну недељу најавио кључни корак који био могао да одлучи о будућности БиХ

Председник СНСД-а и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће следеће седмице у Парламентарну скупштину БиХ бити упућен предлог новог Закона о Уставном суду БиХ према којем, како је раније затражено из Републике Српске, неће бити страних судија.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је ово најавио након проширене седнице Извршног комитета ове странке у Бањалуци, а након јучерашњег састанка који је имао и са лидером ХДЗ БиХ Драганом Човићем, који такође подржава ново законско решење за Уставни суд БиХ.

-Разговарали смо јуче са ХДЗ и већ наредне седмице ћемо заједно предложити закон на нивоу БиХ који регулише ово питање, да се нађе механизам замене и начин избора домаћих судија и редефинише начин одлучивања Уставног суда БиХ који не може да остане овакав - поручио је Додик.

Он је у више наврата поновио да је „пређена црвена линија“

Додик је последњу одлуку Уставног суда БиХ која се тиче Закона о пољопривредном земљишту, а чији је члан 53. проглашен неуставним, оценио као „кривично деловање“, а овај суд назвао „накарадом свих накарада“ који за циљ имауставну и политичку малверзација са Републиком Српском.

- Ово је прешло црвену линију. Овај Уставни суд БиХ је накарада свих накарада правног система у којем делују три судије странци. Ово је кривично деловање судија Уставног суда БиХ и под политичким је утицајем центара моћи из Европе и света - казао је Додик.

- Последном одлуком Уставног суда БиХ је обухваћено 90 хилљада хектара, што је територија Требиња и нарушава се територијална организација у БиХ 49 - 51 одсто - казао је Додик

Објаснио је још једном последњу одлуку која је донесена на састанку представника из РС код председнице РС Жељке Цвијановић у Бањалуци 12. фебруара, да се обустави учешће у доношењу одлука представника из РС на нивоу БиХ. Рекао је и да је ово био предлог опозиционара из РС, те да је то подржано, а тврди да је СНСД имао још „ригорозније“ предлоге. Подвукао је да обустављање учешћа у доношењу одлука, не значи и блокаду.

- Свугде где можемо, зауставићемо било какво доношење одлука, а тамо гдје морамо да учествујемо у одлучивању, гласамо против и користимо механизме које имамо по закону и Уставу - казао је Додик.

Објаснио је да би у супротном, у случају да се не учествује у раду, могла аутоматски правити нова већина.

Рекао је и да постоји дефинисано да након пет година од потписивања Дејтонског споразма, ПС БИХ може да ријеши „питање странаца на други начин“, те да је то покушано неколико пута али да није било сагласности СДА.

У неколико наврата је подвукао да је пређена линија и позвао „јавност да стане иза јединственог става из РС“.

Навео је и да је синоћ позвао амбасадора земаља Квинте и да је ту био и руски амбасадор.

- Речено им је јасно да је пређена црвена линија и да приоритет није ни Европска унија ни било које друго питање, него судије Уставног суда БиХ. Када то решимо, настављамо даље... Ако стоји седам дана или седам месеци - ОК, али ако стоји седам година, онда вероватно неће ни бити БиХ - казао је Додик.

Додао је и да „чаршија у Сарајеву већ дуго бруји о томе како су неке судије на плати код њих“.

Навео је и да судије из Републике Српске у Уставном суду БиХ раде тежак посао, и да су „мањина која се мрзи“.

- Народ нема шта да се секира, ово је политичка туча и борба, мало ће дуже трајати али неће коштати ништа - рекао је Додик.

Прочитајте ОВДЕ како Мило Ђукановић прети Србији.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА