Најновије

ЕВО ГДЕ СЕ НАЛАЗИ: Вакцина прављена против САРС стављена у фиоку, али би могла да послужи у борби против смртоносног вируса!

У замрзивачу у Тексасу постоји вакцина која би можда могла да пружи заштиту од новог корона вируса, који је до сада убио најмање 724 људи, док их је заражено више од 35.000.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Вакцину је почетком 2010-тих развијао Питер Хотез, стручњак за инфективне болести Бејлоровог колеџа за медицину. Оригинално је била намењена вакцинисању против тешког акутног респираторног синдрома (САРС), који је врста корона вируса. Међутим, пре него што је стигла до клиничких испитивања вакцина је “стављена у фиоку”.

САРС, чија је епидемија владала 2003, се одавно повукао, зараза је окончана добром хигијеном и другим факторима, а сада се Хотез нада да ће извући своју вакцину из замрзивача ради додатних тестова – уколико обезбеди средства за то. Могуће је да је нови корона вирус довољно сличан САРС-у да би иста антитела деловала и учинила га суштински безопасним, пише Слате.цом.

А ово је само једна опција – тренутно постоји неколико група стручњака које раде на вакцини против новог корона вируса. Један тим – са америчких Националних института здравља (НИХ) и биотехнолошке компаније “Модерна” такође указује на сличности између два вируса и претходна истраживања која говоре о вакцини против САРС-а као шаблон.

- Ја то зовем “укључи и играј” – изјавила је крајем јануара за “Њујорк тајмс” Кизмекија Корбет, главна научница тима др Барнија Грејема, заменика директора Истраживачког центра за вакцине при НИХ.

Корбет и други научници су детаљно проучили С протеин код вируса САРС и МЕРС, користећи их да развију експерименталне вакцине. Оне такође никад нису стигле до тржишта јер је САРС успешно заустављен јавним мерама. Шиљати С протеин формира “круну” коронавируса и препознаје рецепторе, или улазне тачке на ћелији домаћину.

За развој нове вакцине требаће времена – потенцијално више него што ће се нови вирус можда задржати. Хотезова вакцина против САРС-а је упозорење на оно што се догађа обећавајућем леку једном кад проблем нестане са светске или шире сцене – фондови пресуше, а вакцина се врати у замрзивач.

Ипак, пре него што се то догодило Хотез и његове колеге су показали да њихова вакцина штити животиње од вируса. Хотез је желео да настави даље, са клиничким испитивањима која би показала да је вакцина безбедна и ефективна и за људе, иако је претња САРС-а минула. Дошао је на идеју о стварању залиха вакцине, у случају да се поново појави САРС или њему сличан корона вирус. До тада је већ била 2016. година и појавио се Блискоисточни респираторни синдром МЕРС-ЦоВ, указујући да корона вируси – који могу да пређу са животиње на човека – могу представљати сталнији проблем.

- Кад је претња у току, сви су забринути. Кад проблем није ту, губи се интерес – каже Хотез.

Он није успео да обезбеди више средстава и тако је његова вакцина завршила у замрзивачу. Хотез је нешто новца потрошио на периодично тестирање њене стабилности. Почетком јануара, кад се појавио нови респираторни вирус, Хотез је упутио мејл колеги из Кине.

“Изгледа ли попут САРС-а?”, упитао га је.

Био је у праву – геноми вируса су били чак 82 одсто идентични. Са приливом нових средстава Хотез би могао да се удружи са кинеском организацијом за развој вакцине, брзо заврши тестиирања и примени је против тренутне епидемије. Међутим, да ли су сличности између два вируса довољне, тек остаје да се види.

Стенли Перлман, истраживач Универзитета Ајова који проучава корона вирусе, није уверен да ће вакцина направљена за САРС моћи да се употреби против новог вируса.

- Можда ће радити, али то не би био мој први избор – каже он, додајући да шиљци који прекривају нови и вирус САРС-а можда имају неких сличности, али да то није довољно да би та вакцина била видно ефикасна.

Хотез и сам признаје да је стопа неуспешности вакцине висока и да је важно имати доста опција, али указује и на истраживање из 2017. које је показало да антитела која могу да се повежу са САРС-ом могу да се повежу и са сличним корона вирусима (иако то још није тестирано код нове вакцине). Он, међутим, верује у свој пројекат и истиче да је једна ствар сигурна:

- Корона вируси ће остати овде – закључио је Хотез.

Путин открива праву цену Ердогановог пријатељства док се Вашингтон смешка.  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА