Најновије

ХАЈКО МАС ОТКРИО ТАЈНУ УСПЕХА: Немачка профитира када Европи добро иде

Немачки шеф дипломатије Хајко Мас говори зашто Немачка жели да финансијски подржи Италију и Шпанију, као и да ли повлачење дела америчких трупа из Немачке нарушава односе са Вашингтоном.

Хајко Мас (Фото: Јутјуб)

Од почетка јула Берлин преузима и председавање Европском унијом. Шта је Немачка спремна да жртвује, како би спасила Европу?

- Верујем да Немачка не мора ништа да жртвује, већ да је Европа велики добитак за Немачку. Немачка, као велика извозна нација, профитира када Европи добро иде. Зато желимо да се побринемо за то да земље које су посебно јако погођене пандемијом, попут Италије или Шпаније, брже преброде кризу.

Велика финансијска помоћ из Немачке је позитивно изненадила многе у Европи. Да ли је ово нека нова Немачка?

- Знамо да имамо велику одговорност у Европи. Одлучили смо да дамо допринос како се не би даље заоштрио конфликт између севера и југа који се назирао. Зато смо изнели заједнички предлог са Француском. Верујем да ће тај предлог бити основа за консензус у оквиру ЕУ. То је пут којим желимо да наставимо и током председавања.

У ЕУ постоји и конфликт између истока и запада. Да ли ћете се тиме бавити консеквентно?

- Да. У централној и источној Европи има много држава које су посебно безбедносно-политички другачије постављене него западна Европа. Ту постоји сећање на Совјетски Савез које се преноси на данашњу Русију. Немачка може да буде мост у Европи између запада и истока. Зато се залажем за нову источну политику, која би била усмерена у задржавању централних и источноевропских комшијских држава у оквиру ЕУ и спречавању утиска да су то другокласне чланице ЕУ.

Али постоје проблеми у схватању правне државе, рецимо у Пољској и Мађарској. Како ћете се према томе односити током председавања?

- Мора бити јасно да је владавина права једна од основних вредности ЕУ. Имаћемо дискусију о томе да ли придржавање владавине права можда мора да буде јаче повезано са финансијском помоћи ЕУ. И то ће бити тема нашег председавања.

Амерички председник Доналд Трамп је најавио повлачење дела америчких војника из Немачке. Изгледа да се на САД више не може ослонити. Шта још очекујете од Трампа пре америчких избора?

- Америчка предизборна кампања одвија се по сопственим правилима. Али Европљане и Американце повезују заједничке вредности либералне демократије и слободе, без обзира на то ко седи у Белој кући. То је друкчије у другим светским регионима. Зато, као и до сада, има више ствари које нас повезују са САД од оних које нас раздвајају. И то иако су односи у овом тренутку компликовани.

Морају ли Европљани убудуће да се снађу без Американаца?

- Не верујем да морамо да се сналазимо сами. Верујем да и Сједињене Државе имају интереса да спољном и безбедносном политиком буду чврсто везане за Европу. Али могуће је да САД више неће бити штит Европе, онако како су биле раније. То би значило да морамо више сами да урадимо за сопствену безбедност, да у НАТО мора да постоји европски стуб.

Зар Европа не треба да тежи томе да буде војно независна?

- Не желим да Европа буде војно независна. Хоћу да, заједно са САД као савезником у оквиру НАТО, заједнички бранимо безбедносне интересе. Не могу ни да замислим да САД дугорочно могу имати интереса да се у безбедносном смислу развежу од Европе.

Упркос томе, САД тренутно остављају велике геополитичке рупе. Може ли их Европа испунити и како?

- Не можемо да улетимо у сваки простор из којег се САД повуку. Већ смо преузели много одговорности, рецимо у Африци, посебно у појасу Сахела, или у Авганистану где Немачка треба да игра улогу у интерном мировном процесу у земљи. Увек се ради о безбедности, али и о дипломатији. Јер ратови се завршавају мировним уговорима, а до њих се долази једино политички, а не искључиво војно.

На крају једно лично питање: кад знате стање у свету, можете ли да спавате ноћу?

- Кад путујем светом, срећем многе одговорне људе. Такви људи су огромна већина, и зато могу мирно да спавам.

Прочитајте ОВДЕ како је Иран тестирао крстарећу ракету нове генерације.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА