Најновије

ЛУПЕТАЊЕ БЕЗ ГРАНИЦЕ! Палмер разбеснео Београд и Москву: "Руси намерно изазивају провокације да направе сукоб између Србије и Црне Горе"

“Дезинформације које се шире о Закону о слободи вероисповести су намерна провокација, за коју је пре свега одговорна Москва”, рекао је заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер.

Метју Палмер (Фото: Јутјуб)

Сједињене Државе, како је истакао Палмер, залажу се за компромис и мирно решење спора око закона. Амерички званичник није коментарисао односе Србије и тзв, Косова.

Црногорска влада и Српска православна црква започеле су дијалог о Закону о слободи вероиповести који је изазвао протесте у земљи и у региону. Шта САД очекују од тог дијалога?

- Ми очекујемо да ће разговор бити отворен и транспарентан, вођен у доброј вери, а са циљем да се дође до разумевања о томе како се овај закон може применити, а да заштити интересе црногорске владе, грађана Црне Горе, али и легитимне интересе СПЦ.

Да ли ће САД посредовати у дијалогу у неком тренутку, јер обе стране за сада чврсто остају при својим позицијама?

- Дијалог је тек почео, премијер Марковић и митрополит Амфилохије су се тек састали 14. фебруара и то на Дан заљубљених, Светог Валентина, то мора да је добар знак. Надамо се да ће процес добити на замаху, а ми ћемо наставити да држимо отворени канал комуникације са свим странама и да се залажемо за компромис и дух сарадње, док они раде на проналажењу мирољубивог решења.

СПЦ тврди да је закон дискриминаторан и да је циљ да се одузме имовина цркве, а црногорска влада то демантује. Да ли САД верују да је закон дискриминаторан и да му је циљ да се ослаби утицај СПЦ у Црној Гори?

- Видели смо мишљење Венецијанске комисије о закону. Јако је важно да иза разумевања између владе и цркве о том како ће закон бити примењен у пракси и шта то значи у практичном смислу. Надамо се да ће овај дијалог премијера и митрополита довести до узајамног разумевања.

Али САД не заузимају никакав став о закону и о његовом садржају?

- Како разумемо, закон сам по себи је у складу са црногорским обавезама, као кандидата за чланство у ЕУ, многе европске државе имају сличне такве законе. Разумемо забринутост коју изражава СПЦ и важно је да о томе разговарају влада и црква и да се смире тензије које је овај закон изазвао и да се елиминише ризик од насиља на улицама.

Закон је изазвао тензије измедју Црне Горе и Србије, било је веома оштре реторике српских званичника, како то видите?

- Било је много дезинформација око закона и спора између владе и СПЦ. Јако смо забринути када чујемо шта долази из руских извора који често користе српске посреднике. Многи извештаји које су урадиле компетентне, професионалне и озбиљне институције у ЦГ, идентификовали су огроман број намерних дезинформација, лажних вести емитованих са намером подизања тензија, да се ово претвори у етничко питање измедју Срба и Црногораца, када га не треба гледати као етничко питање. То је намерна провокација и сматрам да одговорност за то највише лежи на Москви.

Да ли Русија користи СПЦ за промовисање својих интереса и изазивање подела у Црној Гори и у региону?

- Сигурно мислим да је то ризик. Руси виде овај закон као рањиву тачку коју могу да искористе, као прилику да направе раздор између Србије и Црне Горе, да повисе тензије. Русија, која одбија да прихвати реалност у Европи после Хладног рата, види ситуацију у којој постоји велика напетост као нешто нешто што је њен стратешки интерес на Западном Балкану, а то је супротно од онога што желе да виде САД. Ми желимо да видимо мир, хармонију и сарадњу у региону, где земље сарађују да би превазишле разлике. Руси свакодневно раде на томе да продубе и повећају те разлике и поделе.

И док се ЦГ бори против те кампање без преседана, почела је да хапси новинаре и грађане због објава на друштвеним мрежама. Како то коментаришете?

- Мислим да је слобода медија основно право и нешто што Црна Гора треба да поштује на свом путу ка ЕУ.

Прочитајте ОВДЕ о чему су причали Александар Вучић и шеф ЕУ дипломатије.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА