Најновије

"ТАЊА ФАЈОН ЈЕ ИДИОТКИЊА"! Напредњак Ђукановић брутално извређао европске парламентарце! Опозиција у шоку: Све је то по Вучићевом налогу!

Позив Тање Фајон, посланице Европског парламента и председавајућег делегације ЕП за Србију, и Владимира Билчика, известиоца ЕП за Србију, властима у Брограду да дозволе рад парламента у време пандемије наишао је на опречне ставове српских посланика.

Владимир Ђукановић (Фото: Јутјуб)

И док представници опозиције оцењују да су коначно и европарламентарци схватили каква демократија влада у Србији, дотле посланици власти истичу да је таква порука скандалозна и да представља мешање у функционисање суверене земље каква је Србија и да долази од некредибилне особе каква је Тања Фајон.

Потпредседник парламента Владимир Маринковић је најпре обећао да ће да одговори на питање по завршетку онлајн конференције о донирању 400 заштитних визира особљу Опште болнице у Новом Пазару. Више се потом није јављао на телефон, што му је постала пракса откако се нашао на изборној листи Српске напредне странке.

“Тања Фајон је идиоткиња. Баш тако напишите. Њу више озбиљно не узимају ни у Словенији, а камоли у Европској унији и европском парламенту. Та њена изјава дата у време пандемије корона вируса који представља опасност по читав свет и све људе је крајње скандалозна и не знам због чега се толико инсистира на изјавама особе која нема ама баш никакав кредибилитет и коју као кредибилну особу не третирају више ни у Европској унији. Питам због чега Фајон не предложи Европском парламенту да заседа у време пандемије. Логично би било да такав предлог изнесе прво тамо, па онда да тако нешто предлаже нама у Србији. Стварно ми није јасно ко ту особу узима за озбиљно“, поручује Владимир Ђукановић, посланик и члан Председништва владајуће СНС.

Мирослав Алексић, посланик Народне странке, међутим сматра да је Владимир Ђукановић последња особа која има право да било коме дели лекције, а посебно европским представницима.

“То што Ђукановић изговара о Тањи Фајон је по Вучићевом налогу и то је много горе него да он сам тако мисли. Сви они су мегафони њиховог шефа који им само делегира задатке. Чињеница је да Европа почиње све гласније да говори о стању у Србији и то се режиму не допада, па у радикалском маниру вређају свакога ко без увијања изнесе истину о понашању власти, урушавању институција и закона, гажењу људских права. Коначно предлог Фајон и Билчика је потпуно логичан, јер у свим земљама парламенти обављају своју функцију, осим у Србији и Северној Македонији. Уосталом, ова власт је уништавала парламент претходних осам година, а сада га је коначно укинула. Прогласили су ванредно стање без одлуке скупштине, што је директно у супротности са Уставом Србије и укинули рад парламента током ванредног стања. Надам се да су представници ЕУ током пандемије и ванредног стања видели право лице режима у Србији које је директно супротстављено европским вредностима“, оцењује Алексић.

И Марко Ђуришић, посланик и представник Уједињене демократске Србије, истиче да у свим земљама у Европи парламенти функционишу упркос пандемији.

“Од тренутка увођења ванредног стања УДС је тражио да наш парламент заседа и потврди одлуку о увођењу ванредног стања и да расправља и одлучује о мерама које ограничавају права грађана, али и о економским мерама које у великој мери мењају буџет Србије. Безуспешно. Овај позив европских парламентараца видим као једну потврду исправности наших захтева“, напомиње Ђуришић.

И Маја Виденовић, посланица Демократске странке, каже да је суспендована демократија недопустива у свим околностима, а у околностима пандемије је и опасна. Према њеним речима, апели европских пријатеља демократије у Србији су и подсећање, аларм и опомена, а напади, увреде и начини на који власт одговара на њихове апеле је прецизно огледало ове власти.

“Нема тог апела који ће од аутократе да направи демократу, који је затворио могућност да се у парламенту, на једином месту на коме мора да се говори о најбољим начинима како да се заједно боримо. Немам намеру да апелујем ни на шта на ову власт, која је спречила да грађани чују директна питања новинара на конференцији за новинаре, која држи у притвору људе које су најхитније, уместо у самоизолацију послати у ћелије, са суђења којима се крши право на одбрану и правично суђење. Немам намере да апелујем на ову власт осим да се сада искључиво концентришу на систем који мора да спасава животе заражених, али и подједнако важно, омогући да систем функционише за све оне који се боре са другим болестима. Зато што живот не сме да чека. На то што су развалили институције и демократију, на то се не апелује. То се сутра, када овај ужас прође, побеђује и мења. Али то је наша обавеза”, закључује посланица Демократске странке.

Милићевић: Радимо у интересу грађана

Ђорђе Милићевић, посланик СПС и потпредседник парламента, каже да не осећа било какву потребу да коментарише изјаве Фајон и Билчика. ж

“Довољно смо одговорни и озбиљни да радимо у најбољем интересу грађана Србије. Ако таква врста позива европских парламентараца, како кажете постоји, ипак ми је драго, јер то значи да су коначно схватили да Србија има парламент и да није било разлога пре неколико месеци разговор, уместо у институцијама, воде у хотелским лобијима. Лепо је што мисле о Србији, а ми ћемо наставити да водимо борбу за сваког грађанина, за сваки живот у Србији”, истиче Милићевић.

Прочитајте ОВДЕ шта је СзС тражио од Владе Србије.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА