Најновије

НОВЕ ВАРНИЦЕ МЕЂУ ЧЛАНИЦАМА НАТО: Продубљује се криза између Француске и Турске!

Француска се привремено повукла из једне безбедносне операције НАТО услед све већих несугласица са Турском.

Француска војска (Фото: Министарство одбране Француске)

Министарство одбране је саопштило да је Француска суспендовала своју улогу у операцији Морски чувар, оптуживши Турску да је прекршила ембарго на оружје за Либију.

До оваквог потеза је дошло неколико недеља пошто су турски бродови наводно циљали француски војни брод на Медитерану, што Анкара пориче.

Сматра се да НАТО савезници подржавају различите стране у грађанском рату у Либији.

Преплављена насиљем од када су Моамера Гадафија свргнуле снаге које подржава НАТО 2011, ова земља богата нафтом је кључна транзитна тачка за мигранте који из Африке иду у Европу.

Тренутно се Влада националног јединства (ГНА), која ужива подршку НАТО, бори против снага генерала Калифе Хафтара које контролишу велике делове источне и јужне Либије.

Односи Француске са Турском су током последњих неколико месеци постали веома затегнути због кризе у Либији, улоге Турске на северу Сирије, као и бушење нафте на истоку Медитерана.

Али, главни инцидент се догодио 10. јуна, када је француска фрегата Курбе хтела да изврши инспекцију теретног брода са танзанском заставом, под именом Циркин, у близини либијске обале, како би се проверило да ли он кријумчари оружје.

У то време је тај француски брод учествовао у НАТО операцији Морски чувар, која између осталог одржава слободу пловидбе и има „поморску антитерористичку“ улогу.

Шта се тамо догодило још увек није јасно. Према француским одбрамбеним снагама, турски бродови који су пратили Циркин – за који тврде да је превозио медицинске потрепштине – агресивно је поступио према броду Курбе, и чак га три пута узео на нишан својих оружаних система.

Турска негира оптужбе Француске и тврди да је интеракција била пријатељска. Француска је затражила да НАТО истражи инцидент.

Две земље су размењивале увреде током последњих недеља. У понедељак је француски председник Емануел Макрон оптужио Турску за „историјску и кривичну одговорност“ у либијском конфликту, „као земљу која тврди да је чланица НАТО“.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу је у уторак изјавио да је Француска била „деструктивна“ у северноафричкој земљи, и оптужио је да покушава да „повећа руско присуство у Либији“.

Он је у четвртак затражио да се Француска извини за своје тврдње о броду Курбе. После тога је Француска суспендовала своју улогу у операцији Морски чувар.

„Нема смисла да наставимо… са савезницима који не поштују ембарго“, рекао је један француски званичник, преноси Би-Би-Си.

Обе стране у либијском грађанском рату имају међународну подршку.

Турска, Италија и Катар подржавају ГНА у Триполију, а Русија, Египат и Уједињени Арапски Емирати генерала Хафтара.

Сматра се да и Француска подржава Хафтара, иако су лидери у Паризу то више пута порицали. Ембарго УН има за циљ да пресече уплив људи и војне опреме у земљу, али је имао мало ефекта.

Турска је пристала на споразум о војној сарадњи са ГНА 2019, и послала војнике у Либију у јануару.

Прошлог месеца су снаге ГНА коначно повратиле потпуну контролу над Триполијем захваљујући великој помоћи Турске. Хафтар је наводно повукао своје снаге из предграђа Триполија.

У једном извештају УН који је процурио у јавност у мају наводи се да стотине плаћеника из руске групе Вагнер – којом руководи Јевгениј Пригожин, блиски сарадник председника Владимира Путина – оперишу у Либији као подршка Хафтару.

Појавили су се извештаји да се група Вагнер евакуише из земље, иако то није потврђено.

Вучић послао писмо Доналду Трампу!j Више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА