Најновије

ДЕТАЉНА АНАЛИЗА САВЕЗА КОЈИ ЈЕ НА ПОМОЛУ: Садашњост и перспективе војно-техничке сарадње Русије и Индије!

На недавно завршеном међународном сајму наоружања и војне технике Defexpo India 2020 који се одржавао у Индији, руски војно-индустријски комплекс (ВИК) је представио више од 500 својих производа. На њему је представљен и читав низ заједничких пројеката за сва три вида војске који ће радикално да повећају борбену оспособљеност и квалитет индијске армије. Индија представља једног од највећих руских партнера када је у питању међународна војно-техничка сарадња.

Руски систем С-400 (Фото: mil.ru)

Индија је један од кључних руских партнера када је у питању међународна војна сарадње. Своју продукцију је представило око 20 предузећа која послује у оквиру ВИК. Руски представник је са својим производима чинио више од 10% целокупне поставке која је виђена на сајму. На сајму су учествовала имена попут „Рособоронекспорта“, „Алмаз-Антеја“, „Уралвагонзавода“, „Хеликоптера Русије“, Обједињених произвођача мотора, „Техмаша“ и Обједињених бродограђевинских произвођача . Што се тиче домаћина сајма, приказ руске војне технике је имао приоритетан значај.

Индија је један од највећих набављача руског наоружања у војне технике у свету. „У региону влада стабилно висок интерес за набавку руске војне технике. Наше учешће на оваквим сајмовима као што је Defexpo је сваке године све веће“ – рекао је Виктор Кладов. Овај човек обавља функцију једног од директора државне корпорације „Ростех“, који је специјализован за међународну војно-техничку сарадњу.

 „За последње три године [2017–2019] наруџбе које смо добили премашују 15 милијарди америчких долара. Ако говоримо о укупном обиму потписаних уговора од почетка 1991.године, цифра достиже 70 милијарди америчких долара“. Ово је првог дана сајма Defexpo India 2020 рекао заменик директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу ФСВТС Владимир Дрожов.

Војно-техничка сарадња Русије и Индије

У оквиру стратешког партнерства Русија и Индија реализују велике заједничке пројекте. Ови пројекти су део ширег програма који носи име Make in India („Производи у Индији“). На територији Индије је покретнута производња универзалних ловаца Су-30МКИ, тенкова Т-90С и крстарећих ракета породице BrahMos. У садејству са ФСВТС и корпорацијом „Ростех“ на територији Индије су основана заједничка предузећа за производњу аутоматских пушака АК-203, где ће локализација њихове производње достићи 100% комплетацију. То се исто односи и на хеликопере Ка-226Т.

Од 2017-2019.године, без обзира на повећан притисак од стране западних држава (конкретно САД) које су захтевале да Индија прекине сваки облик сарадње са Русијом, потписани су велики уговори око испоруке далекометних ракетних система ПВО/ПРО С-400 „Тријумф“. Русија и Индија заједнички граде и класу ракетних фрегата 11356. Потписан је уговор и за повећање лиценцне производње тенкова Т-90С на 409 јединица. Такође, потписано је и низ уговора на испоруку огромних контингената ракета и артиљеријске муниције за потребе индијског ваздухопловства и копнене војске.

Оклопна техника

Највећу пажњу на сајму Defexpo 2020 је привукао нови роботизовани борбени модул (купола) концерна „Уралвагозавод“. Он је био представљен на штанду „Рособоронекспорта“ који је имао рекордну посећеност посетилаца сајма.

Укратко, ради се куполи која је интегрисана са изузетно моћним топом калибра 57мм АУ-220М. Цео пројекат је развила компанија ЦНИИ „Буревестник“. „Ова купола је намењена за наоружање различитих типова оклопних борбених машина. Пре свега за опремање борбених возила пешадије, како кроз модернизацију постојећих возила, тако и оних који се налазе још у развоју. Нова купола ће се наћи у наоружању перспективних оклопних возила руске производње Т-15 „Армата“, „Курганец-25“ и „Бумеранг“. Овај модул такође може бити уграђен и на труп мањих бродова и патролних чамаца“- наглашено је у информативној службу УВЗ. Предвиђено је да се иста конфигурација монтира и на хеликоптере.

Представљени модел борбене куполе је значајно унапређен. Конкретно, 57-милиметарски топ високе балистике може да уништава све типове циљева који се могу наћи на бојном пољу, осим основних борбених тенкова. У тексту је саопштено да ће тешко борбено возило пешадије Т-15 „Армата“ на великој паради Победе у Москви премијерно бити приказана са овом куполом.

Велику пажњу је привукло још неколико модела артиљеријске војне технике. Тако се за годину и по дана планира завршетак комплетног теситрања самоходнох минобацача калибра 82мм „Дрок“, самоходног артиљеријског оруђа (САО) на аутомобилиској шасији калибра 120мм „Флокс“.

Ту се нашао и пројекат „Магнолија“ који подразумева концепцију самоходне хаубице калибра 152мм за екстремно непроходне и климатски захтевне терене. У 2021.години ће започети њихова серијска производња. Што се тиче самоходне хаубице нове генерације „Коалиција-СВ“ кал.152мм њено комплетно тестирање ће се завршити до краја 2022.године.

Ова година као и свака друга једностно не може да прође без спомињања војно-техничке сарадње између Русије и Индије и када су у питању основни борбени тенкови. Познато је да је Русија једна од највећих оператора тенка Т-90С Bhishma  којих у индијској војсци има више од 1000 комада. Заменик директора ФСВТС Владимир Дрожов је саопштио да ће Индија повећати обим производње ових руских тенкова на основу потписане лиценце.

 „Са Министарством одбране Индије у 2019.години је потписан уговор о продужетку лиценцне производње тенкова Т-90С. Цео уговор је продужен до децембра 2028.године који укључује повећање количине произведених тенкова за 409 јединица. Са своје стране, индијско Министарство одбране је наручило допунску количину од 464 тенкова“ – напоменули су у ФТВТС.

Поред ових конкретних ствари, разговорало се и могућности модернизације произведених тенкова Т-90С. У овом моменту се воде технички преговори у два правца и они подразумевају: интеграцију балистичког рачунара и уређаја за аутоматско праћење циља. Према речима руског преговарача тема ових преговора није модернизација тенкова на стандард „МС“ пошто се ради „о средствима различите генерације“.

„Уралавагонзавод“ има намеру да рашири производњу компоненти за ове тенкове које ће се склапати на територији Индије. „У плану је да организујемо производњу тенковских мотора,тополотних јединица на воду и уље, аутоматског пуњача топа, елемената система горива, пакет електропреме за корпус тенка и куполу, блокове за контролу напајања и генераторе за паљење, гусеничне траке за тенкове Т-72М1 и Т-90С“- прецизирали су у концерну.

Треба напоменути да је на сајму представљена и радикално модернизована верзију руског борбеног возила пешадије БМП-2. На њој се налази нова борбена купола са савременим системом за управљање ватром. Нишан је добио термовизијски канал, док је наоружање остало исто као и код ранијих верзија. Возило је постало габаратније услед продужетка гусеничног сегмента за по један точак са обе стране. Видљиве су бројна побољшања која се тичу спољног облика возила у односу на раније моделе. Нови БМП-2 има снажнији мотор који му омогућава да оствари брзину и до 80 км/ч по путу.

Ово средство се показалао као изузетно поуздано за време експлоатације у индијској армији. Индијска верзија БМП-2 је у њеним оружаним снагама је познатија као Sarath. Према руским изворима Индија је од 1984.године кроз лиценцне дозволе произвела око 2,500 хиљаде ових возила.

Ратно ваздухопловство

Индија је традиционално један од највећих руских партнера када је у питању ваздухопловна војна техника. Ово се такође односи и на заједничке производне програме на бази војно-техничке сарадње.

Судећи по информацијама које су се могле прочитати на сајму, тренутно РВ Индије у свом саставу поседује преко 250 вишенаменских борбених авиона Су-30МКИ. Ова летелица руског порекла представља основу индијског ратног ваздухопловства. Први човек концерна Рособоронекспорт Александар Михејев новинарима је саопштио да се воде преговори око модернизације овог авиона на нови технолошки ниво.

Русија је свом индијском партнеру упутила понуду око испоруке допунског контингента дубоко модернизованих тактичких ловаца МиГ-29UPG. Недавно је саопоштено да Индија намерава да набави две ескадриле ових летелица(до 21 авиона).

На сајму Defexpo 2020 је саопштено, да индијска ваздухопловна корпорација Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) „више него спремна“ да заједно са Русијом крене у развој вишенаменског ловца пете генерације FGFA. Наравно цео процес ће зависити искључиво од одлуке индијског Министарства одбране.

Подсетник: Још 2007.године је између Индије и Русије потписан споразум око заједничког развоја вишенаменског ловца који би био направљен на бази руског Су-57. Компанија „Сухој“ је у кооперацији са индијском компанијом HAL пре десетак година започела рад на заједничком руско-индијском пројекту FGFA (скр. од Fifth Generation Fighter Aircraft).

У априлу 2018.године интернет портал Jane’s Defence Weekly је обавестио јавност да је Индија напустила пројекат FGFA. У тексту се навело да је индијска страна задржала право да поново размотри ову одлуку или у крајњем случају директно купи експортну верзију Су-57Е после његовог увођења у наоружање руске армије.

Заједничка компанија Indo-Russian Helicopters Limited планира да учествује у програму Naval Utility Helicopter (NUH), у оквиру којег се предвиђа набавка новог лаког вишенаменског хеликоптера за јединице индијске ратне морнарице.

 „Компанија је званично објавила своју спремност да учествује на тендеру око набавке Naval Utility Helicopter (NUH). У овом моменту индијска страна ради на припреми целокупног тендерског процеса. Ка-226Т у потпуности одговара предвиђеним техничким потребама који се намеће за овај тип хеликоптера“- рекао је генерални директор Рособоронекспорта Александар Михејев.

 „У овом моменту при учешћу индијске корпорације HAL и АО „Хеликопери Русије“ направљено је заједничко руско-индијско предузеће Indo-Russian Helicopters Limited. Ова компанија је у потпуности спремна да произведи хеликоптере Ка-226Т за потребе индијске војске“- наводи Михејев. На штанду концерна „Хеликоптери Русије“ и руско-индијске компаније Helicopters Limited потписан је уговор који се тиче локализације приликом производње хеликоптера Ка-226Т. Документ се састоји од основне етапе и рокова организаицје производње хеликоптера и његових компоненти у Индији, након потписивања одговарајућег уговора.

Противваздухопловна одбрана

Руско концерн „Алмаз-Антеј“ је на сајму представио практично комплетну извозну гаму својих производа. С обзиром на количину индијских наруџби у области противваздушне и противракетне одбране (овде говоримо пре свега о уговору за С-400), руска страна је свом партнеруи понудила и системе противваздухопловне одбране кратког и средњег домета, који би били базирани на копну и мору.

Заменик директора ФСВТС-а Владимир Дрожов је већ првог дана сајма Defexpo India 2020 дао изјаву да ће први контингент ПВО/ПРО система С-400 „Тријумф“ у складу са планом бити испоручен до краја 2021. године. У складу са овим пројекцијама тренутно се на територији Индије гради специјализовани Центар за обуку у коме ће се обучавати оператори на овом систему. Питање лиценцне производње С-400 се не разматра.

„Поред посла око набавке ракетног система С-400 са којим је већ довољно добро упозната шира јавност,  велике изгледе има и експортна верзија ракетног система С-300ВМ „Антеј-2500“. Овај систем је специјализован за пресретање балистичких ракета које имају домет до 2,500км.Овај систем постаје све актуелнији након унилатералног напуштања САД из Споразума о забрани ракета кратког и средњег домета. Ракете које се налазе у борбеном комплету ПРО система С-300ВМ могу веома ефикасно да униште широку номенклатуру ваздушних циљева на даљини и до 200км“ – напомиње руководилац Бироа за војно-политичке анализе Александар Михајлов,

По први пут је у Индији приказана у макета најновијег ПВО комплекса „Викинг“. Ова верзија ракетног система представља експортну верзију комплекса Бук-М3,  који у свом саставу поседује навођене ракете средњег домета 9М317МЕ.

 „Ка овом систему влада велики интерес. Ради се о мобилном средству, који је намењен заштити земаљаских циљева од напада свим типовима ваздушног оружја. Он је ефикасан против ракета ваздушног базирања, и на циљ се може наводити и помоћу радара који се налазе у склопу система С-400“- говори Михајлов. Извозна верзија система Бук-М3 „Викинг“ је наоружана сверакурсним ракетама класе земља-ваздух које се вертикално лансирају из борбених спремника.. Њихов број на једном лансирном возилу може да достигне бројку од 12 ракета, док командни пункт који управља са више ових јединица може једновремено да наводи до 36 ракета.

У овом часу специјалисти индијског Министарства одбране представљају потенцијалног купца ракетног система Бук-М3 „Викинг“. За очекивати је да Делхи има у плану да озбиљну подигне технолошки ниво својих ПВО јединица средњег и кратког домета.

Наравно, у Индији је представљен и самоходни ракетни ПВО систем „Тор“. Ово оруђе представља вероватно најбољи систем на свету када су у питању ПВО средства кратког домета. Његов произвођач је руски електромеханички завод из Ижевска „Купол“.

„Овај систем је базичној верзији интегрисан на самоходно гусенично возило које се веома ефикасно може користити на практично свим теренима. За сложеније услове, који су пре свега оптерећени екстремнијим климатским факторима развијена је верзија „Тор-М2ДТ“. Она се налази на ултрапроходном гусеничном возилу који се састоји из два елемента“- рекао је руски експерт. Представљена је и верзија „Тор-М2К“ која се налази на платформи точкашу. Ова верзија је идеална за земље које располажу са нешто већом мрежом уређених путева, али и повољном климом која је углавном сува. Ижевски инжењери су направили и потпуно аутоматизован борбени модул, који се може користити у стационарним условима, али и монтирати на различите врсте платформи (камионске шасије, бродске палубе).

Посетиоци сајма су могли да виде и моделе ракета из састава интегрисаних ракетних система Club-S и Club-N. Ова средства представљају извозне верзије ракетног система „Калибр“. Такође су приказани и бродски ПВО системи „Риф“ и „Штиљ“.

Током овог сајма руски концерн „Алмаз-Антеј“ и домаћа компанија Bharat Dynamics Limited (индијски гигант када је у питању производња артиљеријске муниције и ракетних система) су потписали меморандум о сарадњи у области одржавања недавно испоручене борбене технике.

На сајму Defexpo 2020 је саопштено, да се до краја ове године очекује потписивање уговора око набавке и лиценцне производње лаких преносних ракетних система ПВО „Игла-С“. Још у 2018.години су се појавиле информације да Индија жели  управо овај ракетни систем. Према изворима интернет портала Defense News укупна вредност уговора је процењена на 1,5 милијарди америчких долара.

Ратна морнарица

Током одржавања међународног сајма наоружања и војне технике Defexpo 2020, било је речи и о поморским борбеним системима.

Тако је постало извесно да ће Индија добити две фрегате класе 11356В који се граде у Прибалитчком бродограђевинском заводу „Јантар“. Завршетак целог после се планира за крај 2024.године. Још два ратна брода исте класе ће бити изграђена у индијским бродограђевинским капацитетима. Како су прецизирали у ФСВТС обе земље су кренуле у техничку модернизацију бродограђевинких објеката Goa Shipyard Limited где ће се градити сложена борбена пловила. Уговор на испоруку четири ракетне фрегате класе 11365В потписани су у новембру 2018.године.

Русија је свом азијском партнеру упутила технички предлог који се тиче заједничког развојног пројекта новог минловца. Недавно је саопштено да у оквиру програма Make in Indiа Русија размишља и о дислокацији изградње савремених тегљача класе 12701 „Александрит-Е“ са корпусом од стаклопластике. Овакав материјал у односу на стандардне челичне легуре поседује далеко већу борбену жилавост приликом наиласка на мине, а такође и већи експлоатациони ресурс који достиже 30 година.

Први човек ЦКБ „Рубин“ Игор Вилнит је рекао да ви следећа етапа тендера која носи име Project 75-I могла врло брзо да буде стављена у функцију. Ради се о намери Индије да своју подводну компоненту ојача најсавременијим типом неатомских нападних подморница. „Ми активно радимо на решењу које је настало на бази наше подморнице класе „Амур-1650“ чија макета је представљена на овом сајму. Рокови зависе од жеље индијског партнера“- рекао је Вилнит.

Остало наоружање

У оквиру програма Make in India активно се реализују завршни преговори око локализације производње аутоматских пушака АК-203. Први контингент ових пушака према информацијама ФСВТС треба да буде комплетиран до краја ове године. Индија може постати прва инострана држава, која ће производити напредну серију аутоматских пушака „200-ке“ чувеног светског бренда стрељачког оружја Калашњиков.

„Аутоматске пушке ће добити јединице копнене војске, падобрански састави, јединице морнаричке пешадије,а  такође и елементи који обезбеђују чување јавног реда и поретка. Очекује се да ове јединице у потпуности замене старе пушке типа Калашњиков, моделима АК-203“ – рекао је генерални директор заједничког предузећа Indo-Russian Rifles Private Limited, генерал-мајор Сенгар. Очекује се да сваке године ово предузеће у својим производним халама комплетира 75 хиљада ових пушака. У плану је да се њихова производња продужи на 10 наредних година.

Премијер Индије Наренда Моди је објавио да ће заједничко предузеће бити формирано у марту 2019.године.“Ви , сте вероватно чули за заједничко индијско-руско предузеће за производњу аутоматских машина, које се налази у округу Амети. Ово место се налази недалеко од града Лукхнау. У овом предузећу ће се у блиској будућности организовати производња наоружања светске класе. У веома кратком времену 100% производња аутоматских  пушака АК-203 биће локализована у Индији”, рекао је Моди на отварању изложбе, напомињући да земља тежи новим циљевима када је у путању домаћа војна индустрија.

Руски концерн „Техмаш“ је по први пут  демонстрирао нови поткалибарни пројектил калибра 125мм 3ВБМ23 „Свињец-2“ и експериментални образац „Манго-М“.

Ови пројектили се испаљују из тенковских глаткоцевних топова калибра 125мм Д-81. Развојни инжењери су успели да повећају пробојност ових пројектила за 20% у поређењу са овим типом муниције у оперативној употреби. Нове гранате ће омогућити уништење практично комплетног спектра оклопних борбених средстава и друге војне технике на даљинама већим од 2000 метара.

Једна од главни предности новог пројектила „Манго-М“ јесте да за њега није потребна модификација конструкције аутоматског пуњача на тенковима Т-72 и Т-90. Његов претходник „Манго“ се такође од 2014.године производи у Индији. Уговор о лиценцираној производњи су тада потписали Рособоронекспорт и Министарство одбране Републике Индије.

Обједињена корпорација за производњу мотора представила је своје производе: мотор ТВ7-117СТ-01  (намењен авиони Ил-114-300), ВК-2500ПС-03 (који ће покретати хеликоптере Ми-17А2) и ТРДД-50МТ  за летелице лаке категорије.

Пре десетак дана Рособоронекспорт и индијска Организације одбрамбеног истраживања и развоја DRDO су потписали уговор око заједничког пројекта развоја високоенергетског погонског горива за ракете и ракете-носаче. Паралелно са тим ће бити направљени и нови мотори који ће се одликовати компактношћу и високим степеном искористивости.

Наеколико изјава је посвећено и успешном руско-индијском BrahMos .У овом моменту ова компанија ради на развију ракете класе „ваздух-ваздух“ великог домета, која је намењена борби против летећих радара типа AWACS. Очекује се да се читав пројекат заврши до 2022.године.Суперсонична крстарећа ракета је до сада тестирана више од 70 пута. Том приликом је лансирана са копнених платформи, бродова, подморница и борбених авиона. Сваки пут је успешно демонстрирала свој квалитет.

Индија је завршила пројекат ваздухопловне суперсоничне крстареће ракете BrahMos. Почетком 2020.године индијско ратно ваздухопловство је са овим ракетама опремило прву ескадрилу ловачких авиона Су-30МКИ. Индија је на тај начин постала једина држава у свету, која је исти модел ракете успешно адаптирала за оружане платформе које се налазе земљи, ваздуху и води.

Ракетни систем “Точка” рока по џихадистима, снимак погледајте ОВДЕ!

 

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА