Најновије

ДАЧИЋ: Не одлучујем ја о СПС-у у Влади, лично никад не бих преферирао опозицију

Лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је, после консултација са председником Александром Вучићем о формирању Владе, да није било разговора о именима министара или ресорима, а да је коалиција СПС-ЈС спремна за наставак сарадње са СНС-ом, која би требало да се темељи на заједничким циљевима.

Дачић (Фото: Јутјуб)

"Нисмо разговарали о техничким питањима, када ће Скупштина или Влада, за то постоје законски рокови, али сигурно је да ће Влада бити конституисана што пре у најбољем могућем капацитету. Нисмо разговарали о именима министара, ресорима, разговарали смо о суштинским питањима", рекао је Ивица Дачић новинарима након завршених консултација.

Поручио је да је коалиција СПС-ЈС спремна за наставак сарадње која би требало да се темељи на заједничким циљевима.

Додао је да ће председник предузети даље кораке у именовању мандатара и формирања Владе, као и да је чуо од председника да намерава да се формира Влада до краја августа.

Упитан да ли лично мисли да је СПС ближи уласку у Владу или не, Дачић је одговорио: "Не знам. Нема сврхе да мене питате. Ја никад не бих преферирао опозицију".

На питање да ли су нарушени односи СНС и СПС, Дачић је оценио да тај однос никада није био нарушен.

"Заједно смо радили свих ових година и нећу дозволити да било шта нарушава наш однос. Ми разговарамо о државним и националним циљевима", рекао је Дачић.

Како је пренео новинарима, разговарали су и о "разочарењима" и у оквиру СПС-а и СНС-а и не само СНС-а, већ листе коју је предводио председник.

"Свако је износио своју муку. Нисам се жалио ни на кога. Нисмо ми разговарали на том нивоу, већ у начелу", додао је Дачић.

Навео је да је СПС државнотворна странка и да је незамисливо да учествује у рушењу власти, већ напротив, да су они власт увек бранили.

Како је пренео, разговор са Вучићем био је веома опширан, о свим детаљима досадашње заједничке политике, резултатима које су остварили и о изазовима пред Србијом у наредном периоду, било у наредне две године било до 2025. године, што је постављено као параметар за достизање одређеног нивоа плата и пензија, али и циљева у вези са чланством у ЕУ.

"Ми смо поносни на све резултате које смо остварили у коалицији од 2012. године. Србија је ојачала своју спољно-политичку позицију, вратила тему КиМ на дневни ред. И када је реч о економији, данас можемо са поносом рећи да у првом кварталу имамо најбоље показатеље када реч о расту БДП-а у целој Европи", рекао је Дачић.

Истакао је да се односи СПС-а и СНС-а не заснивају на пројектима, већ комплементарности циљева и политици.

"Имамо исте циљеве – да Србија буде јака, стабилна, одговори успешно на све изазове, од дијалога о КиМ, економије до чланства у ЕУ. Сигуран сам да имамо исте циљеве, да желимо јаку, модерну и стабилну Србију, која ће у следеће две године моћи да постави чврсте основе, кључне за будућност Србије", додао је Дачић.

Како је рекао, шта се буде урадило у следеће две године, биће добар показатељ и "пролазно време" да ли Србије иде добрим путем, наводећи да не говори о две године због председничких избора 2022. године, већ зато што је, ако постоје циљеви који треба да се реализују до 2025. године, важно шта ће се дешавати у наредне две године.

Како Кина може да заустави даљу производњу F-35 и PAC-3 у САД прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА