Najnovije

MOSKVA UBEĐENA: Doći će do razmene vatre između Rusa i Turaka!

Rusko ministarstvo inostranih poslova objavilo je 6. februara izjavu o situaciji u sirijskoj provinciji Idlib, pruživši određenu pozadinu zašto se mora nastaviti ofanziva Sirijske arapske armije.

Ruska vojska (Foto: mil.ru)

U izjavi, ruska strana naglašava da je Hadžat Tahrir al-Šam (HTŠ) u decembru 2019. i januaru 2020. pojačao napade na položaje Sirijske arapske armije i obližnje gradove, posebno Alepo.

„U decembru 2019. godine zabeleženo je više od 1.400 napada militanata koristeći tenkove, mitraljeze, vozila, minobacačke i artiljerijske granate“. Samo u poslednje dve nedelje januara zabeleženo je više od 1.000 napada. Broj poginulih i ranjenih među sirijskim trupama i civilima izvan zone deeskalacije dostigao je stotine.

Ovi teroristi su takođe brutalno potisnuli demonstracije građana unutar Idliba, protestujući protiv dominacije džihadista i sprečili bilo kakvo izvlačenje civila granatiranjem humanitarnih koridora, navodi se u saopštenju. "U stvari, džihadisti su stanovništvo Idliba uzeli kao taoca i koristili ga kao ljudski štit."

Ministarstvo je takođe reklo da su ruski i turski vojni stručnjaci ubijeni u januaru: „Sredinom januara, ruska i turska vojska pokušale su još jedan pokušaj uvođenja„ prekida vatre u zoni deeskalacije Idliba. Ali teroristi ne samo da nisu smanjili svoje borbene aktivnosti, već su povećali napade.”

Ruski i turski vojni stručnjaci tragično su ubijeni. Pokušaji da se napadne ruska vazduhoplovna baza Hmeijmim uz upotrebu bespilotnih letelica ne prestaju. "

Ruska strana nije pružila nikakve dalje detalje. Međutim, drugi izveštaji sa terena omogućavaju sugestiju da je došlo do moguće razmene vatre između ruskih i turskih snaga.

Ovo je primetno, budući da su jedine žrtve koje je Turska prijavila bile rezultat udara Sirijske arapske armije na njegovo osmatračničko mesto.

Jedini incident za koji se čak spominje da su ruske trupe stradale i poginule poslednjih nedelja dogodio se 1. februara. Kako se izveštava, 4 pripadnika ruske službe ubijena su u napadu HTŠ-a na Zapadni Alepo.

Ruska izjava je čudan način prijavljivanja žrtava bilo izazvana turskom agresijom ili militantima podržanim od Turske, izveštava i o turskim žrtvama, koje Ankara sama nije priznala.

Izjava, međutim, i dalje govori da su teroristi u Idlibu postali neprihvatljivo jaki, uživajući nekažnjivost i slobodu.

“Prebacivanjem dela oružanih formacija iz zone deeskalacije, prvo na severoistok Sirije, a potom u Libiju, koncentracija radikala dovela je do kritične granice.” Dalje, u izjavi se dodaje da se sirijska vojska bori na svojoj suverenoj zemlji, protiv terorista koji je kao takvo priznalo Veće sigurnosti UN-a, uprkos Turskoj koja tvrdi da su humanitarni radnici koji na različite načine pomažu civilima.

“I ne bi trebalo da postoje razlike. Govorimo o nacionalnom teritoriju Sirijske Arapske Republike i o militantima, boriti se protiv njih nije samo pravo, već i obaveza vlade.”

S tim u vezi, pažnju je privukao niz izjava zapadnih zemalja, pre svega Sjedinjenih Država, u kojima pokušavaju da predstave teroriste HTŠ-a kao umerenu opoziciju i ograde ih pod izgovorom uspostavljanja prekida neprijateljstava.

Rusko ministarstvo je takođe ukazalo na nesklad u američkoj politici i njenoj licemernoj aktivnosti. U jednom trenutku Idlib je ispunjen "umerenom opozicijom" i "borcima za demokratiju", a istovremeno podleže vazdušnim udarima američkih snaga, u pokušaju ubistva Abu Bakr al-Bagdada i drugih pripadnika Al Kaide.

“Moramo se podsetiti da su isti Amerikanci pokrenuli niz proizvoljnih vazdušnih napada na Idlib pod izgovorom borbe protiv terorista, uključujući uništenje Abu Bakr al-Bagdadija. Postavlja se pitanje: pa ko onda, po mišljenju Vašingtona, kontroliše Idlib - teroristi ili umerena opozicija koju predvode komandanti Al Kaide? Konačno, izjave solidarnosti s Turskom, u vezi sa kojima je Bela kuća uvela sankcije i tražila osudu za operaciju “Proleće mira”, nalaze se na vrhu cinizma i dvoličnosti."

Pročitajte OVDE kako se turske snage obračunavaju sa sirijskom vojskom.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA