Најновије

КАТАСТРОФА НА ПОМОЛУ: Емирати су издали Палестинце, време је да Иран нападне?

Иран је у суботу објавио експлицитну претњу да ће да покрене напад против Уједињених Арапских Емирата због споразума о нормализацији односа с Израелом. Председник Хасан Рохани рекао је да су УАЕ направили "велику грешку" и осудио оно што је назвао издајом.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Ирански дневни лист Кајхан, чијег главног уредника именује врховни вођа ајатолах Али Хамнеи, отишао је и корак даље. 

"УАЕ је страшно издао плаестински народ... и та издаја претвориће ову малу, богату земљу, која је снажно зависна од сигурности, у легитимну и лаку мету", речено је у уводнику на насловној страни.

Иранске ракете могу да долете за осам минута!

Иран је већ циљао саудијске цивиле ракетама које су активирали њихови савезници у Ираку и Јемену, а безбедносни аналитичар, др Теодор Карасик, рекао је за "Арапске вести" да нову претњу треба схватити озбиљно.

- Иранске ракете могле би да погоде УАЕ за осам минута - рекао је Карасик, виши саветник Вашингтона када је реч о анализи података из Залива. - Они могу да циљају инфраструктуру или могу једноставно да "гађају" пустињу као чин психолошког рата. На недавним иранским морнаричким вежбама представљене су ракете које су дошле из подземног бацача. Ово је било ново и покренуло је аларм. Ипак, Дубаи и други урбани центри и даље се сматрају сигурним зонама.

Прошлогодишњим споразумом, који је потписао амерички председник Доналд Трумп, први пут су успостављени дипломатски односи између две земље, док је Израел зауставио планове за анексирање дела Западне обале.

УАЕ се перу од тврдњи да су "продали" пријатеље

Али Абдулах ал Ахмед, амбасадор УАЕ у Француској, рекао је за арапско издање на француском језику да још много тога тек треба да се деси. 

- Оно што ће уследити неће бити ограничено само на политички ниво, већ ће подједнако да покрива економски, технолошки и академски ниво. Веома је могуће да ће темпо развоја тих односа бити бржи, видећемо. Ми не преговарамо у име Палестинаца и није на нама да то учинимо. Наш став у вези с палестинским разлозима у складу је са арапским консензусом у вези са Јерусалимом и другим параметрима арапског јединства, ми се њих придржавамо и не одустајемо од њих - рекао је амбасадор, одбацивши тврдње да су Палестинци издати.

Хафтар се бори са Исламском државом, НАТО дронови надгледају фронт! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА