Najnovije

UZBUNJIVAČ: Nezakonito podeljeno 20 miliona evra, nisu se poštovale procedure (VIDEO)

"Izveštaj Državne revizorske institucije je odličan dokument, vrlo jasno objašnjava šta nije dobro u radu ministarstva sporta i kako se gazdovalo finansijama. Definiše sve šta je prekršeno, 20 miliona evra je nezakonito podeljeno, nišu se ispoštovale procedure da bi se novac podelio", rekao je uzbunjivač i bivši službenik Ministarstva sporta Duško Petrović.

Uzbunjivač i bivši službenik Ministarstva sporta Duško Petrović (Foto: jutjub)

Petrović je objasnio da se novac dodeljivao a da nisu pregledani finansijski izveštaji iz prethodnih godina.

"Kome dajete novac ako ne znate da li je potrošen adekvatno. Tako se i ušlo u aferu sa Univerzitetskim igrama, Univerzitetskom savezu je dato 500 hiljada evra a da nije pregledan finansijski izveštaj. To znači smena ministra, ne poštujete sopstvene zakone, dajete primer da se i drugi tako ponašaju", rekao je Petrović.

On je rekao da se obraćao svim institucijama koje su nadležne da kontrolišu rad ministarstva.

"Morao sam prvo da ispunim procedure, nisam mogao odmah da reagujem, obaveštavao sam rukovodstvo, kad nisu reagovali podnosio sam prijave predsedniku Vlade, DRI, budžetskoj inspekciji, predsednku države, Agenciji za borbu protiv korupcije i svim institucijama koje su bile nadležne da kontrolišu rad. Uporedo je tekao proces mog disciplinskog postupka, koji je bio jedini način da me sklone iz ministarstva. Ja sam na Ustavnom sudu i tražim pravdu, dobio sam status uzbunjivača, međutim, problem je što sudije odbijaju da koriste zakon o uzbunjivačima i ne žele da ga primene, time nam se narušava ustavno pravo i zato dospevamo na Ustavni sud", kaže Petrović.  

Uzbunjivač je objasnio kako je izgledao njegov posao u Ministarstvu omladine i sporta.

"Svi državni službenici su dobijali određene zadatke, tako sam i ja bio službenik sa zadatkom, pratio sam finansije određenih saveza i tokova novca. Prateći finansije imao sam svoje inicijative da se određene neparvilnosti sankcionišu, tako da novac koji nije pravilno potrošen morao je da se vrati u budžet. Sa dolaskom Udovičića utemeljila se praksa da se svi zahtevi za povraćaj nisu procesuirali ka onima koji treba da vrate, naši zahtevi su završavali u predmetima, tako što su rukovodioci vraćali nama. Onda je inspekc to nalazila i na osnovu svega toga postavljala pitanja zašto novac nije povraćen".  

Kako smatra Petrović, naš zakon o uzbunjivačima je primer dobre prakse, i dodaje da je druga stvar to što ga sudije ne primenjuju.

"Pozivam sve ljude da kad god naiđu na nepravilnosti i nezakonitosti i na nešto što šteti budžetu da su dužni da prijave. Mi smo plaćeni od građana i dužni smo, zakon nas štiti. Kada podnosite prijavu dužni ste da se pozovete na zakon i da se u okviru toga obratite Pištaljki i u saradnji sa njihovim advokatima možete da isterate taj proces.Pozvao bih sve časne službenike da podignu čelo, jer državni budžet i ojađena zemlja ne mogu da budu rešeni tako što držimo glavu u zemlji. Tačno da sam tri godine na belom hlebu, ali moja dužnost je da se borim", poručuje uzbunjivač Petrović.

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić podnela je u ime te stranke i Pokreta Slobodna Srbija krivičnu prijavu protiv ministra omladine i sporta Vanje Udovičića zbog, kako navode, zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog toga što je bez kriterijuma delio novčana sredstva i što resorno Ministarstvo nije kontrolisalo na koji način je novac potrošen.   

"Mi živimo u zarobljenoj državi gde institucije ne rade posao, a posao koji je trebalo da urade DRI i Tužilaštvo, njihov posao je uradila DS. Mi smo podneli krivičnu prijavu jer postoje sumnje da je ministar kršio zakon. Umesto da to urade organi, oni su ćutali. Prijava se zasniva na izveštaju koji je DRI koji objavila u decembru 2019, dali smo dosta vremena institucijama da reaguju, trebalo je DRI da reaguje i podnese prijavu proitv Udovičića, a izostalča je njena reakcija i reakcija Tužilaštva. Nije posao političara da se bave istražnim postupkom i podnose prijave, to je posao institucija. Pošto institucije ne funkcionišu to moraju da rade političke partije. Aktuelne su afere oko Telekoma gde su prijave podnosili članovi Narodne stranke i SSP", kaže Rakić.

Ona je objasnila da se prijava zasniva na izveštaju DRI, koja je, navodi, utvrdila da je novac tokom 2018. dodeljen mimo propisa i da se nisu poštovale procedure.

"Samo ministarstvo nije poštovalo vlastite propise. Mi tražimo da se proveri način trošenja i dodele novca, iz izveštaja DRI vidimo da se nisu bavili kako je novac trošen u skladu sa svrhom, imamo sumnju da se taj novac nekontrolisano trošio i da su savez i klubovi bili paravan za isisavanje. Udovičić treba da bude vetar u leđa, a ne da se novac nezakonito troši i da se umesto u mladost ulaže u privatne firme bliske SNS. To se lako može utvrditi, ako se prati tok novca. Mi ne možemo da pratimo tok, ali to treba da rade institucije. Očekujem da Tužilaštvo pažljivo istraži i da se protiv svih odgovornih pokrene postupak. Verujem da ima časnih i poštenih ljudi, nadam se da će ljudi početi da rade svoj posao", rekla je Dragana Rakić.

Šta je Erdogan uradio pročitajte OVDE!

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA