Najnovije

SAD prekršile Sporazum o otvorenom nebu, ali je Rusija spremna da ga spasi! Evo i zašto...

Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći da spasi Sporazum o otvorenom nebu nakon što su SAD najavile svoju nameru da se povuku iz jednog od retkih preostalih stubova za kontrolu naoružanja, saopštila je Moskva, odbacujući tvrdnje da je prekršila sporazum.

Američki ratni avioni (Foto: Jutjub)

„Ako SAD napuste Sporazum, biće nanesen udarac po prilično krhkoj ravnoteži interesa njegovih strana. Kao rezultat toga, posledice neće biti samo na Sporazum, nego i na evropski bezbednosni okvir u celini“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp saopštio da se povlači iz Sporazuma koji omogućava da izviđački avioni lete iznad teritorija zemalja potpisnica.

Na snazi od 2002. godine, ovaj sporazum trenutno uključuje 35 država, uključujući Rusiju i SAD, i smatra se jednim od temelja globalnog mehanizma za kontrolu oružja, čiji je cilj smanjenje mogućnosti izbijanja vojnog sukoba zbog nedostatka transparentnosti.

Ministarstvo je saopštilo da je Rusija spremna da pokuša da oživi Sporazum putem pregovora sa SAD-om, napominjući da bi takvi razgovori trebalo da ukuče i zabrinutost Rusije oko stava Vašingtona da odustane do kraja pregovora.

„Rusija čini sve što je moguće da bi sporazum bio netaknut i veruje da je potrebno da se otklone postojeće razlike pregovorima u okviru Savetodavne komisije za Otvoreno nebo, uzimajući u obzir zabrinutosti koje su izrazile sve strane, uključujući probleme sa SAD-om i njihovim saveznicima u primeni sporazuma“, saopštilo je Ministarstvo.

Najavljujući nameru SAD-a da se povuku iz Sporazuma, Tramp je prstom uperio na Rusiju, optužujući je da se nije pridržavala njegovih odredaba, a što je navod koji je Moskva kategorički negirala.

Odustajanje od Sporazuma pod izgovorom o navodnim ruskim „kršenjima“ izazvao je „ozbiljne zabrinutosti“ u Moskvi, nastavilo je Ministarstvo u saopštenju, tvrdeći da su potezi Rusije da se ograniče neki letovi bili recipročan odgovor na slična ograničenja koja su nametnuli saveznici SAD-a, ili da su predviđena samim sporazumom.

SAD tek treba da zvanično obavešte Moskvu o svojoj nameri da napuste Sporazum. Zvaničnici Trampove administracije koji su informisali medije o obrazloženju američkog poteza naveli su da su Rusi ograničili letove nad Moskvom, republikom Čečenijom, kao i blizu Abhazije i Južne Osetije. Rusija je obe države priznala kao nezavisne 2008. godine, nakon što ih je napao Tbilisi, dok ih SAD i dalje smatraju gruzijskom teritorijom.

Odgovarajući na optužbe, Ministarstvo je saopštilo, da iako je zaista zabranilo posmatračke letove na udaljenosti od 10 kilometara od granice dve kavkaske republike, to je učinilo nakon što je Gruzija, koja je takođe potpisnica sporazuma, odbila da poštuje svoje obaveze, zabranivši prelet ruskih izviđačkih aviona preko svoje teritorije.

Ograničavanje nadmorske visine letova nad ruskom enklavom Kalinjingrad izvršeno je u okviru Sporazuma, kako bi se osiguralo da region nije podložan „efikasnijem nivou nadzora od ostatka Rusije, kao i teritorija drugih potpisnica, poput Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije “, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je negiralo navode da je prekršilo sporazum tako što je sprečilo SAD i Kanadu da redovno lete u blizini vežbi „Centar 2019“, koje su održane u južnoj Rusiji i centralnoj Aziji u septembru 2019. godine, a gde je učestvovalo oko 128.000 vojnika i više od 20.000 jedinica tehnike.

Bilo je nemoguće obezbediti sigurnost zajedničke američko-kanadske misije u to vreme zbog naglo promenljive situacije tokom aktivne faze velikih bojevih manevara, objasnilo je Ministarstvo. Kada im je ponuđen alternativni vremenski okvir za let, Vašington i Otava su odbili da nastave.

Ako je Amerika spremna na ovo sa nuklearnim oružjem onda smo u problemu jer to je opasna provokacija Rusije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube