Најновије

КОН ОТВОРИО ДУШУ: "Ако поново затворе у куће старије од 65 – дајем оставку! Избори су одржани иако је то било епидемиолошки неповољно"

“Старији од 65 година више неће бити затварани”, подвукао је јутрос епидемилог др Предраг Кон, члан кризног штаба за борбу против корона вируса. Уколико се та мера буде нашла на дневном реду, доктор је казао да ће дати оставку јер су "старији од 65 најдисциплинованији део популације".

Доктор Кон је казао да су се надали да ће лето учинити своје са својим ултравиолетним зрачењима, да ће се смањити потенцијал преношења.

– Био је један скок па је дошло до пада и тада смо одлучили да скидамо мере и већ истог дана је скочило на преко 90. Да је било дан раније онда бисмо пролонгирали укидање мера. Вирус нам шаље поруку „ја овде остајем“. У таквој ситуацији ми бирамо тренутак када ћемо се затворити. Сада можемо да кажемо да није све црно, да се ствара неки имунитет, али опет је питање имунитета, СЗО каже да он држи годину до годину и по дана након прележане болести – објаснио је доктор Кон.

Како је казао, и даље постоји јако много неочекиваних ствари када је реч о вирусу.

– Сећате се да је било приче о колективном имунитету, да смо се прокужили у децембу или јануару… Међутим, испитивања имунитета свуда су показала испод 10 одсто, што говори да смо далеко од колективног имунитета који би требало да нас штити – објаснио је доктор Кон.

„Укидање ванредне ситуације смо схватили као прекид епидемије“

– Када смо укидали ванредно стање, то је схваћено као прекид епидемије. Врло брзо после тога, неколико дана касније, престале су мере да се примењују. Ништа није вредело, сва прича лекара из Кризног штаба да мере треба наставити, то се није чуло – рекао је Кон, објаснивши да су људи, док је трајало ванредно стање, мењали своје понашање, а да су највећи притисак издржали старији од 65 година.

Како је казао, тај сценарио више нећемо имати.

– То се више никад неће догодити, сасвим сам сигуран да ако та мера буде на реду, дајем оставку. Овога пута без повлачења. Зашто? Зато што је то најдисциплинованији део популације који поштују све – подвукао је доктор Кон.

Подсетио је да мере обавезног растојања никада нису укидане, као ни забране присуства на спортским догађајима.

– 11. јуна сам послао предлог да то треба комуницирати са јавношћу, док сам био на одмору. Предлог да мора на неки начин да се ти кругови који су учествовали у томе, да се обавесте, да не могу тако да се понашају и да строго воде рачуна јер ће бити кажењени следећи пут. Нећу да кажем ко то није прихватио. Исто тако сам тражио да се то комуницира са јавношћу. Мени је битно да се схвати да је вирус наш противник – казао је Кон.

Он је о изборима рекао да су "били регулисани на одговарајући начин, али је немогуће организовати такве догађаје на апсолутно безбедан начин у овом тренутку, али су створени сви услови да буду проведени на максимално безбедан начин".

"Предизборни скупови су зависили од понашања оних који су их организовали. То је као садашња прича за матуре, прославе, путовања. Живот су и избори", рекао је епидемиолог.

Према Коновим речима, о идеји да је по сваку цену требало одлагати изборе није се размишљало на тај начин. Он је рекао и да би идеја да се "врши притисак" преко јавности, односно да људи више воде рачуна током изборног дана, 21. јуна, "довела до утицаја на гласаче".

„За три дана може да се дуплира број заражених“

– Данас је субота, за три дана може да се дуплира број. Исто тако то брзо, нагло, реаговање је нешто што је од круцијалног значаја. Сада је главни проблем када ћемо се поново отварати. Друго, треба схватити да оно што смо тада решили затварањем, данас можемо са маскама. Да ли је могуће да не можемо себе да дисциплинујемо да носимо маску и држимо одстојање? Ја никоме не пребацујем, није ни да молим, покушавам да објасним зашто се ово дешава. Није пребацивање, ово је чиста реалност – казао је доктор Кон.

Ми се сада налазимо у најповољнијем периоду, јер је лето, а на јесен и зиму, казао је Кон, чека нас нешто озбиљније.

– Вирус грипа сигурно долази, највероватније са короном. Оставимо најрестриктивније мере за тада – рекао је он.

Истакао је да је изузетно бесан због наслова у једним дневним новинама, у коме се говори да су избори били важнији од људских живота.

Шта када се споје грип и корона?

Доктор је објаснио да ће хладнији период који нам предстоји бити прави изазов за здравствене раднике, а да информација да вакцина против грипа штити и од короне није тачна.

– Тотална је лаж да вакцина против грипа штити од корона вируса. Прво, то је тек нешто на шта, не само Кризни штаб, већ и струка у најширем смислу, треба да се припреми шта ће да ради за јесен и зиму. Треба нам да причамо, да бисмо дошли до нечега иза чега ћемо стати чврсто. Знате каква је овде ситуација са вакцинацијом (против грипа), слаб је одзив, ово је тренутак када би то требало да се заштите сви, првенствено због старијих и хроничних болесника – казао је доктор Кон.

Да ли је безбедно ићи на базене?

– Ништа није безбедно, вирус је у циркулацији. То није иста ситуација као на почетку. Али, безбедније је сада да кружи вирус, када је лето, него да кружи тако слободно на јесен и зиму. Нисмо ми намерно ушли у ову ситуацију, нама се догодила – казао је доктор Кон.

Најважније у овом тренутку је вратити поверење, казао је Кон и поновио да нам је противник вирус.

– Немојте тражити друге противнике. Чувајте се, чувајте ближње. Сто пута, хиљаду пута смо говорили о маски у затвореном простору, прању руку и дистанци. Те мере није тешко спровести. Младост је младост, ја то разумем, али они не штите себе онако како би требало – казао је Кон.

Прочитајте ОВДЕ како Влада Србије прети медицинарима.

Извор: ТВ Прва/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА