Најновије

МОСКВА УБЕЂЕНА: Доћи ће до размене ватре између Руса и Турака!

Руско министарство иностраних послова објавило је 6. фебруара изјаву о ситуацији у сиријској провинцији Идлиб, пруживши одређену позадину зашто се мора наставити офанзива Сиријске арапске армије.

Руска војска (Фото: mil.ru)

У изјави, руска страна наглашава да је Хаџат Тахрир ал-Шам (ХТШ) у децембру 2019. и јануару 2020. појачао нападе на положаје Сиријске арапске армије и оближње градове, посебно Алепо.

„У децембру 2019. године забележено је више од 1.400 напада милитаната користећи тенкове, митраљезе, возила, минобацачке и артиљеријске гранате“. Само у последње две недеље јануара забележено је више од 1.000 напада. Број погинулих и рањених међу сиријским трупама и цивилима изван зоне деескалације достигао је стотине.

Ови терористи су такође брутално потиснули демонстрације грађана унутар Идлиба, протестујући против доминације џихадиста и спречили било какво извлачење цивила гранатирањем хуманитарних коридора, наводи се у саопштењу. "У ствари, џихадисти су становништво Идлиба узели као таоца и користили га као људски штит."

Министарство је такође рекло да су руски и турски војни стручњаци убијени у јануару: „Средином јануара, руска и турска војска покушале су још један покушај увођења„ прекида ватре у зони деескалације Идлиба. Али терористи не само да нису смањили своје борбене активности, већ су повећали нападе.”

Руски и турски војни стручњаци трагично су убијени. Покушаји да се нападне руска ваздухопловна база Хмеијмим уз употребу беспилотних летелица не престају. "

Руска страна није пружила никакве даље детаље. Међутим, други извештаји са терена омогућавају сугестију да је дошло до могуће размене ватре између руских и турских снага.

Ово је приметно, будући да су једине жртве које је Турска пријавила биле резултат удара Сиријске арапске армије на његово осматрачничко место.

Једини инцидент за који се чак спомиње да су руске трупе страдале и погинуле последњих недеља догодио се 1. фебруара. Како се извештава, 4 припадника руске службе убијена су у нападу ХТШ-а на Западни Алепо.

Руска изјава је чудан начин пријављивања жртава било изазвана турском агресијом или милитантима подржаним од Турске, извештава и о турским жртвама, које Анкара сама није признала.

Изјава, међутим, и даље говори да су терористи у Идлибу постали неприхватљиво јаки, уживајући некажњивост и слободу.

“Пребацивањем дела оружаних формација из зоне деескалације, прво на североисток Сирије, а потом у Либију, концентрација радикала довела је до критичне границе.” Даље, у изјави се додаје да се сиријска војска бори на својој сувереној земљи, против терориста који је као такво признало Веће сигурности УН-а, упркос Турској која тврди да су хуманитарни радници који на различите начине помажу цивилима.

“И не би требало да постоје разлике. Говоримо о националном територију Сиријске Арапске Републике и о милитантима, борити се против њих није само право, већ и обавеза владе.”

С тим у вези, пажњу је привукао низ изјава западних земаља, пре свега Сједињених Држава, у којима покушавају да представе терористе ХТШ-а као умерену опозицију и ограде их под изговором успостављања прекида непријатељстава.

Руско министарство је такође указало на несклад у америчкој политици и њеној лицемерној активности. У једном тренутку Идлиб је испуњен "умереном опозицијом" и "борцима за демократију", а истовремено подлеже ваздушним ударима америчких снага, у покушају убиства Абу Бакр ал-Багдада и других припадника Ал Каиде.

“Морамо се подсетити да су исти Американци покренули низ произвољних ваздушних напада на Идлиб под изговором борбе против терориста, укључујући уништење Абу Бакр ал-Багдадија. Поставља се питање: па ко онда, по мишљењу Вашингтона, контролише Идлиб - терористи или умерена опозиција коју предводе команданти Ал Каиде? Коначно, изјаве солидарности с Турском, у вези са којима је Бела кућа увела санкције и тражила осуду за операцију “Пролеће мира”, налазе се на врху цинизма и дволичности."

Прочитајте ОВДЕ како се турске снаге обрачунавају са сиријском војском.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА