Најновије

"ПЛАНЕТАРНИ ПРЕСЕДАН" Зашто је Вучић најавио ванредне изборе?

Најава ванредних парламентарних избора, пре него што се још ни актуелни скупштински сазив није до краја конституисао, а нова Влада формирала, планетарни је преседан, каже уредник Нове српске политичке мисли, Ђорђе Вукадиновић.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Иако је на недавно одржаним парламентарним изборима владајућа Српска напредна странка Александра Вучића освојила 188 скупштинских мандата, што је јавности представљено као "историјски резулатат" какав никад није виђен у историји, председник Србије већ је најавио могућност одржавања нових, ванредних парламентарних избора за 2022. годину.

Ова најава шокирала је српску јавност, имајући у виду апсолутну доминацију СНС, која нема никаквих препрека да самостално формира власт и преузме одговорност за политички живот у земљи. Након ових избора остварила се жеља Небојше Стефановића из 2014. године:

- Волео бих да грађани својим изласком на биралишта омогуће лидеру Српске напредне странке (СНС) Александру Вучићу да има неометану могућност да сам одлучује о томе како жели да Србија изгледа.

Поставља се оправдано питање шта су мотиви Александра Вучића да у условима када ни акуелни скупштински сазив није конституисан до краја, а нова Влада још није ни на видику, да већ почне да размишља о ванредним изборима?! Да ли се овим потврђује стара пословица "Чувај се својих жеља, можда се и остваре", те се Александар Вучић већ уплашио могућности да сам одлучује, без опозиције у парламенту, о будућности Србије?!

Председник Демократске странке, Зоран Лутовац каже да најаву Александра Вучића можемо посматрати из два угла:

- С једне стране, његове речи не значе много, јер се показало да једно говори, а дуго ради. Сетите се његових речи да се неће кандидовати за председника Србије, а данас даје изјаву управо са тог места. С друге стране, то је његова манипулација да би се сви у друштву бавили тиме, чиме би се скренула пажња са суштинских проблема. Ми се сада бавимо тиме, спомеником у Београду и другим питањима која су од другоразредног значаја.

Лутовац је мишљења да би након ових нелегитимних избора било и логично да се одрже нови, уз пуно поштовање демократског процеса.

- То подразумева слободу медија и пун приступ опозиције средствима информисања. То се, наравно, неће десити ако буде зависило од њега. Зато је неопходно да грађани, опозиција и демократске снаге у друштву изврше притисак на власт да би то омогућили.

Лутовац сматра да притисак треба бити унутрашњи (грађани) и спољашњи (ЕУ и међународне организације).

- Иако је Бриселу важнија стабилност од демократије, на нама је да покажемо да је то погрешно и да истрајемо у захтевима да је демократија једини и прави избор, те да без демократије нема ни стабилности. Тражимо исто што већ постоји у земљама стабилне демократије. Не смемо дозволити да нам се догоди белоруски сценарио - закључује Лутовац.

Политички аналитичар и професор на Факултету политичких наука, Зоран Стојиљковић сматра да су се ванредни парламентарни избори могли очекивати.

- Ја сам већ предвидео да нова Влада неће имати пун мандат и да ћемо крајем 2021. или почетком 2022. године, заједно са председничким имати и ванредне парламентарне изборе - каже Стојиљковић.

Очито је, истиче Стојиљковић, да Александар Вучић није задовољан "никад виђеним изборним резултатом у историји".

- Он је покушао да спуштањем цензуса на три одсто покуша, да у условима бојкота избора, легитимише нови парламент и створи лојалну опозицију, што очито није успео, јер није било натполовичне излазности. Ми сада имамо парламент који није ни кредибилан, ни репрезентативан.

Стојиљковић подсећа да је Србија већ деценијама у циклусима ванредних избора.

- Вучић стално покушава да легитимизује своју моћ. Са друге стране, спајање председничких и парламентарних избора би била добра ствар за СНС која је "појела саму себе". Рејтинг СНС није исти са Вучићевим, те би његово име мобилисало напредњачко бирачко тело. Ту су још и београдски избори, који се једини могу сматрати неизвесним - закључује Стојиљковић.

За уредника Нове српске политичке мисли, Ђорђа Вукадиновића, сва та Вучићева прича служи да се замаскира чињеница да неће моћи да влада четири године са оваквим парламентом.

- То је доказ Вучићевог тактизирања којем је склон. Индиректно, то је потврда да ова скупштина и будућа влада немају довољан легитимитет. Скупштина не репрезентује политичко расположење и Вучић је тога свестан. С друге стране, то је и потврда успешности бојкота избора. Ми сада имамо "крњи парламент". Вучићу је на уму и Лукашенко, те сигурно жели да избегне и тај сценарио - каже Вукадиновић.

Вукадиновић сматра да Вучић овом најавом жели да предупреди захтеве опозиције, али да изгледа тако да се јавности чини да он не попушта.

- Овим Вучић жели да смањи притисак опозиције и прикаже свету да је све у реду. Избори ће бити ствар процене Вучића и зависиће од јачине опозиционог притиска и економске кризе - изјавио је Вукадиновић.

На питање, да ли Вучић најавом ванредних парламентарних избора жели да мобилише своје бирачко тело пред председничке изборе, Вукадиновић одговара:

- То је делом тачно, мада Вучић има стабилно бирачко тело. То је пре мобилизација страначких активиста да се не уљуљкају и да стално буду на некој врсти доказивања.

Тирана и Приштина праве историјски споразум у Скадру. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА