Најновије

КОМЕСАР ЗА ПРОШИРЕЊЕ ЕУ: Србија одаје помешану слику

Да ли ће доћи време да комесар за проширење размисли о институционалним аранжманима са Западним Балканом који би били испод прага пуноправног чланства - то питање је комесару ЕУ за проширење Оливер Вархељију поставио новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга Михаел Мартенс, наводећи да већ дуже време постоји уздржаност појединих земаља ЕУ када је реч о пријему нових чланица.

ЕУ (Фото: Pixabay)

Вархељијев одговор је да ЕУ нуди пуноправно чланство, како су и одлучили шефови европских држава и влада.

"Онима који захтевају мање од тога одговарам: Онда не очекујте да ће се тај регион прилагођавати нашим правилима и не очекујте да ће тај регион да нам буде безбедан и стабилан сусед", рекао је Вархељи, преноси DW .

Комесар за проширење такође наводи да процес проширења није аутоматизам.

"Избор неке земље да приступи Европској унији мора да буде озбиљан", истакао је Вархељи и указао да је то могуће само стварним реформама у земљама кандидатима, што оне знају.

Када је реч о Србији, Вархељи оцењује да она одаје помешану слику, али истиче да види и напредак.

"Председник Србије је током целе изборне кампање пред парламентарне изборе у Србији у јуну био изричито за чланство у ЕУ. Видећемо како ће јасан исход избора да се одрази на спремност на реформе српске владе", каже Вархељи.

Он подсећа да су земљама које желе да приступе ЕУ потребне стабилне институције и да би оне морале да гарантују владавину права, људска права и заштиту мањина.

"Процес проширења је базиран на строгим, али фер условима у чијем средишту је правна држава", указао је Вархељи.

Он је нагласио да Европска унија жели да све престонице Западног Балкана повеже аутопутевима и железничким пругама.

"То су реални пројекти које ћемо финансирати, и то у току мандата ове Комисије", рекао је Вархељи.

На питање да ли ће ЕУ финансирати такве пројекте чак и ако их граде кинеске компаније, Вархељи одговара да је изричит циљ да се привреде Западног Балкана тесно повежу са ЕУ и додаје да не види како би кинески инвеститори могли да победе на тендерима за аутопутеве и железнице.

На констатацију да су кинески концерни то успели у пројекту Пељешачког моста и пруге Београд-Будимпешта, Вархељи је указао да је реч о појединачним пројектима.

На питање да ли је ЕУ, чак и када не нуди готово ништа, и даље важнија за регион од Кине, Русије или Турске, Вархељи одговара: "Ако желимо да искористимо привлачност, онда пуноправно чланство у ЕУ мора да буде на првом месту".

Када ће Црна Гора повући признање Косова, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Занјуг/Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА