Најновије

ОДРЖАН ВИДЕО-САСТАНАК РУСИЈЕ, ИРАНА И ТУРСКЕ: Ево шта је договорено о Идлибу!

Русија, Турска и Иран постигли су сагласност да наставе покушаје раздвајања сепаратистичких терориста од умерене опозиције у сиријској провинцији Идлиб, саопштило је руско министарство иностраних послова након данашње трилатералне видео конференције.

Сиријска војска (Фото: Јутјуб)

Током видео конференције преговарачи три државе су изразили безусловно поштовање суверенитету и територијалном интегритету Сирије.

Са видео конференције је упућен апел међународним организацијама да покрену испоруке хумнанитарне помоћи за цивилно становништво у Сирији упркос пандемији корона вируса.

Подсећамо, Турска је током фебруарске ексалације у Идлибу изгубила 62 војника, док је више од 100 рањено. Уништене су и десетине турских оклопних возила, а више од десет дронова је оборено.

Пентагон је више пута оптуживао Русију да је одговорна за ове страховите губитке турске војске, али је Кремљ чврсто негирао те наводе.

Почетком марта су се председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, срели у Москви и договорили прекид ватре у Идлибу.

Сиријски председник Башар ал Асад је након тога рекао да ће, у случају да америчка и турска војска не напусте земљу, Дамаск бити принуђен да их силом истера.

Сиријска војска је у јануару ослободила готово половину територије провинције Идлиб, а тиме је велики број турских осматрачница и утврђених положаја остао опкољен.

После тога је званична Анкара послала појачања у регион, а затим покренула операцију "Пролећни штит", са циљем потискивања Сиријске арапске армије на почетне положаје.

Џихадисти брутално погубили 19-годишњег Сиријца! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА