Најновије

КОРОНА ИЗ МОРСКИХ ДУБИНА: САД остале без дела флоте због заразе!

До избијања пандемије коронавируса главна преокупација већине света било је војно ривалство три суперсиле. Чији је авион, ракета или подморница боља. Како хиперзвучно и ласерско оружје може да уништи пловне саставе. Међутим нити је "донг фенг 41" нити "кинжал", а још мање ласер из строја избацио капитална пловила пред којима је дрхтала већина земаља, него "коронавирус" која је за кратко време елиминисала два носача авиона, две нуклеарне подморнице Сједињених Држава и Русије, а том клубу прикључила се и Холандија.

Носач авиона "Џералд Форд" (Фото: Јутјуб)

Да је коронавирус избацила из употребе два носача авиона из састава Пацифичке флоте нико није могао да поверује. Додуше ова прича имала је претходницу од 16. до 18. марта када су на три различита брода, у две флоте, Атланској и Пацифичкој, први морнари оболели од коронавируса, на сваком по један: на разарачу УСС Ралф Џонсон (ДДГ-114) класе Арли Бурк, који се налази у луци Еверет у савезној држави Вашингтон, Литорал комбат шип УСС Коронадо (ЛЦС-4), и носач хеликоптера УСС Боксер (ЛХД-4) класе Васп у луци Сан Дијего.

То су за сад били изоловани случајеви у односу на драму која се тренутно одвија на Пацифику и где главну улогу играју два нуклеарна носача авиона из састава Пацифичке флоте ЦВН -71 Теодор Рузвелт и ЦВН-76 Роналд Реган, који су се налазили на мисији сузбијања кинеског војног присуства у зони Јужног Кинеског мора.

Драма на Тихом океану започела је 16.марта када је коронавирус откривена код 25 морнара од укупно 5.000 чланова посаде носача авиона УСС Теодор Рузвелт. Брод се недељу дана пре избијања епидемије налазио у пријатељској посети Вијетанаму и Филипинима. Епидемија је избила на отвореном мору због чега је брод преусмерен ка америчкој бази Гуам, где је комплетна посада стављена у карантин и тестирана на корона вирус. Број оболелих се са 25 већ попео на више од 700.

Капетан брода је упутио апел америчким војним властима из базе Гуам у коме моли за помоћ у облику опреме и ресурса, како би се цела посада изоловала и избегла њихова непотребна смрт. Према његовим речима са брода је исркцано само пет морнара, док се остали налазе на броду у карантину. Командант брода капетан Брент Крозир који је апеловао да се посада с брода искрца јер се излажу непотребном ризику да се зараза на остале морнаре прошири, је после чувеног писма које је стигло у медији смењен и искрцан. Морнари који су на носачу авиона у карантину због нејгове храбрости и што је бринуо за посаду испратили су га са овацијама.

Корона вирус није могао избећи ни други носач авиона УСС Роналд Реган који се налази у пријатељској посети Јапану. Брод се налази у ратној луци Сасебо где је утврђено присуство коронавирус, док је више од 500 чланова посаде стављено у карантин.

Појавом коронавируса америчка Пацифичка флота остала је без активних носача авиона на Пацифику. Корона вирус је тако избацио из оперативне употребе на више од 60 дана “пловеће аеродроме”.

Иначе морнарица Сједињених Држава поседује 11 носача авиона од чега се 5 налази у лукама, два су у зони Блиског истока, а још два из састава Пацифичке флоте на годишњем ремонту, тако да су Сједињене Државе остале без носача на Тихом океану.

Корона у подморницама

Осим појаве коронавируса на површинским пловилима, опасни вирус је обухватио и подморнице, али не америчке како би неко мислио већ овај пут руске. Опака корона појавила се у две нападне нукеларне подморнице из састава Северне флоте.

У питању је нападна нукеларна подморница носач крстарећих ракета Орел (К-266) класе Осцар-ИИ чија посада је комплетно стављена у карантин због појаве коронавируса. Пловило се тренутно налази у луци Западна Листса на полуострву Кола која спада у руске чувене “забрањене градове” на крајњем северу Русије. Према доступним информацијама посада се заразила на један крајње необичан начин. За сад остаје питање ко је цивил који је ступио на подморницу и који је са официрима разговарао и боравио у самој подморници. Пар дана после његовог боравка забележени су први заражени морнари коронавирусом у руској морнарици. За сад нема потврде да је иједан случај корона вируса забележен и у Заозерску, насељу где живе чланови породица подморничара.

Руска морнарица је признала да је тај мистериозни цивил био позитиван на короанвирус. Интересантно је и то што јако мали број људи може да добије дозволу да посети подморничарске базе, па су с тиме већа нагађања ко је био тај цивил.. Убрзо је стигла и информација да је коронавирус потврђен код чланова посаде још једне подморнице чије име ни серијски број нису наведении, а која се налазила уз нуклеарну подморницу класе Орел. Ова подморница је била привезана на плутајућу радионицу, где су извођени радови на самом пловилу, због чега је део посаде и радника стављен у карантин.

Ради се о подморницама које имају посаду од 110 чланова, а који на малом простору се често сусрећу, живе, раде, хватају за исте ручке и задржавају на истим местима, тако да је преношење заразе било муњевито.

Међутим, ни западне подморнице нису биле имуне на појаву коронавируса. Тренутно се на Атлантику одвија велика поморска НАТО вежба у којој поред америчких и британских учествују и холандске подморнице од којих је једна упловила у чувену поморску базу Клајв која се налази у Шкотској.

У питању је подморница МС Долфијн (С-808), класе Варлус, која је упловила у британску подморничарску луку. Према доступним информацијама холандска подморница се налазила у мисији на Северном мору близу обала Шкотске, када је изненада пре пар дана код 15 од укупно 58 чланова посаде примећена мучнина, висока температура. Лекар на подморници констатовао је симптоме сличне грипу укључујући кашаљ и благо повишену телесну температуру. Када су упловили у британску луку морнари су тестирани на коронавирус. Код њих осам је регистрован вирус, а код њих седам да су је већ прележали заразу и да су у фази опоравка, саопштило је холандско министарство одбране. Морнари код којих је утврђена корона су авионом пребачени у Холандију док је остатак посаде поново испловио према својој матичној бази у Дан Хелдеру у који се подморница враћа две недеље раније. По доласку сви чланови посаде подморнице биће смештени у карантин.

Због овога уведене су оштре мере заштите од корне на пловилима, али је очигледно да не постоји парче планете, па и оне под водом где би људи били заштићени од епидемије смртоносног коронавируса.

Прочитајте ОВДЕ  шок интервју Ноама Чомског.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА