Најновије

ТОТАЛНА БЛОКАДА БИ МОГЛА ДА БУДЕ ГОРА ОД ВИРУСА: Шведски лекар објашњава зашто имају другачију тактику против короне

"Да, ми смо заузели другачију тактику и у томе подржавам нашу владу. Тренутно нико у свету нема тачне смернице како се борити против ове болести. Шведска стратегија не говори да је вирус слаб и да га потцењујемо. Напротив, свесни смо ситуације, али нема доказа да ће строги карантин бити бољи од овог нашег модела. Тек ћемо након шест месеци моћи да подвучемо црту и кажемо чији је приступ био бољи", поручио је угледни шведски неуролог и анестезиолог Клаес Хултлинг.

Шведска (Фото: Јутјуб)

Рекао је како "не можете да уништите целу економију, затворите све у куће, а нисте сигурни како ће та мера заиста утицати на епидемију".

"Мера тоталне блокаде, сигурно је, може уништити економију и животе грађана и погодити нас и горе од вируса. Тотални карантин, видимо у примеру неких земаља, делује, али под коју цену и до када би се требало држати такве тактике? Наша стратегија јесте да се максимално смање контакти, посебно старијих људи и оних са хроничним болестима. Све особе које су заражене и сви њихови контакти се “лове”, систем је тако постављен да се заиста изолују породице и пријатељи заражених, а не цела држава. То за сада делује јер Швеђани неће, ако су у самоизолацији, излазити напоље и угрожавати друге", казао је Хултлинг.

Рекао је и како га није страх, али није му ни свеједно. Као лекар ради 40 година и никада није видео испред болница контејнере са хладњачама у које ће бити смештена тела.

"То довољно показује да је ситуација озбиљна", рекао је лекар.

Додаје је и како га брину отворене пијаце у Кини и како би оне требало да се затворе или да се пооштре мере продаје животиња. Казао је и како "очито нисмо ништа научили из епидемије опасног САРС-а", једног из породице коронавируса који су на људе пренели шишмиши.

"Слажем се да Кину не треба дискриминисати говорећи да је то кинески вирус, међутим ако су њихове пијаце извор заразе, а они их не затварају, то је на неки начин ипак њихов вирус", рекао је.

Прочитајте ОВДЕ

Извор: Слободна Далмација

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА