Најновије

ЛИНТА О УСТАШКИМ ГРАФИТИМА: И током епидемија дивљачка мржња према Србима

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио да су усташке снаге исписивањем усташких графита у банијском селу Бански Грабовац у Хрватској наставиле да шире дивљачку мржњу према преосталим Србима и свему што је српско и за време пандемије вируса корона.

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Уз оцену да је то одавно постала редовна појава у Хрватској, Линта подсећа да су на споменику жртвама усташког терора црним спрејом исписане србомрзачке и монструозне поруке "Србе на врбе", "За дом спремни", усташко слово "У", "Поздрав из Петриње" и "ХОС", саопштено је из Одбора.

- Широм Хрватске могу се видети десетине хиљада усташких и нацистичких графита и порука мржње чији је циљ ширење страха међу малобројним Србима, величање злочиначке усташке идеологије, рехабилитација НДХ и усташког покрета и негирање геноцида који је почињен над српским народом током Другог светског рата - навео је Линта.

Линта је истакао да је апсолутно јасно да хрватска власт неће пронаћи налогодавце и починице овог злочина мржње, као што их није пронашла ни у многим другим случајевима, а камоли да их најстроже казни у складу са одредбама Кривичног закона.'

- Главни разлог јесте чињеница што су усташтво и НДХ стварни темељ данашње Хрватске, а не антифашизам, како то хрватски званичници повремено говоре због међународне заједнице - оценио је Линта.

Он је указао да је један од кључних темеља хрватског идентитета антисрпство, пре свега због чињенице да се Хрватска никада није суочила са поразом у Другом светском рату и почињеним геноцидом над Србима.

- Комунистичка власт је омогућила Хрватима да пређу на победничку страну због чега нису прошли процес денацификације као Немачка и Аустрија. Због тога већина Хрвата сматра да је геноцидна НДХ била истинска држава хрватског народа а усташки зликовци борци за хрватску слободу - навео је Линта.

Линта је напоменуо да су у селу Бански Грабовац, код Петриње, од 24. до 26. јула 1941. године усташе извршиле стравичан покољ и масакр 1.285 Срба из Банског Грабовца и околних села.

Ненад Чанак напао СПЦ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА