Najnovije

UPRKOS DOGOVORU PATRIJARHA I VUČIĆA: Održane liturgije u crkvama ali i dvorištima pravoslavnih hramova u Beogradu

Uprkos dogovoru patrijarha Irineja i predsednika Vučića i izjave da Crkva poštuje preporuke Vlade, u Crkvi Svetog Đorđa na Bežaniji u Beogradu jutros su se okupili vernici na liturgiji u dvorištu crkve.

Pravoslavna crkva (Foto: Jutjub)

Sveštenik je sa razglasa pozvao okupljene da jedan po jedan uđu u Crkvu ukoliko to žele i celivaju centralnu ikonu, ne i sve druge.

Predsednik Vučić razgovarao je juče telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem, a u zajedničkom saopštenju izdatom nakon razgovora, navedeno je da Vučić razume potrebu crkve i naroda da proslave najveći hrišćanski praznik Uskrs, ali da neće biti ukidana zabrana kretanja tokom uskršnjih praznika.

Dodao je da je patrijarh Irinej rekao da je Crkva i do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Srbije u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Veći broj građana se okupio jutros na liturgiji u crkvi Sveti Sava pored Parohijskog doma na Vračaru u Beogradu.

Za razliku od prethodnih dana, kada su liturgije bile praćene van crkve i na propisnom rastojanju, jutros su vernici u većem broju ulazili u crkvu.

Sve ovo događa se dan nakon što je i definitivno postalo jasno da neće biti skinuta zabrana kretanja tokom vikenda, za pravoslavni Uskrs.

Skidanje zabrane kretanja je zatražio Sinod Srpske pravoslavne crkve, i to na dan Uskrsa od 5 do 10 sati ujutro, “kako bi pravoslavni vernici koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da prisustvuju liturgiji”.

O jutrošnjem okupljanju više građana obaveštena je i policija.

Pročitajte OVDE   kakve su to nove mere protiv korone u Beogradu.

Izvor: N1/nova. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA