Најновије

УПРКОС ДОГОВОРУ ПАТРИЈАРХА И ВУЧИЋА: Одржане литургије у црквама али и двориштима православних храмова у Београду

Упркос договору патријарха Иринеја и председника Вучића и изјаве да Црква поштује препоруке Владе, у Цркви Светог Ђорђа на Бежанији у Београду јутрос су се окупили верници на литургији у дворишту цркве.

Православна црква (Фото: Јутјуб)

Свештеник је са разгласа позвао окупљене да један по један уђу у Цркву уколико то желе и целивају централну икону, не и све друге.

Председник Вучић разговарао је јуче телефоном са патријархом српским Иринејем, а у заједничком саопштењу издатом након разговора, наведено је да Вучић разуме потребу цркве и народа да прославе највећи хришћански празник Ускрс, али да неће бити укидана забрана кретања током ускршњих празника.

Додао је да је патријарх Иринеј рекао да је Црква и до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Србије у вези са епидемијом коронавируса.

Већи број грађана се окупио јутрос на литургији у цркви Свети Сава поред Парохијског дома на Врачару у Београду.

За разлику од претходних дана, када су литургије биле праћене ван цркве и на прописном растојању, јутрос су верници у већем броју улазили у цркву.

Све ово догађа се дан након што је и дефинитивно постало јасно да неће бити скинута забрана кретања током викенда, за православни Ускрс.

Скидање забране кретања је затражио Синод Српске православне цркве, и то на дан Ускрса од 5 до 10 сати ујутро, “како би православни верници који нису у изолацији и самоизолацији могли да присуствују литургији”.

О јутрошњем окупљању више грађана обавештена је и полиција.

Прочитајте ОВДЕ   какве су то нове мере против короне у Београду.

Извор: Н1/nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА