Најновије

ПРОФ. ДР ЕДИТА СТОКИЋ ОБЈАСНИЛА: Ево зашто су заражени короном негативни на тесту и како су то у КЦ Војводине решили

У Клиничком центру Војводине (КЦВ) тренутно се лечи 226 пацијената оболелих од вирусне инфекције ковид 19. Од тога код 17 пацијената, с обзиром на њихово тренутно здравствено стање, постојање компликација и оштећења плућне функције, лечење захтева примену механичке вентилације, рекла је у интервјуу проф. др Едита Стокић, в. д. директора КЦВ.

проф. др Едита Стокић (Фото: Јутјуб)

Током јула КЦВ је забележио рекорд од почетка епидемије коронавирусне инфекције, кад је у једном дану на хоспиталном лечењу било око 330 пацијената код којих је потврђен ковид 19. У току последњих неколико недеља у КЦВ хоспитализовани су болесници из целе Војводине са средње тешком и тешком клиничком сликом - додаје она.

Да ли је клиничка слика пацијената у другом налету короне заиста тежа него у првом?

- Током јула КЦВ је забележио рекорд од почетка епидемије коронавирусне инфекције, кад је у једном дану на хоспиталном лечењу било око 330 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом код којих је потврђена инфекција коронавирусом.

Осим плућа, које органе корона још највише оштећује?

- Добро је познато да САРС-ЦоВ-19 изазива промене на плућима, укључујући упалу плућа и акутни респираторни дистрес синдром (АРДС). Међутим, могуће су и многе екстрапулмоналне (промене ван плућа) манифестације ковида 19. У том контексту, наше клиничко искуство и најновија медицинска истраживања указују на то да бројни органски системи могу бити захваћени, као што су кардиоваскуларни, бубрежни, гастроинтестинални систем, а могу се верификовати хематолошки, метаболички, ендокринолошки, неуролошки, офталмолошки, дерматолошки, репродуктивни поремећаји и друге болести. Постоје докази да коронавирус, осим оштећења плућа и респираторне функције, може довести до ендотелне дисфункције крвних судова бројних система, укључујући церебрални, кардио-плућни и бубрежни микроваскуларни систем. Неке од студија јасно су истакле већи ризик оболевања код болесника са типом 2 дијабетеса и/или гојазношћу. Велики постотак хоспитализованих болесника у КЦВ био је гојазан, имао шећерну болест и кардиоваскуларне компликације. Показало се да је контрола гликемије пресудна за скраћивање дугог боравка у болници, потребу за хоспитализацијом у јединици интензивне неге и потребу за применом механичке вентилације.

Колика је поузданост ПЦР тестова и зашто имамо случајеве да људи имају обострану упалу плућа и све симптоме ковида, а негативан ПЦР тест?

- У КЦВ се уназад више од месец дана врши доказивање САРС-ЦоВ-2 вируса методом РТ (Реал тиме) - ПЦР (Полимерасе Цхаин Реацтион). Иако је у свету ово најприхватљивија метода за детекцију САРС-ЦоВ-2, дешава се у одређено време у једном броју случајева и појава лажно негативних резултата. Један од најчешћих узрока оваквих резултата је неадекватно узет брис, а да бисмо то предупредили, у КЦВ постављени су пунктови за узимање назофарингеалног бриса са особљем посебно обученим за то. Поред ове методе, у дијагностици ове инфекције користе се и серолошки тестови који се раде заједно са ПЦР тестовима. Према једној студији објављеној током маја, чак недељу дана након инфекције једна од пет особа које су имале вирусну инфекцију имала је негативан резултат теста. Нејасноће због постојања несклада резултата и клиничке слике болести могу бити објашњене и нескладом времена од почетка болести и термина узимања узорка. Још 16. марта 2020. генерални директор СЗО др Тедрос Аданом Гебрејесус дао је једноставну поруку за све земље: „Тестирајте, тестирајте, тестирајте“, а то су начела која важе и за хоспитализоване пацијенте у КЦВ.

За колико заражених у процентима је потребно болничко лечење?

- Напомињемо да се код великог броја осталих хоспитализованих пацијената који су оболели од вирусне инфекције ковид 19, а с обзиром на тежину клиничке слике, уз осталу неопходну терапију, примењује и интензивна кисеоничка потпора. Стандардна кисеонична терапија путем маске или назалног катетера је једна од основних терапија лакших форми недовољне и неадекватне размене гасова на нивоу плућа. Међутим, уколико су неопходни виши протоци кисеоника, примењује се терапија великим протоком кисеоника. Уколико ни то није довољно, користи се неинвазивна механичка вентилација којом се, путем специјалне маске и респиратора, болеснику даје одређена количина кисеоника, али под одређеним притиском који „рашири“ алвеоле и оспособљава их да обављају своју функцију. Велики број болесника хоспитализованих у КЦВ је избегао интубацију захваљујући примени неинвазивне механичке вентилације. Овај вид кисеоничке терапије некад није комфоран за болесника, посебно због услова да маске чврсто приањају уз лице, додатно су причвршћене, а болесник мора да буде свестан и да сарађује. Уколико овај вид механичке вентилације не доведе до адекватних повољних ефеката, неопходна је интубација и инвазивна механичка вентилација. Тада се болеснику поставља ендотрахеални тубус и апарат у потпуности преузима контролу над дисањем болесника, док се плућа у потпуности не опораве.

Повећани ризици

Које су касне компликације од ковида 19?

- Ковид 19 је постао глобална пандемија која је утицала на животе милијарди људи показујући широк спектар клиничких манифестација, од асимптоматских до појаве тешких пнеумонија с респираторним затајењем, мултиорганским и системским поремећајима и појавом леталног исхода. Међутим, као неко са 33 године клиничког искуства, истичем да је ова инфекција изузетно утицала и на нашу свакодневну клиничку праксу. Скоро сви органи и биолошки системи могу бити захваћени овом инфекцијом, било зато што вирусна инфекција директно захвата специфична ткива или због индиректних ефеката. Дакле, лечење коморбидитета и потенцијалних оштећења органа и органских система је пресудно у спровођењу како превентивних, тако и терапијских поступака. С обзиром на сложеност овог новог обољења, мултидисциплинарни приступ представља најефикаснији приступ.

Пошто је ковид 19 нова болест, не постоје коначне студије о касним компликацијама: једна из Вухана показала је да 12 одсто пацијената са ковидом 19 има јасне клиничке знаке поремећаја у раду кардиоваскуларног система, чак и појаве упале срчаног мишића и изненадне појаве застоја у раду срца. Истраживачи научног центра у Тексасу упозоравају да се код особа с прележаним ковидом 19 може констатовати дуготрајно оштећење срца, као и погоршање постојећих кардиоваскуларних болести, чиме се додатно повећава ризик за срчани и мождани удар.

Шта је ново о корони објавио др Кон, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА