Најновије

ТИОДОРОВИЋ: Очекујемо пораст броја заражених у наредне две недеље!

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић очекује да грађани који се буду враћали у земљу буду онолико савесни колико су и у самој земљи, јер, како каже, постоји одређени проценат оних који сматрају да су све мере непотребне. Додаје да је реално очекивати веће проценте оболелих у наредним данима и апелује на грађане да се придржавају мера.

Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Бранислав Тиодоровић је за РТС рекао да верује да ће огромна већина схватити да би требало да размишља о свом здрављу, здрављу својих суграђана и свих у држави.

Сматра да је реално очекивати пораст процента оболелих у наредних 10 до 15 дана, не само због повратника с летовања већ и због одређених ситуације унутар Србије.

Како каже, иако подаци говоре да је у Србији најмирнија ситуација у овом делу Европе, то не би требало да изазива оптимизам, него да нас наведе на додатни опрез.

Тиодоровић истиче да на планинама и језерима постоје они који се окупљају по кафићима, ресторанима и сплавовима.

Каже и да, када у једном граду постоји већа контрола спровођења мера, онда има случајева да се сви селе у суседна места и тамо организују манифестације, свадбе и слично...

Истиче да то није карактеристика одређеног дела земље, већ да се дешава свуда.

Апел грађанима да брину о здрављу 

Говорећи поново о повратницима из иностранства, навео је да мисли да су грађани упознати са свиме, да ће на граници добијати упутство које је пре свега апел да брину о свом здрављу и, на тај начин, о укупном здрављу популације.

Грађани ће добити упутство где могу да се пријаве и електронски оставе одређене податке, а ту је и самопроцена. Све то ће се налазити у бази података и биће доступно лекарима.

Тиодоровић напомиње да је циљ да се што пре открију потенцијални случајеви и да после десет дана, ако нема проблема, следи одјава, а грађани немају ограничење кретања и комуникација.

Ипак, поручује наш познати епидемиолог, деца која долазе с летовања не би требало да иду у школе и вртиће десетак дана.

На питање колико верује у дисциплину грађана, Тиодоровић је рекао да добрим делом верује, јер не бисмо дошли до ове ситуације каква је данас да се грађани нису придржавали мера.

Шта ће бити у наредном периоду 

Али напомиње, позивајући се на искуства европских земаља, очигледно је да издржљивост становништва у спровођењу мера није на адекватном нивоу и тога се боји и када је о Србији реч.

Због тога је апеловао још једном на све грађане да се придржавају мера и упозорио да пре свега треба да водимо рачуна о старијим особама и хроничним болесницима.

Говорећи о школама, рекао је да систем добро функционише и да су оне сигурна места, без обзира на број оболелих ученика и запослених.

Позвао је родитеље да буду одговорни као и до сада.

Тиодоровић је рекао да је тешко дати процену за будућност, и истакао да смо ми део света, да су границе отворене и да је економија веома важна.

Како је истакао, вакцинација против грипа ће бити значајна, а нада се и да ће што пре бити доступна вакцина против ковида 19.

Када ће Црна Гора повући признање Косова прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА