Најновије

УЗБУЊИВАЧ: Незаконито подељено 20 милиона евра, нису се поштовале процедуре (ВИДЕО)

"Извештај Државне ревизорске институције је одличан документ, врло јасно објашњава шта није добро у раду министарства спорта и како се газдовало финансијама. Дефинише све шта је прекршено, 20 милиона евра је незаконито подељено, нишу се испоштовале процедуре да би се новац поделио", рекао је узбуњивач и бивши службеник Министарства спорта Душко Петровић.

Узбуњивач и бивши службеник Министарства спорта Душко Петровић (Фото: јутјуб)

Петровић је објаснио да се новац додељивао а да нису прегледани финансијски извештаји из претходних година.

"Коме дајете новац ако не знате да ли је потрошен адекватно. Тако се и ушло у аферу са Универзитетским играма, Универзитетском савезу је дато 500 хиљада евра а да није прегледан финансијски извештај. То значи смена министра, не поштујете сопствене законе, дајете пример да се и други тако понашају", рекао је Петровић.

Он је рекао да се обраћао свим институцијама које су надлежне да контролишу рад министарства.

"Морао сам прво да испуним процедуре, нисам могао одмах да реагујем, обавештавао сам руководство, кад нису реаговали подносио сам пријаве председнику Владе, ДРИ, буџетској инспекцији, председнку државе, Агенцији за борбу против корупције и свим институцијама које су биле надлежне да контролишу рад. Упоредо је текао процес мог дисциплинског поступка, који је био једини начин да ме склоне из министарства. Ја сам на Уставном суду и тражим правду, добио сам статус узбуњивача, међутим, проблем је што судије одбијају да користе закон о узбуњивачима и не желе да га примене, тиме нам се нарушава уставно право и зато доспевамо на Уставни суд", каже Петровић.  

Узбуњивач је објаснио како је изгледао његов посао у Министарству омладине и спорта.

"Сви државни службеници су добијали одређене задатке, тако сам и ја био службеник са задатком, пратио сам финансије одређених савеза и токова новца. Пратећи финансије имао сам своје иницијативе да се одређене непарвилности санкционишу, тако да новац који није правилно потрошен морао је да се врати у буџет. Са доласком Удовичића утемељила се пракса да се сви захтеви за повраћај нису процесуирали ка онима који треба да врате, наши захтеви су завршавали у предметима, тако што су руководиоци враћали нама. Онда је инспекц то налазила и на основу свега тога постављала питања зашто новац није повраћен".  

Како сматра Петровић, наш закон о узбуњивачима је пример добре праксе, и додаје да је друга ствар то што га судије не примењују.

"Позивам све људе да кад год наиђу на неправилности и незаконитости и на нешто што штети буџету да су дужни да пријаве. Ми смо плаћени од грађана и дужни смо, закон нас штити. Када подносите пријаву дужни сте да се позовете на закон и да се у оквиру тога обратите Пиштаљки и у сарадњи са њиховим адвокатима можете да истерате тај процес.Позвао бих све часне службенике да подигну чело, јер државни буџет и ојађена земља не могу да буду решени тако што држимо главу у земљи. Тачно да сам три године на белом хлебу, али моја дужност је да се борим", поручује узбуњивач Петровић.

Заменица председника Демократске странке Драгана Ракић поднела је у име те странке и Покрета Слободна Србија кривичну пријаву против министра омладине и спорта Вање Удовичића због, како наводе, злоупотребе службеног положаја, односно због тога што је без критеријума делио новчана средства и што ресорно Министарство није контролисало на који начин је новац потрошен.   

"Ми живимо у заробљеној држави где институције не раде посао, а посао који је требало да ураде ДРИ и Тужилаштво, њихов посао је урадила ДС. Ми смо поднели кривичну пријаву јер постоје сумње да је министар кршио закон. Уместо да то ураде органи, они су ћутали. Пријава се заснива на извештају који је ДРИ који објавила у децембру 2019, дали смо доста времена институцијама да реагују, требало је ДРИ да реагује и поднесе пријаву проитв Удовичића, а изосталча је њена реакција и реакција Тужилаштва. Није посао политичара да се баве истражним поступком и подносе пријаве, то је посао институција. Пошто институције не функционишу то морају да раде политичке партије. Актуелне су афере око Телекома где су пријаве подносили чланови Народне странке и ССП", каже Ракић.

Она је објаснила да се пријава заснива на извештају ДРИ, која је, наводи, утврдила да је новац током 2018. додељен мимо прописа и да се нису поштовале процедуре.

"Само министарство није поштовало властите прописе. Ми тражимо да се провери начин трошења и доделе новца, из извештаја ДРИ видимо да се нису бавили како је новац трошен у складу са сврхом, имамо сумњу да се тај новац неконтролисано трошио и да су савез и клубови били параван за исисавање. Удовичић треба да буде ветар у леђа, а не да се новац незаконито троши и да се уместо у младост улаже у приватне фирме блиске СНС. То се лако може утврдити, ако се прати ток новца. Ми не можемо да пратимо ток, али то треба да раде институције. Очекујем да Тужилаштво пажљиво истражи и да се против свих одговорних покрене поступак. Верујем да има часних и поштених људи, надам се да ће људи почети да раде свој посао", рекла је Драгана Ракић.

Шта је Eрдоган урадио прочитајте ОВДЕ!

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА