Најновије

Овогодишњи избори у Србији најспорнији од 2000.

Фондација Фридирих Еберт, у сарадњи са Центром савремене политике, објавила је анализу изборног процеса у Србији 2020. године, у којој се оцењује да су у питању најспорнији избори у Србији од демократских промена пре двадесет година, као и да је посредовање Европског парламента било неуспешно.

Напредњаци после избора (Фото: Јутјуб)

У тексту, под називом "Избори у Србији 2020: Урушавање поверења у демократски процес", наводи се да су на изборни дан и у изборној кампањи, фактички вођеној током ванредног стања, забележене су бројне неправилности и контроверзе које су у великој мери утицале на изборне резултате.

- Готово све побројане мањкавости нису биле производ техничких грешака или несавршености изборног процеса, већ очигледан резултат мањка политичке воље за одржавањем фер и поштених избора - стоји у овом извештају.

Посебно је индикативно, како се наводи, да су ови избори садржали рекордне неправилности и контроверзе чак и поред чињенице да се њихов победник ниједног момента није доводио у питање, као и да је претходно месецима вођен дијалог под медијацијом Европског парламента у којем се власт обавезала на унапређење изборних услова.

Када је реч о проблемима изборне кампање и изборног дана, цитирају се налази Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД), Транспарентности Србија, БИРОДИ-ја и других организација, које су уочиле озбиљну медијску равнотежу, притиске на гласаче, функциониерску кампању и злоупотребу јавних ресурса.

Неке од ових области нашле су се на столу у преговорима власти и дела опозиције уз посредовање Европског парламента крајем 2019, када је усвојен сет мера које се власт обавезала да ће испунити.

- Све или готово све мере формално су спроведене, али евалуација показује да оне или нису покриле све области – изузети су притисци на гласаче и функционерска кампања – или нису имале задовољавајући ефекат. Критичари мера су у више наврата указивали да су се оне ограничиле само на измене релевантних аката и усвајање препорука, а не и њихову примену - стоји у извештају.

Такође се наводи да су се, уместо унапређења изборних услова, виделе брзинске промене изборног система којим су нарушени принципи Венецијанске комисије, врло интензивну функционерску кампању, а врло вероватно и манипулацију званичним статистикама у вези са пандемијом коронавируса ради стицања политичке добити.

- На крају смо добили и изборе са рекордним бројем неправилности, као и изборне резултате који сами по себи постављају питање о демократској природи политичког система Србије - стоји у анализи.

У закључку се додаје да ће мањак поверења у изборни процес, као и нерепрезентативност новог сазива парламента чији састав не одговара реалном односу политичких снага у друштву, утицати на продубљивање политичке кризе, с обзиром на то да незадовољство неће бити каналисано кроз политичке институције.

Међу препорукама извештаја налази се и позив да се дијалог под посредством ЕУ настави, али тако да укључи све релевантне актере и да се односи на фундаментална питања од важности за одржавање фер и слободних избора, уз строго праћење примене.

САД забрањују руску вакцину против короне ради промоције сопствене. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: European Western Balkans 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА