Најновије

НА ИСТИ НАЧИН СУ СРБИ ПРЕШЛИ НАТО! Сиријска војска поставила лажне "Панцире"! Турци сву силу сручили на макете! (ФОТО)

Претпоставља се да уз продате системе ПВО руска војна индустрија нуди и пакете лажних макета на надувавање, камуфлажне системе и сличну опрему за збуњивање непријатеља. Постоји велика вероватноћа да је ова средства добила и сиријска армија, која у свом наоружању поседује системе 9К96 „Панцир-С1“. Не треба сметнути са ума да су Сиријци у међувремену постали и мајстори за израду верних макета које се углавном праве од шперрплоче, лимених или картонских преграда, пластичних цеви и сл.

Пацир (Фото: РИА)

Појавиле се фотографије макета на надувавање које верно имитирају руске противваздухопловне системе кратког домета 9К96 „Панцир-С1“. Са овим доста квалитетним решењем ефикасно се могу збунити високософитицирана борбена средства непријатеља.

Наиме, руска војна индустрија доста пажње посвећује развоју камулфажних система и лажних макета који треба да збуне непријатеља. Ове макете се раде са доста пажње да би што верније представиле средство које имитирају. Јако је тешко пронаћи разлику између праве и лажне мете, посебно ако се она детектује из летелице која се налази на висини од пет и више километара. Такође, уз овакве мете постоји још неколико „демаскирајућих“ елемената који су карактеристични за реални борбени систем. Све ово треба додатно да збуни пилота/оператора који управља борбеним средством, и наведе веома скупоцене пројектиле на погрешан пут.

Претпоставка је да се уз продате системе нуде и пакети лажних макета на надувавање, маскирне мреже и остале производе које нуди руска војна индустрија. Слична средства је готово па извесно добила и сиријска армија, која у свом наоружању има системе 9К96 „Панцир-С1“.

Недавно је турска армија објавила видео-снимке где се види како њени ударни дронови уништавају најмање два “Панцира” у Сирији. Каснијом анализом тих снимака се дошло до закључка да се највероватније ради о видео-монтажи (један снимак уопште није везан за Сирију).

Такође, турски председник је изјавио да је његова војска у Сирији уништила чак осам ПВО система “Панцир”. Осим ратне пропаганде, ово може да буде последица и вештог постављања макета које неодољиво подсећају на ова средства, а које смо горе описали.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.

Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Стелт бомбардери Б-2 кренули из Америке у Европу! Више о томе ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА