Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Гренел напушта функцију!

Амерички амбасадор у Немачкој и специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел наредних седмица ће отићи са функције амбасадора САД у Берлину, јавља немачка агенција ДПА.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Тешко да је било који амерички амбасадор у Немачкој био тако контроверзан као Гренел, оцењује Дојче Веле и наводи да се очекује да ће његов посао у Берлину привремено обављати Робин Куинвил, која је од јула 2018. године Гренелова заменица.

Председник САД Доналд Трамп је Гренела у фебруару изненада вратио у Вашингтон тиме што га је именовао да привремено преузме функцију координатора свих тајних служби.

Позадина овог Трамповог потеза је то што је дотадашњи коориднатор Џозеф Мегвајер изгубио поверење председника и поднео оставку, а привремено решење је морало брзо да буде нађено.

Сада је, међутим, нађен стални координатор за 17 тајних служби САД пошто је у четвртак Сенат потврдио именовање конгресмена Џона Ретклифа. У уторак, када Ретклиф положи заклетву, званично ће се завршити Гренелов тромесечни мандат на тој функцији.

Гренел је у фебруару саопштио да жели да остане амбасадор, међутим две недеље касније интернет портал "Дејли Вајр" је известио да је Гренел обавестио Белу кућу о намери да поднесе оставку. Тада међутим ни Бела кућа нити амбасада у Берлину нису званично потврдиле ову вест.

Америчка амбасада ни сада не каже ништа о будућим плановима Гренела. У петак, после потврде Ретклифа за новог координатора у Вашингтону, амбасада у Берлину је саопштила да је Гренел и на функцији вршиоца дужности координатора тајних служби САД заступао политику САД имајући у виду Немачку.

Гренел, иначе, важи за човека који је крајње лојалан Трампу.

Прочитајте ОВДЕ    зашто кука Сорош.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА