Најновије

СРБИЈА СКОРО ЦЕЛА У ЦРВЕНОМ! Корона захватила целу земљу

Корона вирус не посустаје ни са високим температурама, новооболелих је све више, а здравствени систем пред пуцањем. Многа места у нашој земљи су поново прогласила ванредну ситуацију, а поједина, попут Београда, пацијенте шаљу у друге градове.

Корона у Србији (Фото: Јутјуб)

Готово да нема места у којем ситуација није алармантна, али када се погледа мапа жариште, види се да је најгоре у Београду, заитм у градовима на југу и западу Србије, док је у источној Срибији тренутно најмирније. На жалост, то не значи да ситуација не може да се промени преко ноћи.

Осим Београда који је у најтежој ситуацији, алармантно је и на југу Србије, у Нишу, Лесковцу и Врању, али и у Златиборском, Рашком и Моравичком округу као и у градовима попут Чачка, Крагујевца, Краљева, Крушевца, од синоћ и у Сремској Митровици, Врбасу, Руми, Суботици, Пландишту... У Шапцу је такође аларамнтно и тај град тренутно има убедљиво највише људи у самоизолацији од свих у Србији.

Београд најкритичнији

Министар здравља Златибор Лончар је навео да је здравствени систем пренапрегнут, да су здравствени радници нон стоп у болницама, готово да не иду кући и не виђају породице, немају одмор...

Како каже, најтежа ситуација је у Београду, као и највећи проблем са болничким капацитетима.

- Били смо принуђени да и Институт за реуматологију укључимо у ковид систем јер је велики број пацијената који захтевају болничко лечење у Београду - рекао је Лончар јуче.

Подсетимо, привремена ковид болница је прошле недеље отворена у Арени, а пацијенти из главног града се на лечење шаљу и у Младеновац, Пожаревац, Смедерево и Панчево. Како је Лончар казао, ти капацитети се проширују и на Чачак и Шабац.

Ужицу потребна још једна привремена ковид болница

Општа болница у Ужицу преоптерећена је, те је план да се у службу збрињавања оболелих стави затворени, реновирани простор у кругу некадашње касарне. Она се управо адаптира у ковид болницу. У Ужицу очекују да ће бројке заражених додатно да скоче, јер очекују на стотине резултата тестирања на ковид 19.

Директорка Опште болнице Ужице др Јелена Раковић Радивојевић рекла је да је епидемилошка ситуација веома тешка и да тренутно имају пар слободних болничких кревета, с тим што очекују да у току дана Специјална болница “Чигота” на Златибору прошири своје капацитете како би примила њихове пацијенте.

Све већи број пацијената у Врању и Сурдулици

Капацитети у четири ковид болнице у Врању су скоро попуњени, а и у ковид амбуланти се из дана у дан повећава број пацијената. Током претходног викенда број пацијената прегледаних у ковид амбуланти је за 50 одсто већи у односу на претходну седмицу.

И у Сурдулици су капацитети попуњени. Планирано је да се специјалне болнице у Врањској и Бујановачкој бањи претворе такође у ковид болнице.

Од јуче ванредно и у Лозници и Лесковцу

На седници Градског штаба за ванредне сиутације у Лозници јуче је донета одлука о проглашењу ванредне ситуације због ширења епидемије вируса корона, објављено је на сајту Лознице.

Како је рекао командант Штаба Видоје Петровић, осим обавезног ношења маски и социјалне дистанце Закључак о предлогу за уводјење ванредне ситуације прописује и репресивније мере.

И у Лесковцу је уведена ванредна ситуација која је на снази од јуче и трајаће до 27. јула, а Штаб за ванредне ситуације донео је ту одлуку јер препоруке донете пре седам дана за спречавање ширења вируса корона нису поштоване.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић казао је да су препоруке о раду угоститељских објеката до 23 сата, ограничено окупљење и обавезно ношење маски у јавном и такси превозу, сада постале обавезујуће за грађане.

Ванредна ситуација уведена је у понедељак и у Сремској Митровици.

Корона вирус се поново шири по различитим крајевима наше земље, а пацијената је све више што представља огроман удар на наш здравствени систем. Стога је више него икада потребно да поштујемо све мере заштите како се ситуација не би даље погоршавала.

Србија иде ка ванредној ситуацији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА