Најновије

Њујорк тајмс: Тајни договор Вучића и Тачија

Амерички лист Њујорк тајмс оценио је у тексту посвећеном позиву које су САД упутиле Србији и Косову за састанак 27. јуна у Белој кући, да тај потез квари односе Америке са европским савезницима, преноси Коха. Престижни амерички лист пише да је све почело именовањем Ричарда Гренела за специјалног изасланика САД за питање дијалога Србије и Косова.

Александар Вучиић и Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Гренелов приступ према европским савезницима, према том листу, Европљани нису добро прихватили, оптужујући га да игнорише и потцењује демократију на Косову и затвара очи на ауторитаризам у Србији, наводи Косово онлајн. 

- Сумњам да на овај начин можете решити ситуацију попут Косова, на начин на који Гренел покушава - рекао је бивши специјални изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич и додао да је са Гренелом све "само конфузно".

Наводи се да се Гренел још увек нада дипломатској победи на Балкану, уочи америчких председничких избора у новембру, а позив за Косово и Србију за 27. јун, тај медиј оценио је као изненадјујући. 

Они који подржавају Гренелове идеје говоре да пре него што је он ушао у дијалог, преговора није ни било, док критичари изражавају забринутост да је посета САД награда за људе које у њиховим земљама критикују због нарушавања демократије.

Њујорк тајмс додаје да су до сада све америчке администрације, било демократе или републиканци, биле гарант безбедности на Косову, у сарадњи са Европљанима, "али под Трамповом администрацијом, сарадња с европским партнерима је нестала, састанак за следећу недељу заказан је без консултација са ЕУ".

Гренел је покушао да реши то питање повећавањем притиска на Косово, додаје се.

- Заборавили смо ко је наш клијент. То није Србија, већ Косово, држава чије смо формирање помогли, служили и штитили - рекао је саветник за Балкан и саветник Стејт департмента током рата на Косову Дјевид Л. Филипс. 

У Србији се позив Вучићу види "као подршка његовим аутократским методама", како каже лидер опозиције Драган Ђилас.

Примећено је, додаје се, да су стране потписале одвојене документе са различитим текстовима.

Неки од Гренелових присталица рекли су да Тачи и Вучић тајно воде дијалог о мировном споразуму, хвалећи напоре САД.

Драматични апел Срђана Нога грађанима да изађу на улицу погледајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА