Најновије

САД прекршиле Споразум о отвореном небу, али је Русија спремна да га спаси! Ево и зашто...

Русија ће учинити све што је у њеној моћи да спаси Споразум о отвореном небу након што су САД најавиле своју намеру да се повуку из једног од ретких преосталих стубова за контролу наоружања, саопштила је Москва, одбацујући тврдње да је прекршила споразум.

Амерички ратни авиони (Фото: Јутјуб)

„Ако САД напусте Споразум, биће нанесен ударац по прилично крхкој равнотежи интереса његових страна. Као резултат тога, последице неће бити само на Споразум, него и на европски безбедносни оквир у целини“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије, након што је председник САД-а Доналд Трамп саопштио да се повлачи из Споразума који омогућава да извиђачки авиони лете изнад територија земаља потписница.

На снази од 2002. године, овај споразум тренутно укључује 35 држава, укључујући Русију и САД, и сматра се једним од темеља глобалног механизма за контролу оружја, чији је циљ смањење могућности избијања војног сукоба због недостатка транспарентности.

Министарство је саопштило да је Русија спремна да покуша да оживи Споразум путем преговора са САД-ом, напомињући да би такви разговори требало да укуче и забринутост Русије око става Вашингтона да одустане до краја преговора.

„Русија чини све што је могуће да би споразум био нетакнут и верује да је потребно да се отклоне постојеће разлике преговорима у оквиру Саветодавне комисије за Отворено небо, узимајући у обзир забринутости које су изразиле све стране, укључујући проблеме са САД-ом и њиховим савезницима у примени споразума“, саопштило је Министарство.

Најављујући намеру САД-а да се повуку из Споразума, Трамп је прстом уперио на Русију, оптужујући је да се није придржавала његових одредаба, а што је навод који је Москва категорички негирала.

Одустајање од Споразума под изговором о наводним руским „кршењима“ изазвао је „озбиљне забринутости“ у Москви, наставило је Министарство у саопштењу, тврдећи да су потези Русије да се ограниче неки летови били реципрочан одговор на слична ограничења која су наметнули савезници САД-а, или да су предвиђена самим споразумом.

САД тек треба да званично обавеште Москву о својој намери да напусте Споразум. Званичници Трампове администрације који су информисали медије о образложењу америчког потеза навели су да су Руси ограничили летове над Москвом, републиком Чеченијом, као и близу Абхазије и Јужне Осетије. Русија је обе државе признала као независне 2008. године, након што их је напао Тбилиси, док их САД и даље сматрају грузијском територијом.

Одговарајући на оптужбе, Министарство је саопштило, да иако је заиста забранило посматрачке летове на удаљености од 10 километара од границе две кавкаске републике, то је учинило након што је Грузија, која је такође потписница споразума, одбила да поштује своје обавезе, забранивши прелет руских извиђачких авиона преко своје територије.

Ограничавање надморске висине летова над руском енклавом Калињинград извршено је у оквиру Споразума, како би се осигурало да регион није подложан „ефикаснијем нивоу надзора од остатка Русије, као и територија других потписница, попут Пољске, Литваније, Летоније и Естоније “, саопштило је Министарство.

Министарство је негирало наводе да је прекршило споразум тако што је спречило САД и Канаду да редовно лете у близини вежби „Центар 2019“, које су одржане у јужној Русији и централној Азији у септембру 2019. године, а где је учествовало око 128.000 војника и више од 20.000 јединица технике.

Било је немогуће обезбедити сигурност заједничке америчко-канадске мисије у то време због нагло променљиве ситуације током активне фазе великих бојевих маневара, објаснило је Министарство. Када им је понуђен алтернативни временски оквир за лет, Вашингтон и Отава су одбили да наставе.

Ако је Америка спремна на ово са нуклеарним оружјем онда смо у проблему јер то је опасна провокација Русије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА