Најновије

СРПСКИ ТОП ГАН ЈАЧИ НЕГО ИКАД: Обновљено ратно ваздухопловство и ПВО након дугог периода пропадања!

Улагањем државе у набавку нових средстава, модернизацију постојећих и побољшање материјалног положаја и стандарда припадника, Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије у последњих неколико година доживело је својеврстан препород, након дугог периода у којем је овај високоманеварски вид Војске Србије био систематски девастиран и препуштен сигурном пропадању.

Борбени авиони ратног вазгухопловства Војске Србије. (Фото: mod.gov.rs)

Захваљујући опремању ваздухопловима међу којима су авиони МиГ-29, савремени вишенаменски хеликоптери Ми-17 и Х-145, борбени хеликоптери Ми-35, авиони ЛАСТА, даљински пилотирани ваздухоплови ЦХ-92А, као и средства за опслуживање авијације, пилоти Ратног ваздухопловства са поносом могу да кажу да активно доприносе томе што је Република Србија, поред свог копна и акваторија, способна да сама штити суверенитет свог неба.

Наши противаздухопловци су набавком најмодернијег артиљериско-ракетног система ПВО средњег домета ПАНЦИР С1 и модернизацијом ракетних система у употреби, значајно повећали своје оперативне способности и гарант су сигурности и заштите нашег неба и јединица од дејстава из ваздуха.

Године неизвесности, када се доводило у питање да ли ће због неисправности, недостатка горива, гума и резервних делова ваздухоплови полетати са писти војних аеродрома, остале су само ружна сећања за пилоте и летаче Војске Србије, који данас имају вишеструко повећан број налета и све потребне услове да се професионално развијају.

Материјални статус пилота и летача у Ратном ваздухопловству директно је побољшан повећањем плата те су, примера ради, по први пут од ове године плате војних пилота изједначене са платама пилота у Министарству унутрашњих послова. Такође, утврђени су и бољи формацијски елементи за пилоте и техничаре, чиме је омогућено брже напредовање кроз службу.

Изменама Правилника о решавању стамбених питања у Министарству одбране и Војсци Србије, за професионална војна лица са звањем пилота, која испуњавају програм летачке обуке, унапређене су могућности стамбеног збрињавања.

Најсавременија летачка опрема у виду летачких комбинезона, чизама, рукавица и активног веша, као и нова пилотска капа коју су почетком 2020. године добили сви пилоти и летачи, само су неке од новина које су утицале на видна побољшања српског војног вазухопловства.

Подизању оперативних способности Ратног ваздухопловства допринео је и процес обуке и усавршавања војних пилота за авионе МиГ-29, хеликоптере Х-145 и Ми-17 у иностранству, као и школовање подофицира у обновљеној Средњој стручној војној школи, која је била укинута 2005. године.

Још један од начина којим је унапређен материјални статус припадника Ратног ваздухопловства је побољшање услова исхране за техничаре који раде на одржавању сложених средстава ратне технике и обновљено право пилота на опоравак, које дуго година нису имали. Од пре две године пилотима је омогућено да одсуство за опоравак реализују на Копаонику, уз обезбеђени ски пас.

Значајан допринос унапређењу општег стања у Ратном ваздухопловству остварен је и улагањима у изградњу нове инфраструктуре и обнављањем постојеће на војним аеродромима широм Србије.

Војни аеродром у Батајници, који од 2019. године носи назив по хероју пуковнику-пилоту Миленку Павловићу, после 21 годину након што је  бомбардован за време НАТО агресије, добио је модерну светлосну сигнализацију на писти број један, што је омогућило њену безбедну употребу у ноћним и условима лоше видљивости. Радови на инсталирању светлосне сигнализације савремених лампи која је примењива свуда у свету и која задовољава и цивилне и војне стандарде настављају се и на писти број два, а у току су изградња надстрешнице за дежурну јединицу и реконструкција водоводне мреже на том аеродрому.

На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу реализована је изградња хангара за смештај ваздухоплова, а на цивилно-војном аеродрому „Морава“ код Краљева након извршене  реконструкције писте и изградње система светлосне сигнализације, у току је реконструкција армираних бетонских склоништа за смештај ваздухоплова.

Почетком 2019. године на хелидрому Војномедицинске академије, на Бањичком вису, изграђен је објекат за потребе смештаја посада ваздухоплова, унутрашње службе, санитетског особља и лица која се транспортују хеликоптерима. Такође, увођењем осветљења омогућено је полетање и слетање на хелидром у ноћним условима.

Захваљујући мерама државног и војног руководства Ратно ваздухопловство и проривваздухопловна одбрана опремљени су новим и најсавременијим средствима наоружања и војне опреме, побољашани услови рада и стандард свих припадника, а наше Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана је снажније него икада.

Руси региструју вакцину против короне! Више о томе ОВДЕ.

Извор: mod.gov.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube