Најновије

Рат између Турске и Сирије би могао да почне у наредним сатима

Уколико турски војници у Сирији поново буду на мети, Турска ће напасти снаге Асадовог режима без обзира на споразум са Русијом постигнут у Сочију 2018., изјавио је у среду турски председник а преносе турске медијске агенције.

Турска војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

“Ако дође до било какве штете за наше војнике на осматрачницама у Идлибу или било где у Сирији, ја вам гарантујем да ћемо напасти режимске снаге свуда, без обзира на договор у Сочију,” рекао је Ердоган својој партијској парламентарној групи.

Турска је одлучна да потисне снаге сиријског режима са турских осматрачких места у Идлибу до краја фебруара, рекао је Ердоган. Осматрачка места основана су 2018. године у оквиру мировног процеса у Астани.

Да би одгурнула сиријске снаге, Турска ће „без оклевања учинити оно што је потребно и на копну и у ваздуху“, додао је Ердоган тврди турска медијска компанија Анадолија.

Борба сиријског народа за слободу такође је и турска борба, рекао је.

Ердоганове изјаве уследиле су након што је пет турских војника страдало и пет их је рањено у нападу Асадовог режима у понедељак у Идлибу, на северозападу Сирије, након сличног напада прошле седмице у ком је убијено седам војника и цивил који је радио са турском војском.

Турске трупе налазе се у Идлибу – номинално деескалацијској зони, према споразуму између Турске и Русије – у оквиру антитерористичке и мировне мисије.

Турска се од тада осветила за оба напада, погађајући бројне циљеве и убивши око 200 војника Асадовог режима.

Ердоган је међународној заједници скренуо пажњу на Сирију, рекавши: “Нико није безбедан тамо где се пролива крв турских војника. […] Турска ће употребити своју пуну силу“.

“У овом тренутку нећемо затварати очи пред нечијим (сиријским) радикализмом, издајом и провокацијом “, рекао је.

Идлиб је упориште опозиционих и антивладиних оружаних група од избијања грађанског рата у Сирији 2011. године.

У септембру 2018. године, Турска и Русија су се договориле да ће Идлиб претворити у зону деескалације у којој су напади изричито забрањени.

Али, у режимским и нападима руских снага, од тада је убијено више од 1.800 цивила.

Независни аналитичари ситуације у Сирији међутим процењују да није могућ рат Турске и Сирије на сиријском тлу а да се не умеша Русија на страни сиријске војске, јер Русија је потписала војни споразум са Сиријом, а не Турском.

Такође, једна чињеница је олако промакла медијима на Западу: Ердоган је тражио састанак са Путином али је одбијен, а изјаву је дао Песков са тврдњом да Турска ниједну договорену тачку са Русијом није испоштовала.

Такође чињеница да су снајперисти Туркмена, терориста под заштитом Турске ових дана убили четири руска официра тајне службе ФСБ снајпериста на задатку у Сирији потврђују да ће ако почне рат турске и сиријске војске, Русија свом снагом ударити по превртљивим Турцима.

Србија би требало да добије руске „убице ваздушних претњи“. Више о томе читате ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА