Најновије

БОШКО ЋИРКОВИЋ ШКАБО: П.А.Н.К. септембар

„...Свакога септембра, досадна ко школа / Нова доза репа џангризавог маторца...“

Шкабо (Фото: Јутјуб)

Пише: Бошко Ћирковић Шкабо 

Ђацима првацима желим пуно среће, стрпљења и мудрости. Требаће им. Барем ове прве три-четири недеље, које ће провести физички присутни у школи.

Јутрос, док сам се спремао да навучем брњицу, испед супермаркета ми је пришла групица деце недефинсаног узраста. Капирам да су ме лако препозали по БС чикици који ми је, заједно са маском, крацио пола фаце. Најкрупније међу њима ме је љубазно замолило за аутограм. Када сам упитао за име и добио одговор: „Тамара.“, схватио сам да нисам успео да провалим да је у питању девојчица. Данас је модерно узвикивати „пакао“ за сваку ситницу. Али ово је стварно пакао: млади људи лишени лица и идентитета, под претњом суспензијом из колектива, сатерани да у врелим затвореним просторима држе прописану дистанцу... Ко шљиви професоре, који су листом били за одлагање почетка школске године. Родитељи су, буквално две недеље пре почетка, у атмосфери опште збуњености и неадекватне информисаности, збрзани да донесу неопозиво непромењиву одлуку: школовање у измутираним школским условима или нова тура РТСудирања. Капирам да су многи још увек под негативним утиском е-школског лудила ванредног стања јер одбијам да прихватим да је толики  проценат родитеља хладне главе одабрао да, због било којих личних интереса, забрађену децу препусти најновијем социјалном експерименту. Лично сам поново скинуо копију „Капатена Фантастика“. Овај пут ћу тај изврстан поучан филм гледати са комплетном породицом. Колико год пута буде било потребно.

Први дан септембра означава и рођендан моје УТС екипе. Ове године седми. Хтео сам нешто да пискарам и на ту тему али ме је брат Дача Лукас предухитрио. Снимио  је и објавио изврсну нумеру „Рођендан“. Препоручујем свима из екипе да је пажљиво послушају у целости. Цивили баш и не морају, пуна је интерних референци.

Из веома поверљивог и поузданог, редакцији познатог, извора сам сазнао да др Божидар Змајчина спрема озбиљан ремикс овог хита. Ускоро ће горети јутјуб. Нек се спреми Кошутњак.

„...Почињемо јако и поучно, децо / Учитељ, на шпанском, каже се Маестро...“  

www.instagram.com/pozoriste_raznih/

„Номен ест омен!“, поготову кад у моменту одабира имена човек није свестан свих значења. Тако сам се, тачно двадесет година након снимања песме „Маестро“ и годину и кусур од горњег (ауто)цитата, нашао у ситуацији да, заједно са групом креативних остварених проактивних људи најразноврснијих профила, у оквиру алтернативне образовне платформе „Позориште разних“ (назване тако у част култном „Позоришту под разно“), понудим идеју за курс, прикладно назван „П.А.Н.К.“. Популарна Активна Независна Култура. А сам само, као и обично, пратио знакове.  Директора Растка сам упознао пре пар месеци, током организације синдикалне трибине у библиотеци на Карабурми. Остали смо у контакту и, када ми је пре пар недеља послао флајер са садржајем тада постојећих курсева, изразио сам интересовање да будем полазник школе. Мислим да сам се распитивао за компоновање и фотографију а добио одговор у виду питања: „Да ли би волео да држиш часове из области популарне културе?“. Одавно сам усвојио философију Ричарда Бренсона за ситуације када неко изнесе тако интересантан предлог: „на кеца“ прихватам, па уз пут смишљам начине. То поготову важи за концепте које сам и сам, не тако давно, промишљао. Има једва месец дана како сам прочитао „Доле школе“ Ивана Илича и тотално одлепио на идеје, пре готово пет деценија,  изнете у том есеју. Није ми требало много времена да, под јаким утицајем серије „Ун пасо аделанте“ (опет тај шпански!), дођем на идеју да курс форматирам као потрагу за четири или пет „заинтересованих појединаца“, вољних да се као јединица отисну у јавне поп културне воде, успут стичући знања из: писања текстова и музике, аудио снимања, аранжирања и миксовања песама, припреме пратећих графичких материјала за интернет и традиционалније медије, снимања и монтирања видео материјала... Дакле, нешто попут чланова састава  „У.П.А. денс“, из раније поменуте серије. Подразумева се и сарадња са полазницима и стручњацима са других течајева и тако представљање рада комплетног колекттива „Позотишта разних“... Мисија је схватање да је размишљање својом главом права слобода а креација благослов, не пука потенцијално користоносна активност.

Скупићу тим. Има да покидамо. П.А.Н.К. ће бити најновији панк! Верујем у то. Зашто и не бих? Па, свануло је...И немогуће је могуће.

САД забрањују руску вакцину против короне ради промоције сопствене. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА