Najnovije

TOTALNA BLOKADA BI MOGLA DA BUDE GORA OD VIRUSA: Švedski lekar objašnjava zašto imaju drugačiju taktiku protiv korone

"Da, mi smo zauzeli drugačiju taktiku i u tome podržavam našu vladu. Trenutno niko u svetu nema tačne smernice kako se boriti protiv ove bolesti. Švedska strategija ne govori da je virus slab i da ga potcenjujemo. Naprotiv, svesni smo situacije, ali nema dokaza da će strogi karantin biti bolji od ovog našeg modela. Tek ćemo nakon šest meseci moći da podvučemo crtu i kažemo čiji je pristup bio bolji", poručio je ugledni švedski neurolog i anesteziolog Klaes Hultling.

Švedska (Foto: Jutjub)

Rekao je kako "ne možete da uništite celu ekonomiju, zatvorite sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mera zaista uticati na epidemiju".

"Mera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana i pogoditi nas i gore od virusa. Totalni karantin, vidimo u primeru nekih zemalja, deluje, ali pod koju cenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike? Naša strategija jeste da se maksimalno smanje kontakti, posebno starijih ljudi i onih sa hroničnim bolestima. Sve osobe koje su zaražene i svi njihovi kontakti se “love”, sistem je tako postavljen da se zaista izoluju porodice i prijatelji zaraženih, a ne cela država. To za sada deluje jer Šveđani neće, ako su u samoizolaciji, izlaziti napolje i ugrožavati druge", kazao je Hultling.

Rekao je i kako ga nije strah, ali nije mu ni svejedno. Kao lekar radi 40 godina i nikada nije video ispred bolnica kontejnere sa hladnjačama u koje će biti smeštena tela.

"To dovoljno pokazuje da je situacija ozbiljna", rekao je lekar.

Dodaje je i kako ga brinu otvorene pijace u Kini i kako bi one trebalo da se zatvore ili da se pooštre mere prodaje životinja. Kazao je i kako "očito nismo ništa naučili iz epidemije opasnog SARS-a", jednog iz porodice koronavirusa koji su na ljude preneli šišmiši.

"Slažem se da Kinu ne treba diskriminisati govoreći da je to kineski virus, međutim ako su njihove pijace izvor zaraze, a oni ih ne zatvaraju, to je na neki način ipak njihov virus", rekao je.

Pročitajte OVDE

Izvor: Slobodna Dalmacija

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA